VIDEO, FOTO: Ansamblul bisericii reformate din Periș, în vizorul unui proiect de reabilitare și restaurare Comune
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 356 Vizualizări

VIDEO, FOTO: Ansamblul bisericii reformate din Periș, în vizorul unui proiect de reabilitare și restaurare

Primăria comunei Gornești a găzduit joi, 19 octombrie dezbaterea publică a proiectului ,,Reabilitarea și restaurarea ansamblului bisericii reformate Periș”, proiect propus pentru finanțare de către Parohia Reformată Periș în parteneriat cu UAT Comuna Gornești prin Programul Regiunea Centru 2021-2027. Dezbaterea a vizat consultarea membrilor comunității locale și entităților implicate în dezvoltarea locală cu privire la investiția din localitatea Periș a cărui valoare estimate se ridică la suma de 3,5 milioane lei (fără TVA).

„Scopul acestei întâlniri este de a găsi soluții și modalități prin care să reabilităm ansamblul bisericii reformate din satul Periș. Mulțumesc Primăriei că ne găzduiește, parteneri în acest proiect, mulțumesc tuturor care reprezintă sfera civilă din comuna noastră și din comunitatea noastră, reprezentanților companiilor, firmelor care ne sunt alături, reprezentanților bisericii, precum și arhitectului și firmei de consultanță cu care colaborăm. Mulțumesc de asemenea reprezentanțiulor mass media prezenți”, a precizat pr. Jári Zsolt, Parohia Reformată Periș.

Arhitectul Alexandru Sabău din cadrul Sfera Arhitectura SRL a punctat intervențile propuse în cadrul proiectului asupra bisericii reformate din Periș.

Arh. Alexandru Sabău

„, De-a lungul timpului asupa bisericii reformate din Periș au avut loc niște finisaje improprii, tencuieli pe bază de ciment, chestiune specifică epocilor anterioare, precum și o alee de beton care merge până în soclu, aspecte care produc efecte vizibile. Noi prepunem îndepărtarea acestora și realizarea unor tencuieli pe bază de var hidraulic, respectiv realizarea unor măsuri care țin de asanarea documentelor istorice. De asemenea, au mai avut loc niște reparații la învelitori, elemente de coamă de culoare roșie din beton care nu sunt în ton cu vârsta morumentului, diverse tipologii de țigle la care urmează să propunem înlocuire a lor, sortarea și amestecarea celor existente care sunt sănătoase cu țigle noi, precum și refacerea jgheaburilor și burlanelor. La acestea se mai adaugă câteva aspecte de natură structurală. Sunt degradări relevante la nivelul șarpantei corului, deformări ale leațurilor clopotniței dat fiind pasul mare dintre căpriori. Am propus pentru șarpantă și pentru căpriori anumite intervenții de consolidări. Am mai constatat absența unor fundații la clopotniță și tendința ei de a se înclina ușor. Pentru asta propunem o soluție de stabilizare. Tot legat de clopotniță, având la dispoziție o schiță din anii 30 a lui Debreczeni László unde galeria parter nu era închisă cu scânduri, o propunere este să o eliberăm de acea închidere”, a precizat arh. Alexandru Sabău.

Deputatul Kolcsár Anquetil-Károly prezent la dezbatere a subliniat importanța punerii în valoare a clopotniței, și a mers pe varianta propusă de arhitectul proiectului.

Kolcsár Anquetil-Károly, deputat UDMR

„Varianta propusă de arhitecți în ce privește clopotnița este una foarte bună și frumoasă. Consider că ar trebui să punem în valoare construcția autentică a clopotniței. Vom găsi metodele și tehnica necesară prin care să putem securiza acest obiectiv dat fiind faptul că clopotele sunt acționate digital. Nu cred că acest aspect ar fi un impediment să nu deschidem clopotnița. Este mult mai frumos și mult mai autentic și nu în ultimul rând, extrem de atrăgător pentru turiști”, a precizat deputatul Kolcsár Anquetil-Károly.

Alte intervenții propuse

„În cazul tencuielilor exterioare, după ce depărtăm straturile de tencuială pe bază de ciment, propunem conservarea tencuielii acolo unde se poate. De asemenea, avem în vedere îndepărtarea coșurilor de fum pentru a reda imaginea specifică volumetriei medievale. Pe interior există un lambriu de lemn care propunem să se desfacă pentru a se putea citi mult mai bine mobilierul lui Kós Károly, Acest lucru vine la pachet cu o instalație de încălzire, respectiv o pompă de căldură aer-apă hibridă, În ce privește pardoseala din lemn, ea va fi schimbată în una din piatră naturală. Pe parte de amenajări exterioare, propunem un set nou de alei în ton cu vârsta bisericii. Pe de o parte, un perimetru mineral, un trotuar de gard al bisericii cu lespezi poligonale de piatră naturală, iar la clopotniță, pietriș decorativ cu colțuri rotunjite, alei și suprafețe pavate cu lespezi de piatră naturală poligonală”, a spus arh. Alexandru Sabău.

Facilități pentru persoanele cu dizabilități

Prezent la dezbatere, dr. Rád András László, reprezentantul Filialei Reghin a Fundației Creștine Diakonia a cerut informații privind facilitățile aduse de proiect accesului persoanelor cu dizabilități.

„Din fericire, amplasamentul nu prezintă trepte. Pentru persoanele cu dizabilități, în afara pragurilor care nu pot fi îndepărtate pentru că sunt componente artistice importante, clădirea are o cotă continuă, deci nu trebuie urcate trepte fapt pentru care nu au fost necesare să se prevadă rampe. Însă, ce s-a prevăzut pentru persoane cu dizabilități e o machetă tactilă care să poată să prezinte și nevăzătorilor prin intermediul texturilor, a limbajului Braille caracteristicile monumentului” a precizat arh. Alexandru Sabău.

Activități de tip soft

 A doua componentă din cadrul proiectului are în vedere activitățile de tip soft privind dezvoltarea economică, integrarea socială, digitalizare, marketing și promovare turistică.

Marta Albertini, Euro Top Consulting SRL

„Acest proiect are și o componentă de activități soft. Pe de o parte este vorba de digitalizarea monumentului istoric și o parte de marketing cu activități de promovare care vor fi realizate pe timpul implementării proiectului și pe perioada de sustenabilitate a acestuia. Alte activități prevăzute sunt cele de conștientizare a publicului privind importanța renovării și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și a copiilor. Pentru aceste activități ne-am gândit la excursii, tabere. De asemenea, o activitate soft o reprezintă cooperarea transnațională care va beneficiarul proiectului, printr-un schimbul de bune practici să implementeze și să poate să susțină tehnic și financiar proiectul”, a precizat Marta Albertini, reprezentant Euro Top Consulting SRL.

Aspectele ce țin de partea de digitalizare, respectiv de parteneriate cu instituții similare în vedere buna implementare a proiectului au fost punctate de pr. Jári Zsolt.

„Un rol important îl reprezintă digitalizarea întregului monument istoric și activitățile care promovează situl în sine care se vor desfășura în parteneriat cu Școala Gimnazială „Teleki Domokos” din Periș, Castelul Teleki, Parohia Reformată din Gornești De asemenea, avem un partenerriat transnațional cu o parohie reformară din Debrețin, Ungaria (Debrecen Ispotályi Kistemplom- Református Egyházközség. Ei au renovat printr-un proiect european biserica lor, de asemenea monument istoric, fapt pentru care vom avea un schimb de experiență, să vedem ce fel de tehnici au utilizat eu. Nu în ultimul rând, încercăm să organizăm niște tabere de creație de exemplu sau o expoziție foto care se axează direct pe monumentul istoric și pe importanța acestuia. Arhitecții ne-au sfătuit să facem eventual și un muzeu sau o cameră de expoziție în clădire alăturată, în școala veche pentru că avem o mulțime de obiecte care au valoare de monument istoric și pe care nu le folosim. Amintesc aici de schițele originale ale lui Kós Károly care pot fi expuse. De asemenea, avem un clopot din Evul Mediu, de dinaintea perioadei Marii Reformei care a fost crăpat și nu a mai putut fi restaurant și care ar merita să fie expus”, a precizat pr. Jári Zsolt.

Punerea în valoare a patrimoniului

Prezent la dezbatere, primarul comunei Gornești, Kolcsár Gyula a subliniat importanța proiectului supus dezbaterii publice menit să pună în valoare patrimoniul cultural și istoric existent la Periș.

„Este foarte important să-l sprijinim pe domnul părinte, în contextul acestor vremuri în care putem să scoatem la iveală ceea ce a fost neglijat în perioada comunismului. La această dezbatere am aflat lucruri absolut noi în ce privește biserica reformată din Periș și e păcat să nu fie expuse într-un anumit fel. Sunt foarte mândru că aflu aceste lucruri noi, de aceea spun că este de bun augur să încercăm să facem ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Astfel de proiecte îmbunătățesc și dau un plus valoare la ceea ce înseamnă inventarul comunei”, a subliniat primarul Kolcsár Gyula.

Pr. Jári Zsolt, Parohia Reformată Periș
Dr. Rád András László, Fundația Creștină Diakonia, Filiala Reghin
Kolcsár Gyula, primarul comunei Gornești

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE