Zilele UMFST: Contabilul în deservirea interesului public. Ce este Contabilitatea Criminalistică Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 752 Vizualizări

Zilele UMFST: Contabilul în deservirea interesului public. Ce este Contabilitatea Criminalistică

Cu ocazia începerii Zilelor UMFST, luni, 11 decembrie, Facultatea de Econoie și Drept din cadrul universității prestigioase din municipiu, a organizat o conferință adresată studenților, dar și elevilor, cu tema „Provocări pentru profesioniștii contabili în deservirea interesului public”. Întrunirea a avut loc în incinta Facultății de Economie și Drept, în Aula „Tudor Drăganu”, unde a ufost prezenți elevii liceului Transilvania, mai mulți studenți, dar și profesioniști din domeniul economic.

Invitații speciali, care au și luat cuvântul de-a lungul discuției, au fost lectororul univ. dr. Ioan-Ovidiu Spătăcean de la Facultatea de Economie și Drept, Departamentul de Științe Economice ED1, Lucian Savu, președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Mureș, comisar-șef Bardicel Lucian , șeful biroului din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Ecnomice și Emilian-Alin Petra, specialist din partea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Mureș.

„Universitatea noastră își manifestă deschiderea față de comunitate”

Înainte de începerea dezbaterii propriu-zise, conf. univ. dr. Daniel Ştefan, decanul Facultății de Economie și Drept din Târgu Mureș, a ținut un discurs despre importanța Zilelor UMFST pentru comunitatea, dar și despre impactul unei universități cu tradiție asupra mentalității locuitorilor din întreg județul Mureș, nu doar asupra târgumureșenilor.

Am început astăzi săptămâna Zilelor UMFST, o săptămână plină de evenimente adresate mediului de afaceri, elevilor și studenților, fiind, practic, modul în care, an de an, universitatea noastră își manifestă deschiderea față de comunitate și față de partenerii noștri, în încercarea de a pune amprenta și de a crea un drum pentru această comunitate. Rolul de învățământ universitar ne obligă să fim prezenți în comunitate, pe toate palierele, de la sectorul medical, juridic, până la cel economic și tehnologic. În acest sens, cu ocazia participării noastre la zilele CECCAR, colegul meu Ovidiu Spătăcean, cu președintele Filialei Mureș, Lucian Savu au inițiat o dezbatere pe tema Forensic Accountant (Contabil Criminalist/Judiciar). În această dezbatere, invitații noștri vor vorbi despre rorul specialiștilor în a identifica, a testa și de a expertiza situații care au loc în domeniul economic”, au fost cuvintele de început ale decanului.

Ulterior, dr. Daniel Ștefan i-a prezentat și pei ceilalți invitați ai evenimentului, subliniind faptul că și domeniul juridic, mai cu seamă Serviciului de Investigare a Criminalității Ecnomice și DNA, sunt factori decisivi în munca unui contabil criminalist.

Am invitat alături de cei doi moderatori alți specialiști: pe colegii din sectorul poliției Mureș și din cel al DNA Mureș, șef de birou din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Ecnomice, Bardicel Lucian, care se ocupă de exact această zonă de investigații economice și, din partea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Mureș, Emilian Alin Petra”, a continuat acesta.

„Rolul contabilității criminalistice este de a furniza dovezi care să scoată în evidență scheme frauduloase”

Poate sună cam ciudat ideea de Contabilitate Criminalistică, însă există o explicație simplă pentru această denumire. Eu o văd ca și o contabilitate investigativă. De fapt, rolul este de a furniza dovezi care să scoată în evidență anumite scheme frauduloase sau alte fapte care contravin legilor fiscale. „Forensic” sună interesant pentru că în engleză se referă nu numai la contabilitatea criminalistică, ci și la domeniul medico-legal. De acolo a fost, de fapt, împrumutat acest cuvânt, în sectorul economic. Tema captează interes din ce în ce mai mult în ultima perioadă, tocmai de aceea am ales să dezbatem acest subiect”, a explicat lectorul univ. Ovidiu Spătăcean în deschiderea prezentărilor invitaților speciali.

Primul care a defalcat subiectul a fost președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) Mureș, Lucian Savu, care a explicat terminologia, scoțând în evidență și importanța unui contabil criminolog.

Specialistul în contabilitate a avut o prezentare mai tehnică, ajutându-i pe cei prezenți, cu precădere pe elevii care studiază în domeniu, să înțeleagă importanța unui contabil care are și rolul „unui polițist”, așa cum a spus-o chiar el.

Contabilitatea de acest gen implică multe riscuri, însă te duce și înspre rezultate foarte frumoase. Este greu de înțeles de ce expertul contabil de acum nu este și criminalist, sau, altfel spus, ce îl deosebește pe expertul contabil de cel juridic? Foarte simplu! Un contabil criminalist este cel care descoperă și cercetează ilegalităție și neregulile făcute cu bună știință de o persoană fizică sau o companie în mediul economic. Este un alt fel de polițist care investighează „crimele” făcute în aria sa de competență, și anume, cea economică”, a arătat expertul contabil.

Importanța colaborării dintre autorități și contabilul criminalist

După un video explicativ care a urat 8 minute, economistul Lucian Savu li s-a adresat celor de față printr-o prezentare amplă legată de subiectul pus în discuție. Cei prezenți nu au ezitat să pună întrebări și să intervină ori de câte ori au simțit nevoia, dân, astfel, o dinamică întâlnirii.

Lectorul univ. Ovidiu Spătăcean a luat din nou cuvânt, însă de această dată din punct de vedere al speaker-ului, prezentând, de asemenea, mai multe spețe în care a fost implicat un contabil criminalist. A urmat comisar-șef Bardicel Lucian, șeful biroului din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Ecnomice, cuvântul fiind luat în final de Emilian-Alin Petra, specialist din partea Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Mureș. Cei doi ofițeri au vorbit despre necesitatea unei colaborări temeinice între autorități și contabilii criminaliști, fiind, bineînțeles, imperios necesar ca cele două domenii să muncească împreună pentru a-și atinge scopul.

Lorena PINTILIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE