”Laocoon” și „Potopul” expuse la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 234 Vizualizări

”Laocoon” și „Potopul” expuse la Târgu Mureș

La „Centrul de Artă din Transilvania” din Sfântu Gheorghe a avut loc vernisajul expoziției comemorative a pictorului Jándi Dávid, cu ocazia aniversării a 130 de ani de la nașterea artistului.

Expoziția care poate fi vizitată până pe 26 august, prezintă 57 de lucrări ale artistului selectate din 17 colecții publice și particulare din România și Ungaria, conturând astfel cariera unuia dintre cei mai originali reprezentanți ai artei băimărene.

Din expoziția „Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”, găzduită la Galeria Cetății din Cetatea Târgu Mureș, au fost împrumutate temporar două lucrări. Este vorba despre „Laocoon” și „Potopul”, cu scopul de a face parte din „Expoziția retrospectivă Jándi Dávid (1893-1944)”.

„Din perioada 1925-1926 ne-au rămas câteva compoziții de mari dimensiuni, reprezentând mai multe figuri, care formează coloana vertebrală a expoziției aniversare Jándi Dávid. Una dintre cele mai reușite dintre acestea este „Laocoon” (1925) care are în fundal o priveliște din Baia Mare, iar dintre nudurile masculine bine conturate, cel din mijloc este asociat cu autoportretul pictorului. Compoziția se bazează pe jocul de lumini și umbre și pe mișcările dinamice ale nudurilor. Cea mai mare pictură cunoscută a lui Jándi, „Coborârea de pe cruce” (1926), evocă figurile alungite ale lui El Greco. Folosirea culorilor primare, întrepătrunderea cinetică a corpurilor și utilizarea luminii, creează un dramatism de forță michelangelească. Lucrarea sa cu figuri multiple redate în culori primare, cunoscută sub titlul „Potopul” (1926) se bazează pe învățămintele compozițiilor sale anterioare”, scrie dr. Beáta Bordás, în catalogul expoziției.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE