UPDATE: Un nou „azil al groazei” și în Mureș? Administratie
  • ligia.voro
  • 1 comentarii
  • 17531 Vizualizări

UPDATE: Un nou „azil al groazei” și în Mureș?

Asociația Re-Min care deține mai multe centre rezidențiale – în Târgu Mureș și Bărdești, de care știm până în prezent, a fost în atenția comisiilor mixte de control desemnate la nivelul județului Mureș prin ordinul prefectului Mara Togănel în urma acțiunii inițiate de premierul Marcel Ciolacu după cutremurătorul dosar penal deschis de procurorii DIICOT în Voluntari în urma căruia au fost reținute câteva zeci de persoane.

În primă fază, echipele de control au descoperit la centrul pe care asociația îl deținea la Târgu Mureș, la Platoul Corneștim, probleme care erau de natură a solicita retragerea licenței.

Într-o a doua etapă, surse neoficiale au confirmat pentru redacția Zi de Zi că a fost întocmit un dosar de loviri și alte violențe care ar viza aceeași asociație. Reprezentanții asociației, prin avocat, ne-au solicitat să precizăm că până la o hotărâre definitivă a instanței beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În această după amiaza, vine a treia veste din curtea Asociației Re-Min, ca o postare pe pagina de Facebook a prefectului Mara Togănel:

„În urma unui apel telefonic am fost sesizați că în incinta Centrului care aparține Asociației RE-MIN din comuna Sântana de Mureș, sat Bărdești, 10 persoane sunt ținute în subsolul clădirii în condiții inumane. De îndată am dispus mobilizarea instituțiilor cu atribuții în domeniu: AJPIS, DSP si Inspectoratul de Politie Județean Mureș, care s-au deplasat la fața locului. Au fost găsite 8 persoane care au fost preluate de echipajele SMURD pentru îngrijiri de specialitate.

Mulțumim persoanei care a sesizat această nelegiuire!

În fața unor asemenea atrocități, când semenilor noștri le este refuzată condiția de om, nimeni nu are dreptul să rămână indiferent.

În fața răului trebuie acționat cu tărie și fermitate pentru că noi, toți, suntem copiii lui Dumnezeu”, se arată pe pagina acesteia.

De asemenea, anterior, premierul Marcel Ciolacu scrisese următoarele:

„Ca urmare a informațiilor primite de la Centrul de Resurse Juridice, am dispus de urgență intervenția instituțiilor statului în cazul unor abuzuri și violențe inadmisibile comise împotriva unor beneficiari din Centrul de îngrijire și asistență Căsuța Lu’Min, din județul Mureș.

Conform informațiilor primite, victimele erau ținute închise și supuse unor acte de violență, necesitând de urgență intervenții medicale.

Voi monitoriza îndeaproape evoluția evenimentelor pentru a mă asigura că victimele vor primi un tratament adecvat, iar vinovații vor fi trași la răspundere. Toleranță zero în astfel de situații!”

eamintim că în 14 iulie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a transmis o informare de presă potrivit căreia, în urma controalelor efectuate la începutul acestei săptămâni „s-a dispus efectuarea de verificări suplimentare, la nivelul Serviciului de Investigații Criminale, pentru stabilirea cu exactitate a condițiilor de tratament oferite beneficiarilor.”

Potrivit aceleiaşi surse, în urma activităţilor specifice verificare derulate de poliţişti şi „pentru stabilirea cadrului legal necesar  verificărilor, cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În informare se mai arată că „facem precizarea că în prezentul dosar penal cercetările sunt efectuate ,,in rem”, cu privire la faptă, iar efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

Din informaţiile noastre neoficiale, dosarul penal ar viza Casa lu’ Min.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei Zi de Zi, Asociaţia RE-MIN a precizat că „până în prezent nu ne-a fost comunicată nici o acuză de către IPJ Mureş.”

Potrivit legii, orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă.

Vă reamintim că, potrivit unui comunicat al Instituţiei Prefectului Judeţul Mureş, în primele două zile ale activităților de control, 10 și 11 iulie, au fost verificate 13 centre rezidențiale, dintre care 12 centre private și un centru public. 9 dintre cele 13 centre sunt destinate persoanelor vârsnice, 3 găzduiesc persoane cu dizabilități și un centru destinat copiilor.

În urma controalelor, a fost notificată Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități pentru retragerea licenței provizorii a Asociaţiei Re-Min – Centrul de Îngrijire şi Asistenţă “Căsuţa lu Min”.

Ce am aflat în această seară, fiind prezenți la Bărdești.

Puteți reciti articolele publicate de Zi de Zi pe această temă:

Amenzi de 260 de mii și o solicitare de retragere a licenței provizorii de funcționare după controalele în centrele rezidențiale

UPDATE 20.05: IPJ Mureș a remis în urmă cu câteva momente următorul comunicat:

Astăzi, politiștii Secției 3 Poliție Rurală Râciu au fost sesizați, prin apel 112, cu privire la faptul că, la subsolul unui imobil, din Bărdești, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.

La fața locului s-au deplasat, de îndată, polițiștii, care au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre 7 adulți.

A fost solicitată o ambulanță, aceștia fiind transportați la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate.

De asemenea, au fost anunțați și reprezentanții Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Mureș și ai Direcției de Sănătate Publică Mureș, pentru luarea măsurilor legale din competență.

Această acțiune are drept scop protejarea vieții și sănătății, oferirea de ajutor și sprijin persoanelor vulnerabile, în special celor cu dizabilități și vârstnice, care se află în dificultate, în anumite centre de îngrijire.

În acest caz, a fost sesizată unitatea de Parchet competentă”.

UPDATE 22.38 ISU Horea Mureș:

În urma unui apel primit în Dispeceratul Integrat pentru Apeluri de Urgență 112, ISU Mureș a fost solicitat să intervină pentru acordarea de asistență medicală, prim ajutor de urgență și transportul unor persoane vârstnice cazate într-un centru de îngrijire din localitatea Bărdești.

La fața locului au fost dislocate 3 autospeciale de transport personal și victime multiple, 2 ambulanțe SMURD B2, o ambulanță SMURD C1 – Terapie Intensivă mobilă, un microbuz, precum și 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

Până în momentul de față din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureș pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecțiuni cronice.

De asemenea, o persoană a fost preluată de aparținători și alte 16 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparținând de DGASPC din municipiul Sighișoara (4 persoane) și localitățile Luduș (9 persoane) și Ideciu (3 persoane).

Sg.Maj.Oltean Georgiana – purtător de cuvânt al ISU Mureș

UPDATE. 22.40 Informare de Presă

Astăzi, printr-un apel 112, autoritățile mureșene au fost sesizate cu privire la faptul că, la subsolul unui cămin pentru persoane cu dizabilități din comuna Sântana de Mureș, mai multe persoane sunt ținute în condiții improprii.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, s-a deplasat la centrul rezidențial și a dispus mobilizarea tuturor instituțiilor direct implicate și luarea de urgență a măsurilor legale ce se impun.

La fața locului au fost descoperite 7 persoane adulte ținute în condiții improprii la subsolul clădirii. În urma intervenției la centrul vizat, 13 persoane au fost trimise la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, iar 17 au fost relocate la centre rezidențiale conforme din județul Mureș.

“Mulțumim persoanei care a sesizat această nelegiuire! În fața unor asemenea atrocități, când semenilor noștri le este refuzată condiția de om, nimeni nu are dreptul să rămână indiferent.

În fața răului trebuie acționat cu tărie și fermitate pentru că noi, toți, suntem copiii lui Dumnezeu.” a declarat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

În urma constatărilor, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități a decis retragerea licenței de funcționare eliberată la data de 28.12.2020 pentru serviciul social Centrul de Îngrijire și Asistență “Căsuța lu’ Min din Sântana de Mureș.

Autoritățile județene au acționat pentru protejarea vieții și sănătății beneficiarilor serviciilor sociale. Vom continua să informăm opinia publică în legătură cu măsurile dispuse și în următoarea perioadă, siguranța tututor persoanelor rezidente în centrele din județul Mureș fiind prioritară.

Cancelaria Prefectului
Instituția Prefectului – Județul Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE