Specialiștii prezenți la inaugurarea Centrului Social Med, voci unite pentru vindecare holistică Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1361 Vizualizări

Specialiștii prezenți la inaugurarea Centrului Social Med, voci unite pentru vindecare holistică

Primul Centru Comunitate Terapeutică din România, Social Med Târgu Mureș, a fost inaugurat luni, 29 ianuarie, printr-o festivitate care a întrunit laolaltă oameni importanți din diverse domenii de activitate, de la reprezentanți politici, la medici sau personalități de anvergură teologică, toți uniți de un sentiment comun- solidaritatea, transpusă în dorința de a-i vindeca pe cei învrăjbiți de „miraje ieftine”, după cum a numit adicțiile Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, arhiepiscop ortodox al Alba Iuliei.

”Omul este foarte prețios”

Inceputul evenimentului a fost marcat de binecuvântarea noului așezământ, taină efectuată cu multă dăruire și evlavie de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, cel care a cuvântat ulterior despre viciu și despre vindecarea duhovnicească: “Inaugurarea acestui centru terapeutic este un moment festiv și foarte plăcut cerului, pentru că în locul acesta se arată interesul față de om. Chiar degradat fiind, sau viciat, căzut și descompus moral, omul este foarte prețios. Păcatul sau răul care se infiltrează în făptura  omenească este un incident, dar dincolo de acesta, omul, în ciuda căderii sale, rămâne chip al lui Dumnezeu, templul lui Dumnezeu, purtător de mare comoară. Aici e vorba de oameni viciați, noi definim în morala creștină viciul drept o patimă sau mai bine zis un păcat care s-a cronicizat în timp, încât omul a capitulat în fața lui, nu mai luptă, se dă bătut. Viciul e antirațional, antinatural, antisocial, antidivin și are consecințe, ca un cancer al ființei umane, atât pe plan individual, cât și pe plan social”.

Consumul de droguri, problemă națională

În cadrul inaugurării, invitații care au susținut alocuțiuni au evidențiat problematica consumului și a traficului de droguri în societatea românească contemporană, o problemă realmente majoră căreia statul nu îi alocă importanța cuvenită, motiv pentru care tot investitorii privați sunt cei care iau inițiativele pentru sănătatea cetățenilor.

„Mergând de-a lungul anilor prin diverse școli din România, vă pot spune că subiectul consumului de droguri este pe tot, pe buzele părinților, pe buzele liceenilor, pe buzele duhovnicilor, mai puțin recunoscut de instituțiile statului român. Avem sute de mii de tineri care au experimentat, care au fost tentați, adulți care nu mai știu cum să reacționeze în fața acestui fenomen, iar dovada este acest exercițiu pe care îl facem azi împreună. Vă promit că în fiecare intervenție a mea, publică sau mai puțin publică, voi cere colegilor mei din executiv să scoatem la liman infrastructura asta de care fiecare beneficiar din România are nevoie ca să își trateze o dependență, ca sa putem veni în sprijinul inițiatorilor acestor gesturi sănătoase pentru statul român”, a precizat Alina Gorghiu, ministrul Justiției.

Aceeași problemă a fost sesizată și de către Aneta Matei, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, în prelegerea sa: „Este un fapt cunoscut că fenomenul consumului de droguri la nivel național a luat amploare, context în care a fost necesar un răspuns prompt din partea instituțiilor specializate, fie că a fost vorba despre structuri de prevenire sau de combatere a acestui flagel. Sunt cunoscute, spre exemplu, inițiativele Ministerului Afacerilor Interne atât în plan legislativ, cât și din perspectiva prevenirii pentru informarea potențialilor consumatori, a persoanelor vulnerabile, prin intermediul campaniilor de informare dedicate. Atunci când vorbim de un fenomen complex, cum este cel al consumului de droguri în termen de eficiență, nu putem vorbi despre inițiative singulare, este nevoie de un efort comun al instituțiilor statului, al familiei, al comunității, al organizațiilor societății civile”.

Conform precizărilor președintelui Colegiului Medicilor Mureș și al Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, fenomenul consumului și al traficului de substanțe psihoactive a luat amploare ca urmare a unei întârzieri, venite din partea instituțiilor statului, în conștientizarea actualității lui: „Poate noi ca societate am înțeles destul de târziu pericolul acestui flagel, ne-am gândit că poate nu e în tradiția noastră, a românilor, să consumăm droguri, poate le-am considerat undeva departe de granițele noastre și am conștientizat brusc că este o problemă mai aproape de noi decât credeam. Faptul că astăzi se deschide oficial acest centru de reabilitare este o dovadă clară că problema depășește strict zona de sănătate publică și este o problemă care ne afectează pe toți, în primul rând ca și comunitate. Este o problemă la care trebuie să ne adresăm toți, împreună, nu doar Ministerul Justiției sau al Sănătății, este un efort comun al întregii comunității”.

Prevenția, “scut” de apărare în fața adicțiilor

Concluzia unanimă a specialiștilor care s-au întrunit la eveniment a fost aceea că prevenția rămâne mecanismul primordial al premeditării îmbolnăvirilor și al instalării adicției.

„În America se spunea că un dolar costă prevenirea și 100 tratamentul și atunci este cel mai bine să prevenim. Noi toți avem nevoie de informații corecte, pentru ca ai noștri copii să nu afle acest lucru de pe internet, de la prieteni sau de la dealeri. De câțiva anii, nu se mai folosește cuvântul nu în mesajele de prevenire, ci se preferă mesaje de genul: ”Fii informat!, Informează-te!, Află!, Întreabă!”, a precizat Radu Vasile Pop, reprezentant al Agenției Națională Antidrog.

Începutul unui parteneriat public-privat?!

Conf. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a exprimat deschiderea instituției pe care o reprezintă către o potențială colaborare, menită să slujească binelui comunității.

“Invitația pe care ați adresat-o Ministerului Sănătății, noi vrem să o transformăm într-un parteneriat prin care să multiplicăm ceea ce dumneavoastră ați făcut aici, la nivel național, pentru că apreciem ideea și conceptul și se vede o influență din afara țării”, a fost mesajul reprezentantului Ministerului Sănătății, adresat conducerii Social Med.

Loc care deservește comunitatea

Nu în ultimul rând, noul centru de reabilitare pentru patologia dependențelor este privit drept un locaș al vindecării trupești și sufletești, drept o instituție care vine în sprijinul unităților medicale deja existente, spre a contribui împreună la binele social.

„Pentru noi ca și serviciu de urgență este un prilej de bucurie și mulțumire să participăm la acest eveniment, în condițiile în care în serviciul de urgență lucrăm cu toate categoriile sociale și profesionale, dar care de foarte multe ori se află în situație de risc și vulnerabilitate, de aceea ne bucurăm să putem să-i îndrumăm spre centre care oferă servicii specializate de calitate”, a explicat Felicia Botoș, asistent social în cadrul UPU SMURD.

Noul centru este un motiv de bucurie pentru mureșeni, căci este un concept inedit și trebuincios pentru societatea  de astăzi, după cum a remarcat și prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, în discursul său: “Astăzi anunțăm deschiderea primului centru cu destinație clară către copiii noștri, prietenii noștri și om în general și lucrul acesta se întâmplă la Târgu Mureș și cred că, de  fapt, acesta este, pentru mine ca târgumureșean, motiv de mândrie. De puține ori avem ocazia să spunem că ne mândrim și să și simțim asta”.

Ceremonialul de inaugurare a fost moderat de către îndrăgitul actor Bob Rădulescu, cel care a întregit importanța pantagruelică a acestui centru nou inaugurat, prin intermediul unor inserții personale: “Cel mai greu este să confrunți adicția unui membru al familiei, pentru că tu vrei să îl ajuți, însă nu știi cum. Pe cel care e viciat tu vrei să îl ajuți și cum îl ajuți? Îl cerți. Dar nu de ceartă are nevoie, căci cearta îl împinge și mai tare la păcat. Pe omul bolnav nu îl cerți, nu te superi pe el că e astfel, ci îl accepți și cred că cel mai minunat lucru pe care îl poți face este să îl iubești. Acest nou concept inaugurat azi, implică iubirea”.

Text: Mădălina ROHAN

Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE