Home / Interviu / Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Szilárd Szilágyi, tânăr fotograf pasionat: „Fotografia e modul prin care eu comunic”

Tinerii artiști mureșeni. INTERVIU cu Szilárd Szilágyi, tânăr fotograf pasionat: „Fotografia e modul prin care eu comunic”

Distribuie

Szilárd Szilágyi este un tânăr mureșean talentat în arta fotografiei, având peste 6 ani de experiență. Drumul său a reprezentat o constantă adaptare, îmbunătățire și auto-educare. Szilárd este un model pentru tinerii – și nu numai – care își urmăresc pasiunea, o prind strâns în propriile mâini și nu renunță la ea, trecând oricând peste obstacole. Plecat acum în Statele Unite ale Americii, fotograful se bucură de oportunitatea de a experimenta o multiculturalitate care îi va îmbunătăți și influența modul în care vede lumea și, implicit, modul în care capturează lumea prin fotografii.


Artistul în vârstă de 20 de ani s-a născut în Târgu Mureș și este pasionat de crearea conținutului vizual digital. Marca fotografiilor sale constă în mod special în portrete și cadre aparținând categoriei travel – călătorie. Un tânăr prietenos, ajutător, deschis și descurcăreț, Szilárd mi-a povestit joi, 19 octombrie, despre experiențele sale în ceea ce privește fotografia, despre dificultățile întâmpinate și despre planurile sale de viitor.


Reporter: De câți ani ești pasionat de fotografie?


Szilágyi Szilárd: Pasiunea mea pentru fotografie a început la 14 ani, când, în loc de a-mi cumpara un telefon cu sistem de cameră performant, am ales să cumpăr prima mea cameră de fotografiat. În ziua aceea am simțit că asta e ce trebuie să fac – să surprind lumea înconjurătoare prin viziunea mea.


Rep.: Cum a fost începutul?


S.S.: La început – ca fiecare om aflat la începutul carierei – și eu am întâlnit obstacole din care, totuși, am învățat. Urmând modelele pe care le apreciam – și pe care le apreciez și azi – m-am motivat să învăț cât mai multe lucruri, să investesc mai mult timp în pasiunea mea. Astfel, mi-am dat seama că verbal nu-mi pot exprima gândurile la fel de bine cum o fac cadrele mele. Fotografia e modul prin care eu comunic.


Rep.: Cine te-a susținut în a-ți împlini visul?


S.S.: Părinții și prietenii mei au fost lângă mine de la început. Ei m-au susținut. Datorită lor am continuat să mă perfecționez, să continui să urmăresc creatorii mei preferați de la care m-am inspirat, astfel devenind tot mai bun.


Rep.: Vorbind de creatori de conținut, cine reprezintă un model pentru tine în sfera fotografiei?


S.S.: Modelele mele sunt Peter Mckinnon, Benn Tkalcevic. Sunt norocos pentru că am avut norocul să-i cunosc pe Tony Hampel și Alpar Lukacsi, doi creatori pe care îi stimez.


Rep.: Ce înseamnă pentru tine fotografia?


S.S.: Fotografia este modul meu principal de a-mi exprima gândurile și propria viziune. Am obiceiul de a mă folosi la fiecare postare de propriul meu motto – un motto ce a devenit marca mea artistică: „…and since those words are not mine to own, my thoughts find voice through my photographs” (…și pentru că nu dețin acele cuvinte, gândurile-mi ies la lumină prin fotografiile mele).


Rep.: Ai participat la cursuri de fotografie sau ai învățat din propria experiență, în timp?


S.S.: Nu am participat la cursuri de fotografie. Experiența mea se bazează strict pe studiul individual; am urmărit diverse clipuri video de pe internet și am învățat din greșelile pe care le făceam în timp ce fotografiam.


Rep.: Cât de mare e investiția pe care ai făcut-o în aparatură (obiective, aparate, programe de editat, etc.)?


S.S.: Investiția mea în aparatură profesională a depășit o sumă mare, cu un număr de cinci cifre, dar a meritat.


Rep.: Momentan ești plecat în America, prin Work&Travel. Cum crezi că a schimbat șederea ta în SUA modul în care faci poze?


S.S.: Programul respectiv de schimb de experiență mi-a oferit foarte mult din punct de vedere al modului în care văd lumea. Diferitele experiențe pe care le-am trăit mi-au dezvoltat gândirea și am putut învăța din cultura respectivă. Am cunoscut mulți oameni care mi-au devenit colegi și prieteni și am realizat un schimb de experiență, de idei – un schimb din care am avut foarte multe de învățat.


Rep.: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește fotografia?


S.S.: Vreau sa învăț încontinuu, să explorez lumea, să cunosc cât mai multe culturi și oameni – toate cu scopul de a-mi dezvolta capacitățile artistice în sfera fotografiei.

Mai jos veți găsi fotografii realizate recent de Szilárd, în cadrul șederii sale în SUA.

Alexandra BORDAȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Tibi Pirlea. Cheia care permite accesul la cunoaștere este practica

Distribuie Trăim un cotidian grăbit și furios, în care stresul a devenit unul dintre cei …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.