Expoziția „Flori de ie” din „Turnul cu ceas” al Bisericii Evanghelice din Saschiz Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 218 Vizualizări

Expoziția „Flori de ie” din „Turnul cu ceas” al Bisericii Evanghelice din Saschiz

„Tradițiile sunt cea mai puternică legătură dintre noi și strămoșii noștri”

La festivalul „Fiii satului” de la Saschiz, care a avut loc marți, 15 august, am fost întâmpinați și de o expoziție de ii vechi de sute de ani, un adevărat legământ cu tradiția și cu autenticitatea populară. Evenimentul, care face parte dintr-un proiect mai amplu intitulat „Legături”, are ca scop aducerea în prim plan a conexiunii dintre tradiție, cultură străveche și contemporan și reducerea decalajelor dintre mediul urban și cel rural.

Chiar în piața centrală a comunei Saschiz, în turnul vechi de mai bine de șapte secole al Bisericii Evanghelice „Sfântul Ștefan” i-am întâlnit pe cei care au dat viață conceptului de „Flori de ie”, o extraordinară expoziție de ii tradiționale românești, vechi de sute de ani, care au fost prezentate într-un mod inedit privitorilor, și anume: au fost expuse pe așa numite „manechine vii”. Șase actrițe superbe, asemeni unor iele, au adus la viață o poveste statică despre vestimentația autentic românească veche de sute de ani.

Curatoriată de Cristina Chiriac, fondator al brand-ului Flori de ie, expoziția a fost dedicată iei și este menită să promoveze valorile tradiționale românești. Exponatele fac parte din colecția brand-ului „Flori de ie”, dar și din colecția personală a Cristinei Chiriac și au fost prezentate vizitatorilor de cele șase actrițe participante ale Taberei „Legături”, coordonată de coregraful Victor Daniel Pop. Expoziția vivantă „Flori de ie” se înscrie în seria de evenimentelor artistice dedicate comunității din Saschiz, organizate în programul Taberei Internaționale de Rezidențe Artistice – „Legături”, din cadrul proiectului „Legături”, implementat de Centrul de Voluntariat Saschiz în parteneriat cu primăria din Comuna Saschiz, Mures și Universitatea de Arte Târgu Mures.

Suntem o echipă de artiști care a vrut să dea viață acestui proiect și am dus expoziția până în eternitate, să spunem așa, căci la ultimul etaj totul e și rămâne în prim-plan doar țesătura, hainele care ne definesc și ce facem cu ele”, directorul artistic al Taberei „Legături”, Daniel Pop.

Director artistic al Taberei „Legături”, Daniel Pop

„Ne propunem ca prin această întâlnire să prezentăm membrilor comunității locale, artiștilor, și marelui public, valoarea patrimonială a iei românești, precum și posibilitățile de valorizarea ale acestui simbol al culturii tradiționale românești, prin crearea de produse de design vestimentar, care repun într-un context contemporan coerent și articulat, estetica și simbolica ei”, a declarat Adriana Boanta, expert în comunicare al proiectului „Legături”.

„Îmi doresc un viitor croit pe aspiraţiile acestei naţiuni, un viitor clădit pe punţile dintre noi şi nu pe ruinele indiferenţei noastre”, a mai mărturisit Președinte fondator al Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) și al brand-ului „Flori de ie”, Cristina Chiriac.

Actriță din cadrul vernisajului vivant „Flori de ie” de la Saschiz

Piesa de rezistență a expoziției „Flori de ie” a fost un costum popular clasic din zona Muscelului, cu o vechime de peste 100 de ani, care a aparținut unei femei în etate. Acesta este cusut în „punct gras”, o tehnică de cusut care astăzi din păcate nu se mai folosește. „Valoarea piesei este dată de modul în care a fost realizată. Femeile care stăpâneau acest meșteșug nu mai există în România, iar meșteșugul nu s-a transmis mai departe. O astfel de piesă este expusă în Palatul Elysée (Paris), a aparținut Reginei Maria, doar că este pe fundal roșu. Piese autentice și vechi, de mari valoare veți găsi și la Metropolitan Museum of Art (MET) din New York”, a explicat în trecut Cristina Chiriac, fondatoarea „Flori de ie”.

Piesa de rezistența a colecției de ii a Cristinei Chiriac

Expoziția „Flori de ie” și-a propus să prezinte natura legăturii cămășii tradiționale, cu arta (meșteșugul) și comunitatea, prin prezentarea unor piese vestimentare autentice, cu valoare patrimonială, au declarat organizatorii.

La vernisaj a fost prezentată istoria cămășilor, vechi de peste 100 de ani, dar și sursele de inspirație, motivele și simbolurile folosite pentru a crea modelele, diferențierile cromatice, sursele de inspirație și tehnicile de realizare ale acestora. Publicul a fost primiți de exponatele-vivante (cele șase actrițe) pentru a descifra semnificaţia și simbolurilor cusute, secretele meșteșugului realizării iei.

Reporter: Lorena PINTILIE
Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE