Se semnează și începe construcția Spitalului pentru Arși Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 616 Vizualizări

Se semnează și începe construcția Spitalului pentru Arși

„Am promis, am făcut”, așa își începe Florin Buicu, vicepreședintele Comisiei pentru Sănătate și Familie în Parlamentul României, anunțul prin care înștiințează cetățenii mureșeni de faptul că de luni, 15 ianuarie, Clădirea complexă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș nu mai este un vis, ci un fapt concret, indubitabil. „După ce la sfârșitul lunii decembrie 2022 anunțam finalizarea Proiectului tehnic și detaliilor de execuție (PTh+ DDE) pentru noua clădire complexă a SCJU, care a constituit obiectul altei achiziții publice, iată că acum, în sfârșit, după derularea procedurii de achiziție publică și aprobarea bugetului pentru 2024, se semnează contractul și vor începe lucrările de execuție. <<Istoria>> destul de veche a acestui proiect a cunoscut perioade in care lucrurile au evoluat normal și natural dar și perioade în care proiectul a fost “blocat” de interesele celor care nu doreau dezvoltarea sistemului de sănătate muresan și românesc. <<Deblocarea>> executării proiectului și ducerea la bun sfârșit aparține echipei ministrului Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila care a finalizat atât componenta de proiectare cat și licitația pentru execuție. De asemenea, guvernul Ciolacu, a asigurat prin actele normative necesare, cadrul normativ necesar finalizării proiectului”, declarat Florin Buicu referitor la această reușită medicală care i se datorează.

Ce va include noua clădire?

Astfel, luni, la ora 13:00, la Sediul Ministerului Sănătății se va semna proiectul de execuție al noii clădiri aparținând SCJU Târgu Mureș. Clădirea va încorpora centrul de arși, blocul operator cu 25 de săli de operație, secție de ATI cu 44 de paturi, spații conexe, precum stație de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice, relocare heliport și pasarela ce va lega clădirea cu clădirea deja existentă a spitalului.

Licitația a fost organizată de Unitatea de Management Programare a Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății, la care au participat patru asocieri de companii, câștigătoare fiind „YDA Inssat Sanayi ve Ticaret A.S (leader) si Synergy Construct SRL”

Aria construită va fi de 24.577 metri pătrați, iar valoarea contractului este de 322,229,750 lei, fără TVA. „Această investiție este prima dintr-o serie de investiții guvernamentale în sistemul public de sănătate din judetul Mures, care sunt în desfășurare în etape diferite: Noua clădire pentru Institutl de Boli Cardiovasculare și Transplant din TgMures, cu valoare de peste 100 milioane de euro, investiții în Ambulatoriile de specialitate, investiții în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, Creșterea rețelei de neonatologie, care însumate depășesc 200 milioane de euro care vor imbunatatii în următorii 3 ani, atât infrastructura cat și, sper, calitatea serviciilor medicale din întreg județul Mureș, având în vedere ca și Sighișoara sau Târnăveni vor fi beneficiare”, a adăugat Florin Buicu.

În final, Florin Buicu a ținut să mulțumească tuturor oamenilor și entităților care au făcut posibilă realizarea acestui mare și important proiect medical: „Și, pentru ca săptămâna trecută a fost ziua internațională a cuvântului “Multunesc”, vreau să Mulțumesc ministrului sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila și echipei domniei sale, secretarului de stat Dr. Alexandru Rogobete care s-au implicat personal in urgentarea procedurilor necesare pentru a fi posibila execuția investiției.  Aceleași felicitări și mulțumiri vreau sa le adresez și Unitatii de Management a Proiectelor și consultanților care au făcut posibili acești pași. Mulțumesc de asemenea echipei profesioniștilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgență din TgMures care a muncit în a defini nevoile în toată perioada de la concept, derularea studiului de fezabilitate sau a proiectării: Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, Prof. Univ. Dr. Szederjesi Janos, Dr. Dorin Dorobantu, Dr. Claudiu Puiac, Ec. Florin Crăciun.
Și nu în ultimul rând  mulțumesc personalului medical și mureșenilor care au avut încredere și răbdare. Cred ca încrederea și răbdarea, dublate de muncă sunt elementele care pot duce la bun sfârșit obiectivele stabilite”.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE