ALARMANT! Sinuciderea, în topul deceselor adolescentine Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 234 Vizualizări

ALARMANT! Sinuciderea, în topul deceselor adolescentine

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș a demarat o campanie de promovare a sănătății mintale, a cărei motto este: „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta contează!”. Formula imperativă din motto sugerează îndemnul specialiștilor la o luptă interioară a omului cu propria persoană, cu propriile gânduri intruzive care nasc supărări și neliniști, căci aceste afecțiuni izvorăsc din lăuntrul nostru și tot de acolo pot fi înfrânate.

Campania are ca scop informarea și creșterea conștientizării  cu privire la tulburările de natură mintală în rândul adolescenților, obiectiv care va fi realizat printr-o serie de evenimente de informare organizate la nivel județean, finanțate de către Ministerul Sănătății.

Cauzele instalării bolilor mintale

Cauzele debutului acestor afecțiuni sunt determinate de un context contemporan prielnic, în care principalele trăiri ale omului sunt: stresul, grijile, neliniștile, overthinking-ul, bullying-ul, supărarea, care s-au transformat în deprinderi defectuoase ce ne caracterizează viața cotidiană. Omul bolnav mintal este tot acela care va suferi mari impasuri în ceea ce privește integrarea socială, familială sau profesională. 

Importanța sănătății mintale este ideea de bază a campaniei demarate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș. „Sănătatea mintală este un lucru vital și ne afectează viața în multe feluri. Ne permite să funcționăm și să prosperăm ca indivizi, membri ai familiei și ai comunității. Ne ajută să facem  față stresului și să ne adaptăm la schimbare. Ne permite să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni. Ne sprijină în procesul de învățare și ne ajută să lucrăm productiv”, au precizat aceștia.

Dintre toate tulburările de sănătate mintală, cea mai prezentă în rândul populației este cea depresivă majoră care se  poate instala încă din copilăriei, dar, din cauza mecanismelor rudimentare de diagnosticare, ajunge de multe ori să fie depistată abia atunci când copilul suferind devine adult.

Sinuciderea, a patra cauză de deces în rândul tinerilor

Conform statisticilor publicate de Direcția de Sănătate Publică Mureș, o treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticați cu depresie. Aceeași statistică arată că la nivel global unul din șapte tineri cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, 2,5% dintre copii și 8,3% dintre adolescenți sunt depistați cu depresie și aproximativ nouă milioane de adolescenți din Europa (cu vârste cuprinse între 10-19 ani) trăiesc cu tulburări mintale, în timp ce sinuciderea reprezintă a patra cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani.

Statistici naționale îngrijorătoare

Potrivit unui studiu medical realizat la nivel național, situația în România este una deosebit de îngrijorătoare, în special în ceea ce privește populația infantilă “Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut  cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15  ani este mai mare decât media europeană”, au explicat reprezentanții  Direcției de Sănătate Publică Mureș într-un comunicat de presă publicat pe site-ul web al instituției medicale.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE