Sectorul agricol al județului Mureș, un exemplu de „Așa da!” Agricultura
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 515 Vizualizări

Sectorul agricol al județului Mureș, un exemplu de „Așa da!”

Actualul director executiv interimar al Direcției de Agricultură și Dezvoltare Rurală Mureș, ing. Silvia Jude (foto), a declarat în urmă cu câteva zile, pentru cotidianul Zi de Zi, că există o evoluție clară în activitatea agricolă din județul Mureș, în anul 2023 față de anii precedenți. Primele opt luni ale anului în curs au fost roditoare, producția fermierilor locali fiind vizibil mai consistentă față de aceeași perioadă a anului 2022.

Din punct de vedere statistic, activitatea agricolă din întreg județul Mureș nu s-a lovit de probleme foarte mari, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți, drept dovadă stau cifrele aferente anului 2023 care sunt oglinda muncii depuse de către fermieri, dar și a ajutorului și a susținerii date de instituție.

Din punct de vedere statistic, situația agricolă din județul Mureș nu s-a agravat deloc, dimpotrivă, au evoluat foarte frumos. Cred că acest lucru provine din faptul că fermierii sunt mult mai perceptivi față de anii trecuți, mult mai comunicativi și își doresc să colaboreze cu noi pentru a-și mări producția de la an la an. Suprafața necultivată din acest an este mult mai mică față de cea din anii anteriori, drept dovadă stă numărul mic, de trei mii, hectare necultivate și împădurite, comparativ cu totalul de teren arabil din județ. În plus, aceste terenuri sunt neproductive, ceea ce înseamnă că nu rodește mai nimic din ele. Avem, de asemenea, câteva livezi din sectorul pomicol care sunt îmbătrânite și care nu se pot întreține, în jur de vreo 200 de hectare în întreg județul Mureș”, a dezvăluit ing. Silvia Jude.

„Mureșul se situează peste media pe țară la producția de cereale, porumb și semințe”

Sectorul vegetal din județ este cel mai roditor, arată statisticile. Cele mai mari producții fiind întâlnite în sectorul cerealelor, porumbului, la soia și rapiță, dar și la floarea soarelui. Actualul director executiv DADR Mureș a subliniat faptul că producția anului 2023 pe aceste sectoare se află peste media pe țară anunțată oficial de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, acest lucru fiind un indicator clar al comunicării eficiente dintre fermierii locali și instituția agricolă județeană.

Pe sectorul vegetal, culturile din acest sezon sunt extrem de productive. An de an crește producția în sectorul cerealelor, porumbului, floarea soarelui , la soia și la rapiță. Spre exemplu, la floarea soarelui, se estimează o producție de trei mii șapte sute de kilograme la hectar, la porumb am estimat o producție de aproape opt mii de kilograme/hectar, iar la grâu s-a obținut o producție de șase mii de kilograme la hectar cultivat. La nivel de țară, potrivit ministrului Agriculturii, media a fost de 5 mii de kilograme pe hectar de porumb cultivat, iar Mureș, după cum spuneam mai devreme, a depășit media precizată de ministru. Pot spune, cu statistica în față, că Mureșul se situează peste media pe țară când vorbim despre producția de cereale, porumb și semințe de anul acesta. Chiar și în sectorul zootehnic, producția pe litru de lapte și per kilogram de carne este mult peste media României”, a mai declarat directorul executiv interimar al DADR Mureș.

„Simțul proprietății deja s-a dezvoltat mult și în județul Mureș”

Întrebată care este motivul ascensiunii producției agricole din județul Mureș, ing. Silvia Jude a spus că, din punctul său de vedere, această evoluție se datorează faptului că fermierii își doresc să cultive cât mai mult teren, iar comunicarea dintre ei și instituție a devenit una extrem de propice în ultima perioadă. „Simțul proprietății deja s-a dezvoltat mult”, a explicat ea.

Consider că această evoluție se bazează foarte mult și pe sprijinul financiar acordat la timp fermierilor, mai ales celor cărora au avut de suferit din cauza secetei sau a ploii abundente, însă, un alt factor important a fost norocul, să-i spunem așa, de condiții meteorologice favorabile. În plus, interesul fermierilor a crescut extraordinar de mult în anii trecuți. Își doresc să își cultive terenurile, să își crească producția și să avanseze și tehnologic, procurându-și unelte și mașinării de ultimă generație. Simțul proprietății deja s-a dezvoltat mult și în județul nostru, s-au mărit suprafețele comasate dar și cererile de achiziționare a terenurilor arabile, fertile”.

Tot un indicator al eficienței și evoluției agricole din județ sunt ariile de cultivare din sectorul vegetal. Terenurile de culturi precum floarea soarelui și rapiță s-au dublat ca și număr de la un an la altul, semn că producția se mărește constant.

În ceea ce privește cea mai bună cultură, aș pune pe primul loc grâul, apoi porumbul și floarea soarelui și rapița. Aceste culturi au avut producții foarte bune în anul acesta. Producția de rapiță din județul Mureș a crescut extrem de mult în ultimul an, ajungând de la 2 mii de hectare la peste 7 mii, floarea soarelui, de asemenea, și-a extins aria de cultivare. Dacă acum cinci ani existau în jur de 3 mii de hectare de floarea soarelui, în prezent avem peste 10 mii. Porumbul crește câte puțin de la an la an, cultivându-se acum între 75 și 78 de mii de hectare, iar numărul de hectare de grâu se menține, crescând doar producția în sine”, a mai adăugat directorul executiv al DADR Mureș, ing. SIlvia Jude.

Lorena PINTILIE
Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE