Burse mărite pentru elevi Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 417 Vizualizări

Burse mărite pentru elevi

Începând din anul școlar 2023 – 2024, elevii de gimnaziu și liceenii României se bucură de burse mai mari, celor deja existente adăugându-se un nou tip de bursă, cea tehnologică, acordată elevilor care urmează învățământul profesional și dual, potrivit Legii Învățământului Preuniversitar.

Cuantumul minim al burselor și metodologia-cadru de acordare a burselor sunt aprobate prin ordin al Ministrului Educației, la propunerea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar. Pentru anul școlar 2023-2024, cuantumul minim al burselor este stabilit astfel: a) bursă de merit – 450 de lei/ lună; b) bursă socială – 300 de lei/ lună; c) bursă tehnologică – 300 de lei/ lună.

Situația locală – bursele elevilor mureșeni

Pentru a afla tipurile de burse implementate și criteriile de acordare ale acestora în ceea ce privește elevii județului Mureș, am discutat cu prof. dr. Fănică Niță, inspector școlar pentru managementul instituțional.

„Se disting următoarele categorii de burse: bursa de excelență I pentru elevii care au performanțe la olimpiade internaționale și bursă de excelență II pentru elevii care au locurile I, II, III sau mențiune la olimpiadele naționale”, a declarat inspectorul școlar.

Cuantumul acestora este cuprins între 700 și 3.000 de lei. Acestora li se adaugă bursa de merit, bursa socială, respectiv cea oferită mamelor minore și bursa tehnologică.

Bursa de merit – schimbarea criteriilor

„Bursa de merit se menține și în acest an, fiind mai generos acordată, în sensul că primii 30% dintre elevii unei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor vor primi burse. Iar, dacă mai mult de 30% dintre elevi au media generală mai mare de 9,50, sunt incluși și aceștia în categoria burselor de merit. Tot la bursa de merit intră și elevii care au obținut locurile I, II sau III la olimpiadele școlare județene”, a adăugat prof. dr. Fănică Niță.

Bursa socială – cine se încadrează

„O altă categorie de bursă – de asemenea, generoasă -, care se adresează categoriilor aflate în contexte financiare, sociale sau medicale dificile este cea socială. Solicitanții trebuie să îndeplinească una dintre condițiile de acordare a bursei sociale. Principala condiție ar fi ca venitul per membru de familie să nu depășească 50% din venitul mediu net din luna septembrie – deci să nu depășească undeva la 949 de lei”, a transmis inspectorul școlar.

Mai mult de atât, mamele minore integrate într-o unitate de învățământ se vor bucura de o bursă lunară de 700 de lei.

„Cererile și documentele doveditoare se depun acum la comisiile de management al burselor școlare din fiecare unitate de învățământ, deci până în data de 6 octombrie solicitanții trebuie să le depună. Nicio cerere nu trebuie respinsă. Cererile solicitanților trebuie primite de comisiile de management al burselor școlare din fiecare unitate de învățământ, iar comisia va verifica dacă solicitantul se încadrează în tipul de bursă solicitată”, a adăugat prof. dr. Fănică Niță.

Totodată, bursele se pot cumula, un elev putând beneficia, în același timp, atât de bursă socială, cât și de bursă de merit sau de excelență. În același mod, acestora se poate adăuga și noua bursă, cea tehnologică.

După încheierea perioadei de depunere a cererilor, a exista o marjă de cinci zile, în care solicitanții vor putea depune încă un document de completare sau corectare a documentelor deja depuse. Bursele se vor acorda în data de 15 a fiecărei luni.

Alexandra BORDAȘ

Foto: https://depositphotos.com/ro/

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE