VIDEO-FOTO: Prima întâlnire cu jurnalismul cultural Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 205 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Prima întâlnire cu jurnalismul cultural

Generațiile tinere au fost miercuri, 20 septembrie, vedetele proiectului „Tineri debutanţi în artă şi jurnalism”, un proiect special creat pentru elevii mureșeni, talentați și pasionați de artă și jurnalism, organizat de Asociația Educație pentru Europa și finanțat de Primăria municipiului Târgu Mureș.

Prima întâlnire din cadrul evenimentului a fost încununată de prezența unor artiști locali, dar și a unui jurnalist mureșean, ale căror povești și sfaturi au fost primite călduros de elevii prezenți. Evenimentul a reprezentat un mod benefic pentru tineri de a-și petrece timpul liber, dobândind noi cunoștințe în domeniile preferate de ei și interacționând cu oameni dornici de a-și împărtăși experiențele. O nuanță comună prezentă în mesajele celor trei vorbitori a fost reprezentată de necesitatea existenței unei atitudini deschise față de schimbare, față de tot ceea ce înseamnă a fi activ, și nu pasiv, în obținerea lucrurilor pe care ei și le doresc. Ieșirea din tipare – în orice domeniu – a fost o idee accentuată de cei trei vorbitori.

Întâlnire cu arta teatrală

Ziua educativă a debutat cu un workshop susținut de Andi Gherghe, regizor și actor al Teatrului Național, discuția cu acesta devenind un prilej pentru cei prezenți de a afla despre importanța păstrării elementului ludic în viața de adult, dar și despre experiența actorului în ceea ce privește arta.

„Întotdeauna îmi face o deosebită plăcere să mă întâlnesc cu generațiile mai tinere pentru că tinerețea și copilăria au o foarte mare legătură cu ceea ce facem noi – cu arta, în general. Ca să fii un bun artist trebuie să rămâi în strânsă legătură cu copilul din tine, pentru că, altfel, tindem să devenim foarte serioși și uităm să ne jucăm și, până la urmă, arta asta înseamnă: dincolo de seriozitate și profesionalism, arta înseamnă foarte multă creativitate”, le-a mărturisit Andi Gherghe elevilor.

Muzica, prilej de inițiere în domeniul artistic

Următoare poveste de viață dedicată tinerilor prezenți a fost cea a Krisztinei Koszorus, solistă vocală, al cărei mesaj a fost înțesat de sfaturi despre cum tinerii își pot valoriza propriul talent în societatea contemporană. Artista le-a oferit tinerilor o retrospectivă asupra propriilor decizii în ceea ce privește domeniul artistic – în care activează de 16 ani – și asupra modului în care a procedat ea când se afla la aceeași vârstă cu elevii prezenți.

„Dacă aș avea vârsta voastră, aș face multe lucruri altfel. Mulți prieteni de ai mei care au ajuns faimoși și au ajuns să cânte cu tot felul de oameni foarte cunoscuți au făcut lucrurile în mod diferit. Spre exemplu, și-au făcut trupe, dar aveau și un job, iar banii câștigați din muzică au fost reinvestiți în muzica lor”, le-a povestit Krisztina Koszorus elevilor.

Întâlnirea celor prezenți cu solista a fost finalizată printr-o audiție, tinerii fiind impresionați de talentul și dedicarea artistei.

Cu ce se „mănâncă” jurnalismul

Ultimul vorbitor al zilei a fost Ligia Voro, jurnalist și redactor-șef al revistei Transilvania Business, care le-a oferit copiilor atât fragmente din experiența sa ca jurnalist, cât și informații utile asupra conceptelor cheie ce definesc jurnalismul. Experiența Ligiei a reprezentat un prilej pentru tineri de a discuta despre alegeri în viață și despre modul prin care aceștia se pot adapta acestora. Elevii au aflat, printr-o „lecție” interactivă, despre rolul presei și al jurnalistului, despre impactul pe care acesta îl are asupra publicului.

„Sunt redactor-șef al revistei Transilvania Business și colaborez și cu cotidianul Zi de Zi, unde am o funcție onorifică, de senior-editor – aș putea spune că sună foarte pompos. Rolul meu azi este de a vă apropia de acest domeniu foarte frumos și, după cum spuneam înainte să începem, consider că această meserie de jurnalist este cea mai frumoasă din lume”, a transmis Ligia Voro.

Apoi, vorbitoarea le-a prezentat copiilor parcursul său, oferindu-le și o parte „teoretică” a acestei întâlniri, anume întrebările esențiale de care se folosește un jurnalist: cine, ce, când, unde, cum, de ce.

Valorificarea talentului și a pasiunii

În urma workshop-urilor, tinerii au fost împărțiți în trei grupe, care vor fi coordonate de trei foști redactori Zi de Zi: Sanda Viţelar, Valentin Covaciu, scriitor, jurnalist cultural, și Andrei Vornicu, PR la Teatrul Național, jurnalist cultural.

„Obiectivele principale ale acestor grupe de lucru sunt următoarele: realizarea a nouă materiale de presă – scrise, audio sau video – având ca tematică activitatea artistică a nouă tineri artiști precum și realizarea unui proiect artistic comun, proiect în cadrul căruia tinerii din diverse domenii culturale vor învăța să  interacționeze și își vor pune laolaltă energiile creatoare. Toate materialele de presă realizate vor fi postate pe site-ul www.zi-de-zi.ro , iar primele trei, cele mai vizualizate, vor fi premiate. Proiectele artistice realizate de cele trei grupe vor fi prezentate în cadrul galei de premiere ce va avea loc la finalul proiectului. Toți tinerii participanți la proiect vor primi un premiu de participare”, au anunțat organizatorii.

Text: Alexandra BORDAȘ

Foto, video: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE