VIDEO: Pro Etnica 2023: Să fie pace şi unitate! Cultură
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 253 Vizualizări

VIDEO: Pro Etnica 2023: Să fie pace şi unitate!

De 23 de ani, Cetatea Sighişoarei este capitala unităţii şi diversităţii multiculturale datorită Festivalului Pro Etnica. În anul 2022, după încetarea măsurilor legate de gestionarea crizei COVID, Festivalul a fost reluat, iar anul acesta a avut loc cea de-a XIX-a ediţie.

„Am încheiat a XIX-a ediţie a Festivalului, a fost o ediţie aşa, de după majorat cum ar veni şi s-a simţit acest lucru. Am colaborat extraordinar de bine cu organizaţiile minorităţilor naţionale, am avut peste 800 de participanţi, peste 1100 de înoptări în cadrul festivalului, peste 50 de spectacole pe scena principală şi am avut o secţiune de agora nemaipomenită. Ce mă încântă foarte mult este că cei care finanţează acest Festival, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ambasada Republicii Federale Germania şi Consiliul Judeţean Mureş s-au implicat activ în organizare. Au participat la programe şi au prezentat nişte conferinţe nemaipomenite”, a arătat, la finalul evenimentului, Wolker Reiter, directorul evenimentului.

Pentru reprezentanţii celor 20 de minorităţi naţionale Pro Etnica reprezintă un prilej de întâlnire, de bucurie şi de unitate, acesta fiind, de altfel, şi principalul scop al evenimentului.

„Conceptul este să colaborăm, să interacţionăm şi totodată să prezentăm şi majorităţii tezaurul minorităţilor naţionale. Scopul nostru este „unitate în diversitate”, ne dorim să consolidăm pacea interetnică într-o societate democratică şi pluralistă şi cred că ne atingem acest scop. Prin acest eveniment care cred că este cel mai important şi pentru cei care participă. În cei 23 de ani minorităţile s-au dezvoltat şi organizaţional, dar şi publicul s-a obişnuit. Conceptul Festivalului se păstrează de la an la an, dar noi după un an de zile suntem alţii şi este foarte frumos când te reîncarci cu energie de la Pro Etnica pentru a putea duce paşnic anul care urmează”, a mai spus Wolker Reiter.

În fiecare zi, sute de oameni, turişti şi localnici, au urmărit la spectacolele de pe scenă creându-se momente speciale ce cu greu pot fi descrise în cuvinte. Pro Etnica nu este despre un om sau un organizator, Pro Etnica despre diversitatea etnică pe care o putem găsi în România.

„A fost un eveniment foarte bogat anul acesta. Este important să se înţeleagă faptul că Pro Etnica nu este despre un om sau despre un organizator. Nu trebuie să luăm totul pe persoană fizică, trebuie să ne gândim că avem un scop comun, că Festivalul nu este Wolker Reiter, Festivalul este un eveniment naţional, nu omul care organizează contează ci Festivalul, conţinutul acestuia este important”, a mai spus Wolker Reiter.

În fiecare an, în Piaţa Cetăţii au loc momente deosebite care dau oamenilor speranţă că orice diferenţă de etnie, naţionalitate sau chiar vârstă poate fi depăşită. După ce îşi termină spectacolele pe scenă grupurile de dans coboară în faţa acesteia şi invită spectatorii, dar şi pe ceilalţi artişti să danseze împreună. Iată doar câteva din aceste momente:

Sanda VIŢELAR
FOTO/VIDEO Sanda VIŢELAR
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE