Conferința specială „Poveste de Crăciun: Despre Minte, Inimă și Suflet”, prilej de introspecție pentru târgumureșeni Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 202 Vizualizări

Conferința specială „Poveste de Crăciun: Despre Minte, Inimă și Suflet”, prilej de introspecție pentru târgumureșeni

Subiecte relevante zilelor în care trăim acum au fost atinse constant în ultimele decenii de specialiști – subiecte precum sănătatea mintală, legătura dintre corpul nostru fizic și cel „spiritual”, sufletul, anxietatea, dar și religia. Toate aceste subiecte – și nu numai – au fost dezbătute de către trei importanți profesioniști din România în domeniul chirurgiei cardiovasculare, neuro-chirurgiei și psihologiei, joi, 21 decembrie.


Centrul de evenimente RAB a găzduit publicul care a avut onoarea de a se întâlni cu prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, psiholog dr. Raluca Anton și prof. dr. Horațiu Suciu, într-o conferință-eveniment, moderată de Florentina Fântânaru. Seara a fost deschisă de un frumos recital al mai multor preoți, alături de preotul Șulea Iacob Răzvan, protopop al Târgu Mureșului, urmat de
inițierea discuțiilor la care publicul a asistat – și a intervenit – cu mare interes.


Unul din primele subiecte abordate a fost importanța unui creier sănătos în luare deciziilor bune, în performanța optimă a acestuia. „Cum stânga trebuie să fie cu dreapta, cum trebuie să fim o familie, așa și întreg corpul, mintea, creierul, inima, gândurile, sufletul – toate trebuie să creeze un complex de lumină, de credință, de substanță, în care creierul nostru trebuie să meargă în sus. Pentru asta să ne rugăm, pentru un creier sănătos”, a explicat prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Secretul doctorului Horațiu Suciu, medicul inimilor

Târgumureșeanul Horațiu Suciu a oferit publicului o amplă perspectivă asupra necesității liniștii lăuntrice în cadrul muncii sale zilnice: „Există, din punctul meu de vedere, două dimensiuni – cea fizică, propriu-zisă și cea lăuntrică, sufletească. În primul rând trebuie să fii tu sănătos și echilibrat sufletește pentru a putea să-i ajuți pe ceilalți. Trebuie să ai grijă de tine, în primul rând; să ai atât o inimă bună, dar și să fii echilibrat spiritual și să fii împăcat cu tine însuți. Pentru mine, ca și chirurg, trebuie să înțeleg în primul rând suferința bolnavului și să pot să mă raportez la ea, astfel încât să fiu sigur că pot să-l ajut. Dacă intri în operație cu îndoieli, cu griji, cu lucruri care te apasă, riscurile sunt foarte mari. În chirurgia cardiovasculară, în special, marja de eroare este spre zero – orice greșeală sau ezitare se plătește scump, pentru că lucrăm pe un organ vital”, a transmis acesta.

Despre burnout și multi-tasking

O altă tema relevantă pentru societatea de azi a fost „burnout”-ul. În cadrul acestei discuții, publicul târgumureșean a avut ocazia de a cunoaște contextul și motivul pentru care acest termen există: „Pentru un creier care primește informații, solicitări, e-mail-uri, priorități, la un
moment dat, e prea mult. Și atunci, nemaiputând, creierul tău cade. Toate legăturile din creier s au rupt, legături care sunt bază chimică care trebuie să funcționeze. Se numesc sinapse. Atunci apare această ardere de celule nervoase, nervoza de supra-solicitare peste care vin situațiile
din familie, de la serviciu, cele stradale
”, a explicat prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea.

Mai mult de atât, psiholog dr. Raluca Anton a venit în ajutorul publicului interesat, oferind recomandări împotriva acestei arderi. „Suntem expuși unui context de viață care ne forțează la multi-tasking, să facem foarte multe lucruri în același timp – un fenomen care e foarte distractiv și care ne place, căci la distanță de câteva click-uri ajungem oriunde în lumea asta, însă nu realizăm cât de puternic e impactul asupra minții noastre și asupra vieții de zi cu zi. Atunci deconectarea este unul din cele mai bune lucruri pe care putem să le facem, doar că e greu, deoarece aceste telefoane și medii vin cu o recompensă imediată. Atunci, un prim pas este să învățăm să stăm cu amânarea recompensei, să tolerăm frustrarea care vine cu faptul că mă opresc. Conexiunea socială este foarte importantă – să mă întorc înspre oameni. Ne încărcăm resursele și bateriile în comunicare cu ceilalți”.

Legătura dintre minte, inimă și suflet

Corpul nu minte niciodată” este ceea ce a demonstrat dr. Raluca Anton prin relatarea experienței sale ca psiholog în pandemie: „În pandemie, cea mai mare dificultate pe care am avut-o cu munca în online a fost faptul că nu am mai avut acces la om în fața noastră. În demersul terapeutic, foarte mult conținut vine din ceea ce noi vedem: din micro- expresii faciale, din postura corpului, din modul în care intră în cabinet, din modul în care respiră. Toate aceste elemente sunt extrem de importante și vin cu foarte multe informații”.

Sufletule este acest martor care ne însoțește permanent. Dacă ar fi să îi dau un sediu, aș spune inima, dar eu cred că e undeva în mijlocul toracelui. Se spune că, odată cu ultima respirație, devenim mai ușori cu zece – unsprezece grame”, a mărturisit prof. dr. Horațiu Suciu.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE