Lucrarea „Notre-Dame”, expusă în Galeria Cetății din Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 228 Vizualizări

Lucrarea „Notre-Dame”, expusă în Galeria Cetății din Târgu Mureș

Lucrarea „Notre-Dame” prezentată în expoziția „Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană de la începutul secolului XX” din Galeria Cetății Târgu Mureș este o capodoperă timpurie a operei lui Aurel Popp.

Pictura este dintr-o etapă de creație timpurie, realizată de Aurel Popp în anul 1912, la început de carieră, în perioada în care acesta studia la Paris, având ca subiect Catedrala Notre-Dame din Paris.

Potrivit Centrului de Cultură și Artă, circumstanțele nașterii acestui tablou de amploare sunt binecunoscute. După ce Aurel Popp și-a finalizat studiile la Școala Regală de Desen din Budapesta, câțiva ani mai târziu este numit profesor de artă la Liceul din Satu Mare. În 1911, a plecat la Paris pentru doi ani cu o bursă. Acolo a studiat pictura și sculptura la Académie Julian din Paris. Acesta își întreținea familia care a rămas acasă și a fost nevoit să lucreze și ca încărcător de barje pe malul Senei.

„Am studiat noapte și zi, ori de câte ori puteam și când nu eram nevoit să car saci sau lăzi de pe șlepurile ce așteptau la malurile Senei să fie încărcate sau descărcate. Munceam ca un animal, deoarece familia mea avea nevoie de salariul de profesor de acasă. Dacă nu era suficientă ziua, munceam și noaptea, din bani cumpăram vopsea și pânză, iar seara mâncam sângerete care mirosea de la ceapă până ce mi s-a făzut rău”, se regăsește într-o scrisoare adresată de Aurel Popp unui coleg.

Astfel, aceste lupte interioare au construit fundalul creării tabloului de mari dimensiuni intitulat „Notre-Dame”. Lucrarea este spectaculoasă prin cromatică dar și prin dimensiunea ei, care este o carcateristică titpică lui Aurel Popp.

„Caracteristica pe scară largă, monumentală și pensula lată, adesea schițată, care îi definesc arta pot fi văzute în acțiune, dar în același timp reflectă lupta existențială trăită în timpul călătoriei sale de studii la Paris. Aceste caracteristici sunt clar recunoscute în viziunea malului Senei. Atmosfera Parisului este transmisă de silueta falnică a catedralei în luminile dimineții și strălucirea în tonuri calde ale lămpilor cu gaz, în timp ce figurile bărcilor și ale muncitorilor sunt conturate în primul plan întunecat”, se mai precizează pe pagina Centrului de Cultură și Artă.

După întoarcerea acasă, în 1913 a susținut prima expoziție personală la Satu Mare, unde și-a prezentat aproximativ 250 de lucrări. Din 1922, a participat și la viața artistică din colonia Pictorilor de la Baia Mare, iar acum, pictura sa celebră este afișată în Cetatea din Târgu Mureș.

Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE