14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 115 Vizualizări

14 noiembrie, Ziua Mondială a Diabetului

Diabetul reprezintă actualmente una dintre cele mai mari provocări globale în materie de sănătate publică, fiind o afecțiune cronică, netransmisibilă, care se instalează odată ce pancreasul este incapabil de a mai produce insulină sau organismul nu poate utiliza eficient insulina produsă de pancreas. Există trei tipuri principale de diabet: diabetul de tip 1, care poate apărea la orice vârstă și necesită tratament cu insulină; diabetul de tip 2, care este mai frecvent diagnosticat la populația adultă și constituie aproximativ 90% din totalul cazurilor de diabet zaharat; respectiv diabetul gestațional, care apare în timpul sarcinii și cauzează probleme mamei și pruncului.

Tradiție de 32 de ani

Ziua de 14 noiembrie este recunoscută la nivel global drept Ziua Mondială a Diabetului, fiind lansată în anul 1991 de către Federația Internațională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Evenimentul are ca scop primordial conștientizarea nevoi de îngrijire, educație și sprijin a persoanelor diagnosticate cu diabet.

Din punct de vedere statistic, la nivel mondial unul din zece adulți are diabet. În anul 2021, s-au înregistrat nu mai puțin de 537 de milioane de oameni diagnosticați cu această afecțiune la nivel mondial și peste 800.000 în România, incidența cazurilor în România fiind de 431,7 cazuri noi la 100000 de locuitori, ceea ce atestă o creștere îngrijorătoare în ultimul deceniu.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Diabetului

„Accesul la îngrijirea diabetului zaharat” este tema Zilei Mondiale a Diabetului din anul 2023, care funcționează pe baza sloganului ‟Cunoașteți-vă riscurile, pentru a ști ce este de făcut” prin care este sugerată importanța informării și a educației preventive.  „Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat, conștientizarea și accesul la informațiile corecte și la cele mai bune medicamente și instrumente disponibile sunt importante pentru a întârzia sau a preveni complicațiile. Peste 95% din timp, îngrijirea diabetului revine persoanei în cauză și familiei  acesteia. De aceea este nevoie de acces la educație continuă pentru a- și înțelege starea și pentru a efectua autoîngrijirea zilnică esențială, pentru a rămâne sănătoși pentru a evita complicațiile. Pentru profesioniștii din domeniul sănătății, accesul la instruire și resurse suficiente este necesar pentru a identifica din timp complicațiile și pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș pe site-ul oficial al instituției.

Activități marca ASCOTID cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului

Pentru a marca această zi, Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici (ASCOTID) Mureș au organizat sâmbătă, 11 noiembrie, un program special desfășurat la sediul Studium Prospero Târgu Mureș, care a constat în felurite activități educative și recreative privind această afecțiune cronică, susținute de un cumul de profesioniști din domeniu, anume: dr. Alina Grama, medic primar pediatrie, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Irina Muntean, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, dr. Melinda Korodi, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice, Adriana Pană, nutriționist, prof. Cristina Branea, Melania Cozma, psiholog, dr. Sipos Remus, medic primar medicină de familie. Câteva dintre subiectele abordate în cadrul evenimentului au fost: „Microdozele de glucagon în tratamentul hipoglicemiilor la copii”, „Importanța monitorizării vitaminei D în diabetul zaharat, la pacientul pediatric”, „Cu diabetul în ghiozdan- mini ghid de supraviețuire în rutina școlară”, „Patologia cardio-reno-metabolică pornind de la diabetul zaharat” și altele. Evenimentul s-a încheiat într-un mod interactiv, prin lansarea baloanelor albastre de către participanții la eveniment.

Un alt mod de a marca această zi a fost prin iluminarea sediului Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu-Mureș în culoarea reprezentativă a diabetului- albastru. Iluminarea va avea loc în data de 14 noiembrie, în jurul orei 17:00, inițiativa aparținând ASCOTID, proiectul  fiind susținut de către Consiliul Județean Mureș și DAS Târgu Mureș.  

Simbolistica cercului albastru

Începând cu anul 2006, cercul albastru a devenit simbolul universal al diabetului, acesta promovând ideea de unitate și solidaritate. De asemenea, în multe dintre culturile lumii, cercul semnifică viața și sănătatea, fiind un simbol care emană, în general, pozitivitate și optimism.

Cromatica cercului a fost aleasă sugestiv, albastrul reprezentând calmul, încrederea și stabilitatea. Prin utilizarea culorii albastre în diverse campanii și evenimente, se încurajează dialogul deschis despre diabet și se urmărește educarea publicului în ceea ce privește prevenția, diagnosticarea și gestionarea afecțiunii.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: pagina de Facebook a ASCOTID

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE