”Unsolved Day”, la Camera K’Arte din Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 120 Vizualizări

”Unsolved Day”, la Camera K’Arte din Târgu Mureș

Seria de expoziții din cadrul ediției a zecea a proiectului ”Artă contemporană în Camera K’Arte” s-a încheiat sâmbătă, 2 decembrie, la Camera K’Arte din Târgu Mureș, cu vernisarea instalației ”Unsolved Day”, autor Csiki Csaba.  

”Artă contemporană în Camera K’Arte” a găzduit în acest an expozițiile mai multor artiști cu origini mureșene stabiliți și afirmați pe alte meleaguri (Paris, Budapesta, București, Cluj) precum Gabriela Vanga, Alexandru Antik, Teodor Graur, Daradics Arpad și Vali Chincișan și s-a derulat între lunile septembrie și decembrie în spațiul expozițional al Asociației K’Arte din Târgu Mureș.
”Un obiect marcat cu o anumită culoare, prin faptul că este marcat cu culoare, își pierde posibilitățile canonice ale funcționalității sale estetice sau practice independente de context. În acest fel, culoarea și obiectul, anulându-se reciproc, creează o transparență falsă, liniștitoare (informativă!): are loc combinarea lor, un act de distrugere reciprocă și astfel, simultană a două fenomene, care pruduce, ca rezultat, INFORMAȚIE. Această informație denotă și prezintă ca realitate, de obicei, paradigme care pot fi interpretate ca teze. Din punct de vedere ontologic, însă, această informație este în mod implicit o antiteză. Fenomenele anumite, în acest caz în calitatea lor de CULOARE și OBIECT (părul negru, hamacul portocaliu fluorescent, tablourile albe și gri, florile de lemn de culoare portocaliu fluorescent) provoacă moartea sensului fiecăruia, a descifrabilității fiecăruia: se anihilează reciproc, astfel încât coexistența lor este INFORMAȚIA distructivă ce rezultă din ahinilarea reciprocă a lor”, au informat organizatorii evenimentului.

Csiki Csaba (n. 1977, Reghin) trăiește și lucrează în Budapesta. A urmat Liceul de Artă din Târgu Mureș iar în 2002 a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, continuându-și studiile la Universitatea de Arte din Budapesta, Intermedia, DLA (2005-2008). Din 1998 face instalații, performanceuri și muzică experimentală. Este unul dintre membrii fondatori al trupei de muzica experimentala Alergische Platze, Ovekk Finn, Cicaley și solo sound proiect Raphael Lostak. A fost membru grupelor Vizeg și Producer. Membru al galeriei Protokoll Cluj. Din 2001 lucrează ca scenograf în teatre din Ungaria, Romania, Slovacia, Slovenia. Mai multe detalii, pe www.csikicsaba.com.

”Artă contemporană în Camera K’Arte”

Ediția a zecea a proiectului ”Artă contemporană în Camera K’Arte” s-a concentrat pe ideea de comunitate, în special pe această relație de modelare constantă, permanentă și reciprocă dintre artiști și comunitate. În acest an, aniversar, proiectul a găzduit doar artiști cu origini mureșene care au dezvoltat cariere extraordinare în artă dar care au expus, în ciuda acestui fapt, rar sau deloc în comunitatea care i-a generat. Artiști născuți în decade diferite (anii 50, 60, 70 și 80) al căror parcurs și discurs artistic a fost modelat de contexte social-politice extrem de diverse: Gabriela Vanga, Alexandru Antik, Teodor Graur, Daradics Arpad, Vali Chincișan, Csiki Csaba. Mureșeni la origine și cosmopoliți prin vocație. Limbajul, ideile sau exprimările lor s-au hrănit mai mult sau mai puțin (și) din acest creuzet multicultural, rezultând poetici vizuale specifice.
Expoziția face parte din proiectul ”Artă contemporană în Camera K’Arte”, ediâia a X-a, derulat de Asociatia K’Arte, cu sprijinul REEA, finanțat de Consiliul Judetean Mureș și co-finanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE