Simpozionul Tehnic DAFCOCHIM Agro 2024. Noutățile APIA prezentate fermierilor Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 66 Vizualizări

Simpozionul Tehnic DAFCOCHIM Agro 2024. Noutățile APIA prezentate fermierilor

Tradiționalul Simpozion Tehnic de Primăvară DAFCOCHIM Agro, eveniment la care au participat aproximativ 600 de fermieri transilvăneni, și-a scris marți, 30 ianuarie 2024, un nou capitol de succes.

Simpozionul a avut loc în incinta Centrului de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș și a fost organizat de către echipa DAFCOCHIM Agro, parte a Grupului Dafcochim din Târgu Mureș, în parteneriat cu companiile multinaționale Adama România, Azomureș Târgu Mureș, Bayer Crop Science România, Corteva România, FMC Agro România și Summit Agro România.

Întâlnirea dintre principalii fermieri transilvăneni și reprezentanții celor șase companii multinaționale a fost bogată, din nou, în informații valoroase despre utilizarea unor inputuri și tehnologii de ultimă oră din domeniul geneticii și a protecției plantelor, și s-a încheiat cu dorința comună ca parteneriatul în trei – DAFCOCHIM – Companii Multinaționale – Fermieri – să continue înspre binele agriculturii din România.

Noutățile APIA prezentate fermierilor

Prezent la simpozion, Directorul Executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, a prezentat câteva din noutățile APIA legate de subvențiile oferite fermierilor.

„În acest moment APIA a autorizat la plată 96% din fermierii care au depus cereri la APIA Mureș. Într-adevăr, avem o plată restantă, PD-04,  fosta ecoschemă legată de înverzire. Sper undeva după 15 februarie, cel târziu la debutul lunii martie, să reușim să virăm fermierilor și acei 58 de euro pe hectar. Tot atunci, sunt acele documente care trebuie depuse pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal. După data de 31 martie se pot implementa în sistem și drepturile de plată pentru lucernă, sfeclă, soia și toate culturile care beneficiază de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Un alt element de noutate este faptul că începând de astăzi, 30 ianuarie, și până pe 8 martie, așa cum s-a promis de la nivel guvernamental, se acordă acel sprijin de 100 de euro pentru hectarul de culturi înființat în toamna anului 2022, cu promisiunea ministrului Agriculturii ca la rectificare bugetară să se aloce această schemă de sprijin și pentru culturile înființate în primăvara anului 2023. Pentru prima etapă pentru care avem ordonanță de urgență fermierii pot depune cerere la APIA. Mai mult decât atât, o pot face direct la funcționarii care au preluat cererea unică de plată. Aceste cereri sunt într-un format oarecum copy-paste, o cerere destul de ușor de depus, inclusiv online. Vă sfătuiesc să luați legătura cu funcționarii care v-au preluat cererea mică în campania 2023, ca în cel mai scurt timp să puteți depune și de ce nu, să terminăm și controale administrative și să reușim să plătim și aceste scheme de sprijin”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.

În așteptarea derogărilor…

Alt subiect atins de Directorul Executiv al APIA Mureș a fost legat de derogările de la standardele de mediu ce vizează rotația culturilor (GAEC 7), precum și condiția de a lăsa o parte din suprafața fermei nelucrată, respectiv pârloagă (GAEC 8).

„Așteptăm cu interes, atât noi cât și fermierii, derogările potențiale pentru Caietul 7 și Caietul 8 care ne dă atât nouă, cât și fermierilor din România și a celor care solicită subvenții la nivelul Uniunii Europene. Se face presiune inclusiv la nivelul Comisiei Europene pentru a obține această derogare. Dacă este nevoie, poate trebuie să ajungem să pichetăm și acolo la nivelul Comisiei Europene, să înțeleagă întâi legiuitorii de la nivelul Bruxelles-ului că este o chestiune care nu duce la prea bune lucruri, dimpotrivă, vorbim de criza alimentară, vorbim de situații în care, pe de altă parte, normele și tot ceea ce înseamnă aceste GAEC-uri care impun fermierilor ca între 5 și până la 9% din terenuri să fie lăsate pârloagă. Sunt niște chestiuni, probleme punctuale, pe care sperăm, bineînțeles, cu presiunea pe care se face de către toți fermierii Uniunii Europene către Comisia Europeană că aceste derogări să treacă”, a menționat Directorul Executiv al APIA Mureș.

Text și foto: Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE