Home / Editorial / EDITORIAL: Românul s-a născut expert

EDITORIAL: Românul s-a născut expert

Distribuie

Da, românul este expert din naștere, nu contează subiectul fierbinte al zilei, românul are o părere şi, de obicei, el ştie mai bine. Ce ştie? Tot.

Dacă Simona Halep pierde, românul ştie de ce a pierdut şi cum ar fi trebuit să joace ca să câştige. Dacă cresc preţurile, românul ştie cine e vinovat. Dacă e pandemie, toată lumea devine brusc expertă în viruşi, imunitate şi vaccinuri.

Dacă sistemul de sănătate, de justiţie, de asigurări sociale nu funcţionează, aţi ghicit? Românul ştie de ce. Cunoaşte în profunzime cauzele care au dus la problema apărută şi, da, are şi soluţii, dacă l-ar asculta cineva.

Dar „ăia de la conducere” sunt toţi hoţi, handicapaţi, tâmpiţi şi nu ştiu ce au de făcut. Doar, El, comentatorul, părelologul on-line ştie şi e „dăştept”.

Dacă datul cu părerea ar fi sport olimpic, românii ar ocupa primele locuri în toate clasamentele, europene, mondiale, para-mondiale şi universale.

Părerologul român apare, precum ciupercile după ploaie, imediat ce spaţiul public este preocupat de un anumit subiect. Cu cât subiectul are un impact emoţional mai puternic, cu atât numărul părerologilor creşte.

Să luăm, drept exemplu, scandalul iscat vara aceasta legat de condițiile din centrele de îngrijire socială. Cum a puşcat buba, cum au apărut comentariile.

Brusc, ca printr-o minune dumnezeiască, toată lumea a devenit expert în prestarea de servicii sociale. Toată lumea şi-a găsit un vecin, un văr de gradul 15 sau ceva cunoscut care ştie pe cineva care fie a lucrat într-un azil, fie a avut la rândul său vreo rudă internată.

Toţi ştiu brusc despre nereguli, despre modul în care ar fi trebuit procedat, despre cum ar trebui schimbată legislaţia şi „strigă” atât de tare pe on-line, în faţa blocului, în autobuz sau la coadă la apă sfinţită încât vocile celor care au studiat cu adevărat problema nici nu se mai aud.

Se aude doar bâzâitul de neoprit al părerologilor.

Stau şi mă întreb, pentru că nu-i aşa, vehemenţa cu care îşi expun părerea aceşti indivizi te loveşte precum coada greblei când calci pe ea, oare de ce nu merg lucrurile perfect în România?

De ce nu este această ţară plină de experţi pe locul I în lume la toate? La sănătate, sistem social, justiţie, administraţie, drumuri, poduri, sport, orice. Ar trebui să fim cei mai tari!

Paradoxal, însă, suntem totuşi fruntaşi la numărul de analfabeţi funcţionali.

Sanda VIŢELAR


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Finanțare aprobată pentru o secțiune importantă a Autostrăzii Târgu Mureș – Târgu Neamț

Distribuie Guvernul României a aprobat miercuri, 29 noiembrie, proiectul de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.