Lucrări de punere în evidenţă a obiectivelor din Cetatea Târgu-Mureş Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 345 Vizualizări

Lucrări de punere în evidenţă a obiectivelor din Cetatea Târgu-Mureş

Primăria Municipiului Târgu-Mureş derulează în această perioadă mai multe lucrări de amenajare şi înfrumuseţare a Cetăţii din Târgu-Mureş. Obiectivele principale ale lucrărilor care se vor derularea în următoarea perioadă vizează punerea în evidenţă a siturilor arheologice, dar şi amenajarea unui nou spaţiu muzeal care va prezenta istoria ordinului franciscan în Transilvania.

„Derulăm o serie de lucrări de înfrumuseţare a Cetăţii cu refacerea pavajelor, respectiv refacerea şi renovarea siturilor arheologice care în ultimii 10 ani s-au deteriorat foarte mult. Toate vor intra în restaurare astfel încât anul viitor să fie totul inscripţionat frumos să putem prezenta ce se poate vedea şi vizita în Cetate. Acum 10 ani s-au afişat explicaţii doar pentru bastioane dar urmează să facem acest lucru pentru toată Cetatea. A rămas în urmă organizarea şi vizitarea siturilor descoperite şi acest aspect intră în execuţie în această toamnă. La cuptoare nu se va putea intra deoarece sunt structuri destul de fragile şi nu vrem să se deterioreze, ele se pot vedea destul de bine şi de afară. Ele ca monument idustrial ele sunt unicate în România ca şi cuptoare de ars cărămidă de secol XVII. Tot acum lucrăm la un proiect pentru vechea Mănăstire Franciscană unde vom amenaja un Muzeu care va prezenta istoria franciscanilor din Transilvania”, a declarat primarul Municipiului Târgu-Mureş, Soos Zoltan.

Iluminatul arhitectural este, de asemenea, avut în vedere de municipalitate. Deja au fost realizate astfel de lucrări pentru pentru Biserică şi Casa Căsătoriilor, urmând ca şi celalalte clădiri să beneficieze de acelaşi tratament.

„Lucrăm şi la partea de iluminat a zonelor, calitatea execuţiei de acum 10 ani nu a fost chiar cea mai potrivită. Se lucrează la refacerea elementelor de iluminat, deja am finalizat biserica şi Casa Căsătoriilor, urmează clădirea Muzeului, Manutanţa, Bastionale şi siturile arheologice toate să aibă un iluminat propriu, calitativ la standardele secolului XXI”, a mai arătat primarul municipiului.

În anul 2012, în timpul lucrărilor de modernizare a Cetăţii din Târgu Mureş au avut loc o serie de descoperiri arheologice de excepţie, cum ar fi primul monument industrial din România, constând într-o fabrică de cărămidă din perioada secolelor XVI-XVII. Cuptorul are trei arzătoare, este desfăşurat pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, iar arheologii cred că este vorba despre fabrica de cărămidă mică, identificată în documentele vremii ca fiind Şura Mică.

De asemenea, în Cetate au mai fost descoperite o bucătărie aproape completă din secolul al XVII-lea şi un atelier de prelucrare a bronzului din secolul al XV-lea, care era prima structură industrială specializată în prelucrarea bronzului, descoperită cel puţin din Transilvania.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE