INTERVIU cu Claudia Misarăș, șefa promoției Tehnica Dentară, UMFST Interviu
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 583 Vizualizări

INTERVIU cu Claudia Misarăș, șefa promoției Tehnica Dentară, UMFST

Ca tehnician dentar te ocupi de procesul de creație cap-coadă a tot ceea ce înseamnă proteze, coroane, punți și aparate dentare, de la design și construcție, la șlefuire, modificare și reparare conform prescripțiilor primite de la medicii stomatologi. Munca unui tehnician dentar îmbunătățește aspectul, asigură vorbirea (fonetica) și capacitatea de a mesteca a pacientului. Am deschis acest subiect pentru a înțelege importanța meseriei și pentru a aplauda meritul Claudiei Misarăș, absolventă a Facultății de Tehnică Dentară din cadrul UMFST Târgu Mureș, ca șefă de promoție cu media 9,79.

Pentru început să ne povestești, te rog, despre tine

Mă numesc Claudia Misarăș, am 22 de ani și provin din comuna Noșlac, județul Alba. Recent am absolvit programul de studii Tehnică Dentară din cadrul Universității de Medicină. Farmacie, Științe și Tehnologie „G. E. Palade“ din Târgu Mureș. Experiența studenției mi-a nuanțat anumite trăsături pe care deja le aveam – ambiția, disciplina, perseverența – și m-a ajutat să-mi formez o viziune mult mai amplă despre viață.

În timpul liber, îmi place foarte mult să citesc. O altă pasiune a mea este dansul popular românesc, astfel că în trecut am fost dansatoare în cadrul Ansamblului folcloric din satul meu natal.

Bravo! Frumos! Spune-mi, te rog, cum au fost anii studenției?

Anii studenției au fost plini de experiențe care m-au scos din zona de confort. Primul an a fost atipic (datorită pandemiei de COVID-19), dar, ulterior, parcursul meu a devenit mai armonios. În acești 3 ani am avut parte de trăiri care m-au determinat să mă dezvolt atât pe plan profesional, cât și pe plan personal.

Cum te simți ca șefă de promoție cu media 9,79?

 Distincția de șefă de promoție mă onorează și mă face să mă simt recunoscătoare față de toți cei care mi-au fost alături pe parcursul evoluției mele: familia mea, colegii/ prietenii mei și nu în ultimul rând, cadrele didactice din cadrul Universității.

Ce profesori ți-au ajuns în suflet și trebuie să le mulțumești?

Fiecare interacțiune a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării mele, astfel că le sunt recunoscătoare tuturor cadrelor didactice în parte pentru contribuția pe care au adus-o în procesul meu de învățare. În mod special, membrilor disciplinei de Ortodonție le mulțumesc pentru că mi-au insuflat pasiunea pentru această ramură a medicinei dentare. Un respect deosebit am și față de tehnicienii dentari demonstratori, întrucât m-au învățat taine ale meseriei și m-au sprijinit necondiționat pe toată durata studiilor.

Ce face un tehnician dentar? Care e responsabilitatea lui?

Tehnicianul dentar este acel profesionist care își valorifică cunoștințele și aptitudinile cu scopul de a reda funcționalitatea și estetica aparatului dento-maxilar. Tehnicianul dentar este un membru deosebit de important în cadrul echipei stomatologice, responsabilitățile sale incluzând confecționarea de lucrări protetice fixe, mobile și mobilizabile, aparate ortodontice sau chirurgicale, corect adaptate și integrate la nivelul morfologiei fiecărui sistem stomatognat.

Ce abilități trebuie să ai, care este bagajul necesar care te ajută să faci cu succes această meserie?

Atributele unui tehnician dentar de succes sunt dorința de perfecționare și munca continuă. Profesia de tehnician dentar necesită cunoștințe vaste privind anatomia și funcțiile sistemului oro-facial, proprietățile biomaterialelor utilizate și particularitățile fiecărei etape tehnologice necesare pentru materializarea lucrării protetice. Atenția la detalii, manualitatea și răbdarea sunt indispensabile în acest domeniu.

Ce legătură trebuie să fie între dentist și tehnician?

Succesul oricărui tratament depinde semnificativ de colaborarea dintre medicul stomatolog, tehnicianul dentar și pacient. Reciprocitatea comunicării, respectului și a încrederii dintre acești membri reprezintă piatra de temelie a reușitei. Obiectivul prioritar al medicului dentist și al tehnicianului dentar vizează menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului.

Ce vrei să faci mai departe?

Perspectiva mea de viitor este dictată de vorbele lui Lucian Blaga : „Învățat e omul care nu termină niciodată de învățat.

Îmi doresc să acumulez cât mai multe cunoștințe și să particip la cursuri de formare și perfecționare. Mă pasionează în mod special tehnica dentară ortodontică, protetica fixă și cazurile interdisciplinare. Distincția de șefă de promoție este doar o mică parte în calea devenirii mele, iar în acest sens îmi propun să depun eforturi continue pentru a deveni o profesionistă în acest domeniu.

Descrie-mi, în 3 cuvinte, anii de facultate la UMFST.

Este destul de dificil să rezum 3 ani de studenție în 3 cuvinte. Anii de facultate la UMFST i-aș descrie prin termenii EVOLUȚIE, DOCUMENTARE și DISCIPLINĂ.

Mulțumesc mult, Claudia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE