”Stihiile războiului”, expoziție la Galeria Art Nouveau Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 151 Vizualizări

”Stihiile războiului”, expoziție la Galeria Art Nouveau Târgu Mureș

Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” din Târgu Mureș, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Târgu Mureș, Asociația Atrium Musei, Crama Villa Vinèa și Primăria Municipiului Târgu Mureș organizează în perioada 22 septembrie – 4 octombrie 2023, în Galeria Art Nouveau a Palatului Culturii din Târgu Mureș, o expoziție axată pe o lucrare a artistului Ion Vlasiu, cu titlul ”Stihiile războiului”, salvată de la uitare de unul dintre specialiștii Muzeului Județean Mureș. Vernisajul va avea loc vineri, 22 septembrie, de la ora 18.00, iar expoziția va putea fi vizitată gratuit, de marți până vineri, între orele 10.00 – 15.00, și în zilele de sâmbătă și duminică, între orele 10.00 – 13.00.

În cadrul evenimentului expoziției va fi prezentată și broșura „Ion Vlasiu. Stihiile războiului. Recuperarea unei capodopere” care cuprinde în text și imagini contextul în care artistul Ion Vlasiu a creat lucrarea ”Stihiile războiului”, fragmente din jurnalele sale, istoricul acesteia, degradarea ei și apoi recuperarea prin restaurare de către sculptorul Dorel David Morar, mărturii ale câtorva artiști despre ea, bibliografie selectivă și repere biografice ale artistului.

”Tot cu ocazia vernisajului expoziție, va fi lansată și publicația cu titlul „Localism și europenism în arta transilvăneană după 1918”, rezultat al conferinței prilejuite de deschiderea Galeriei Ion Vlasiu (1908–1997), în cadrul Palatului Culturii din Târgu Mureș. Publicația conține studii și cercetări ale unor personalități marcante în domeniu, profesori, cercetători, istorici și critici de artă, artiști din București, Cluj-Napoca, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Târgu Mureș, interesați atât de personalitatea artistului Ion Vlasiu, cât și de modul în care acesta a marcat cultura națională, de conexiunile și relațiile sale cu alte personalități culturale notorii ale perioadei interbelice și postbelice, cât și de contextul istoric și social în care și-a desfășurat activitatea, de specificul identitar transilvănean, dar și național și de conexiunile, specificitatea, sincronul sau decalajul față de mediul european”, a informat Biroul de presă al Muzeului Județean Mureș.

Ion Vlasiu și ”Paradisul terestru”

Ion Vlasiu (1908-1997) s-a născut în zona Mureșului (Lechința), a făcut școala la Târgu Mureș și mai apoi la Cluj, iar după 1940 se stabilește definitiv la București unde se conturează perioada de maturitate artistică. Dorința de regăsire a naturii și frumusețea peisajului de pe valea Mureșului îl vor determina ca din anii ’70, să-și instaleze atelierul de vară la Bistra Mureșului (comuna Deda), spațiu descoperit cu mult timp înainte, în anii ’50. Aici, în grădina casei-atelier, prin lucrările pe care le-a conceput în armonie cu natura, a închipuit un „spațiu mitic” evocând acel râvnit „Paradis terestru”. În acest cadru, s-a născut și lucrarea ”Stihiile războiului”, o traducere în arta cultă a artei populare cu încărcătura semantică impregnată de artist.

”Deopotrivă inspirat, provocat, contrariat și sedus de formele create de natura locului, în același timp inspirat și de ingeniozitatea, expresivitatea și fragilitatea formelor create de natura umană a locului (în acest caz, sperietorile), întrepătrunzându-se uneori cele două aspecte, a declinat tema stihiilor în multiple variante. Le regăsim atât în desene cât și în pictură și sculptură, conferindu-le sensuri diferite, cu straturi de înțelegere profundă. Parcurgând jurnalele, aflăm din gândurile sale că sperietorile sunt „fantezie grotescă în care spaima e soră bună cu umorul”, că stihiile naturii: „vânturile și ploile toamnei le sunt fatale” și că ”Stihiile războiului” „le-am făcut pornind de la sperietori”. Referindu-se tot la ele, menționează prin altele: „E puțin cât am putut transpune la alt nivel, un mod estetic fantast, adică incluzând forțe și porniri stihinice cu care omul luptă de veacuri și nu renunță”, au informat reprezentanții Muzeului Județean Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE