Proiect plin de fantezie și culoare la Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 214 Vizualizări

Proiect plin de fantezie și culoare la Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin

„Vreau o școală ca afară” este cel mai nou proiect demarat în cadrul Școlii Gimnaziale „Florea Bogdan” din municipiul Reghin. Proiectul scoate în evidență nevoia unui loc plin de frumos și culoare în care elevii și profesorii să-și desfășoare activitatea. Mai concret, elevii, îndrumați de un artist plastic fac uitată imaginea monotonă a pereților din interiorul școlii, decorați cu picturi pline de savoare și culoare. Despre toate aceastea ne-a vorbit Alin Laurențiu Șerban, administrator patrimoniu la Școala Gimnazială „Florea Bogdan” din municipiul Reghin.

Reporter: Cum s-a născut ideea proiectului „Vreaun o școală ca afară”?

Alin Laurențiu Șerban: Ideea proiecului s-a născut în urma călătoriilor mele prin străinătate. Am vizitat  diferite școli unde am văzut printre altele și astfel de lucrări care decorau pereții școlilor. Desigur, am căutat și eu pe internet tot felul de idei, modele, să văd dacă pot să le procesez pentru școala noastră pentru că nu puteam lua exact exemplele școlilor de afară și am zis, hai să vedem dacă se pot preta și la școala noastră.

Rep.: Care a fost următorul pas?

A.L.Ș.: Am vorbit bineînțeles cu copilașii noștri știindu-le pasiune pentru pictură manifestată la atelierele de pictură de icoane și le-am cerut sfatul, să vedem dacă am putea să realizăm și la noi în școală un asemenea proiect. Din prima răspunsul lor a fost unul afirmativ. Având astfel acceptul copiilor, am mers la bunul meu prieten, artistul plastic Marcel Naste și l-am rugat să vină să ne ajute, să coordoneze munca cu copii la acest proiect, în condițiile în care era nevoie de opinia unui specialist. Cu ajutorul lui Marcel Naste copiii, respectiv elevii claselor a 8-a, a 7-a și a 6-a au început decorarea pereților.

Munca copiilor la acest proiect a început în data de 23 octombrie. Decorarea celui de-al doilea etaj a durat aproximativ trei săptămâni. S-a început proiectul cu etajul 2 după care va începe și decorarea holului primului etaj. Eu și cu Marcel Naște i-am ajutat pe copii în alegerea motivelor care să le picteze, imaginația lor fiind una extrem de bogată care se și reflectă în picturile realizate de ei. Materialele folosite la realizarea acestor picturi au fost asigurate de școala noastră din fondul școlii

Rep.: Cât de mult contează pentru elevi să aibă parte de o pată de culoare și frumos în școala care le este a doua casă până la urmă?

A.L.Ș.: Foarte mult. Impactul a fost foarte mare, efectiv cei de la parter și de la primul etaj veneau și se uitau la picturile de pe holul etajului 2 efectiv ca la muzeu, și se minunau efecticv și nu le venea să creadă că acestea se găsesc în școala lor.

Rep.: Ce urmează?

A.L.Ș.: Toate holurile școlii, de la parter și primul etaj vor fi pictate de către elevi, Întreaga școală va avea o altă față, una mult mai frumoasă și mai colorată. Proiectul se va încheia în data de 23 decembrie, înainte ca elevii să plece în vacanța de iarnă.

Rep.: Este un proiect cum rar se mai poate vedea la noi. Mai există astfel de inițiative la școlile din România?

A.L.Ș.: Vorbind și cu Marcel, nu există un astfel de proiect atât de amplu  în țară, nu doar la noi în județ. Da, mai sunt zone cu pereți pictați, dar o școală întreagă să fie pictată  momentan în România nu știu să existe.

Rep.: Cum a fost munca copiilor la decorarea pereților?

A.L.Ș.: Aici vreau să  mulțumesc îndeosebi  profesorilor pentru că au fost foarte îngăduitori. Începând cu luna octombrie, fiind la final de modul, au dat voie elevilor să lucreze la acest proiect. Acum fiind la un nou modul, copiii pictează doar la orele de educație, desen, muzică, nu și la celelalte deoarece e început de modul și trebuie să învețe. Acum nu se mai întâlnesc toți deodată să picteze, o fac pe grupuri mai mici, de doi sau trei elevi din totalul de 11.

Rep.: Ce alte proiecte  gândiți pentru perioada următoare?

A.L.Ș.: Avem în plan multe idei de proiecte cu și pentru elevii școlii noastre. Urmează sărbătorile de iarnă, prilșej cu care vom avea organizată o serbare de Crăciun la care vor fi invitați inclusiv oficialitățile orașului. Pentru anul viitor vom pregăti și alte proiecte. Vom cere și părerea copiilor, să vedem cam ce și-ar dori și ei legat de asemenea proiecte. Una din  dorințele lor  este ca și peretele exterior al școlii să fie pictat de către ei, să nu iasă în pauză și să vadă doar un perete alb și gol, astfle încât toată această explozie de culoare și fantezie să se continuie  și în exterior, nu doar pe holurile din interior ale școlii.

A consemnat Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE