Primăria Târgu-Mureş vrea să câştige bani din gunoaie Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2356 Vizualizări

Primăria Târgu-Mureş vrea să câştige bani din gunoaie

Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu-Mureş a declarat presei că doreşte ca oraşul să câştige bani din procesarea deşeurilor, în loc să plătească 900 de lei/tonă la depozitul judeţean de deşeuri. Acesta a explicat că, în cursul lunii august, a demarat colectarea selectivă a deşeurilor şi că cifrele arată că 120 de tone de gunoi selectiv a fost adunat.

Potrivit normelor Uniunii Europene, muncipiile trebuie să adune gunoi selectiv în proporţie de 50% din cantitatea totală selectată, Soós Zoltán fiind de părere că acest procent ar putea fi atins în cursul anului 2024.

„Tot scandalul legat de gestionarea gunoiului pe care l-am experimentat mai ales în ultimul an se leagă de o serie de măsuri impuse de Uniunea Europeană și sigur că în spate sunt interese foarte puternice și peste tot în România orașele și municipiile se zbat între interesele private și cerințele UE care cer să avem minim 50% gunoi selectiv pe raza municipiilor. Din păcate în momentul de față cred că sunt doar două municipii care se ridică la standardul cerut. Pe noul contract de salubrizare  încheiat de ADI Ecolect s-a implementat încă din luna august adunarea selectivă a gunoiului. Municipalitatea a câștigat mai multe proiecte de la Ministerul Mediului. De exemplu, vom avea 300 de insule ecologice montate, deja s-au montat aproximativ 100 și a început colectarea selectivă. Cifrele lunii august se ridică la aproximativ 120 de tone de gunoi selectiv adunat din cartiere și aceste cifre trebuie să crească exponențial pe măsură ce se montează aceste insule. Firma care colectează are obligația ca în 2024 să ajungă la acest procent de 50% și sper să ne apropiem”, a spus acesta.

Edilul a explicat că pentru a putea valoriza deşeurile reciclabile municipalitatea va construi un Centru de colectare cu aport voluntar (CAV) destinate aglomerărilor urbane pentru realizarea căruia a obţinut o finanţare de 5 milioane de euro de la Ministerul Mediului.

„Vom face, de asemenea, investiția pe acest sistem numit CAV, avem un proiect câștigat de 5 milioane de euro care presupune construirea unei stații de sortare și depozit de deșeuri unde vom prelucra tipurile de deșeuri permise, adică moloz, deșeurile voluminoase, electronice, sticlă și plastic, respectiv gunoaiele bio degradabile pe care noi ca municipalitate le putem aduna și colecta. Asta înseamnă că nu vom mai depinde de stația de sortare care aparține de sistemul județean și că vom avea și profit. În momentul de față dacă depunem la sistemul județean de colectare plătim 900 de lei/tonă, dacă adună Târgu-Mureșul primim bani pe acest gunoi. Desigur va fi aici probabil și un conflict de interese cu operatorul județean dar noi vrem să fim cât mai eficienți și desigur să scadă taxa de salubrizare la Târgu-Mureș, dar asta este modalitate și vom duce aceste lupte să zic așa până la capăt. Vom porni CAV-ul în anul 2024”, a spus Soós Zoltán.

Un centru integrat tipic de colectare prin aport voluntar destinat aglomerărilor urbane este compus din următoarele elemente: platformă betonată, hală, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcționale care nu necesită montaj (cu titlu de exemplu: motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări, utilaj pentru pre-compost, stație de compostare compusă din platformă betonată, tocător, ciur rotativ, întorcător de brazdă instalație însăcuire, etc.), cameră frigorifică pentru cadavre de animale, laborator de analize chimice, cântar acces auto mare-tonaj, spații administrative şi utilități.

Sanda VIŢELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE