FOTOREPORTAJ: „Identitate prin cultură, din Zestrea Ardealului”, în Cetatea Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 809 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: „Identitate prin cultură, din Zestrea Ardealului”, în Cetatea Târgu Mureș

În perioada 31 august – 1 septembrie, Cetatea Medievală din Târgu Mureș găzduiește cea de-a VI-a ediție a Festivalului „Identitate prin cultură, din Zestrea Ardealului”.

În prima zi a evenimentului, vor avea loc mai multe spectacole de folclor susținute de Grupul Flori Toplițene din Toplița, Ansamblul Brădulețul din Lunca Bradului, Ansamblul Hodăceana din Hodac, Roxana Iagăr, Andrada Pașcan, Codruța Chețan, Letiția Blaga Suzana și Daciana Vlad.

Pe lângă aceștia vor mai veni și Ansamblul Rapsodia Călimanilor din Toplița, Monica Cotfas, Dragomir Raita, Livia Harpa, Marian Suciu, Livia Sorlea, Domnica Dologa și Ciprian Roman.

În cea de-a doua zi, spectacolul va începe cu Ansamblul „Hopârteanca” din localitatea Hopârta, județul Alba și se va continua cu Ansamblul Folcloric al Județului Alba, alături de soliștii Roxana Reche, Floricia Moga, Dorina Narița și Nicolae Plută.

Pe lângă aceștia, vor fi și alți interpreți de muzică populară care vor încânta publicul, precum: Veta Biriș, Ciprian și Mihaela Istrate, Cristian Fodor, Răzvan Năstăsescu, Maria Butilă și Ioan Cristian Țăran.

Proiectul a fost inițiat în 2016 de Asociația Culturală Mureșul Superior și se află acum la cea de-a VI-a ediție.

„Ideea acestui proiect a fost de a promova și de a conserva identitatea noastră culturală de a transmite tinerei generații obiceiurile și meșteșugurile de demult, deoarece prin ele ne identificăm”, a declarat Ioan Cristian Țăran, organizatorul evenimentului.

Înainte de începerea spectacolelor, tarabele meșteșugarilor au fost vedetele evenimentului, fiind vizitate de toți cetățenii care se opreau și vorbeau cu meșteșugarii despre produsele lor.

Primul loc care ne-a întâmpinat a fost „Expoziție etnografică. Parohia Greco-Catolică Iernut” unde erau expuse porturi populare, obiecte vechi, dar și un război de țesut.

„Expoziția noastră este formată din colecția personală de costume populare, moștenite de la bunici, de la credincioșii din cadrul Parohiei Greco-Catolice din Iernut, dar și din colecția personală a tatălui meu de obiecte bisericești. Majoritatea costumelor sunt reprezentative din zona Târnavelor, dar avem și un costum tradițional moldovenesc și unul bistrițean”, a declarat Roxana Iagăr, cea care se ocupă de această expoziție.

Apoi, am discutat cu Margareta Nagy, al cărei atelier era înțesat de ornamente frumoase, realizate de propriile sale mâini, din foi de porumb, ea fiind singura la nivel mondial care creează astfel de obiecte.

Următorul atelier, cel de ceramică al meșterului olar Ionuț Bîscu cuprindea și un mic colț unde copiii – și nu numai – pot olări. Masa sa era plină de felurite modele colorate de farfurii și vase.

Bineînțeles, din cadrul evenimentului, nu lipsesc expozițiile de costume populare, de bijuterii și nici obiectele prelucrate manual din lemn, alături de atelierul de pictură.

Puteți urmări frumoasele expoziții în pozele atașate, dar festivalul vă așteaptă joi și vineri să discutați cu expozanții, să vă bucurați de frumoasele produse expuse și de programul folcloric bogat.

Diana CĂRBUREAN

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE