Home / Cultură / Dezbatere și lansare de carte: 𝑹𝒆𝒈𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂. 𝑪𝒂̆𝒕𝒓𝒆 𝒖𝒏 𝒎𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒈𝒖𝒗𝒆𝒓𝒏𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊

Dezbatere și lansare de carte: 𝑹𝒆𝒈𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂. 𝑪𝒂̆𝒕𝒓𝒆 𝒖𝒏 𝒎𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒈𝒖𝒗𝒆𝒓𝒏𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊

Distribuie

Cartea „𝑹𝒆𝒈𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂. 𝑪𝒂̆𝒕𝒓𝒆 𝒖𝒏 𝒎𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒈𝒖𝒗𝒆𝒓𝒏𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊” va fi lansată în Târgu Mureș, joi 29 februarie, de la ora 18:00. Evenimentul va avea loc în Cetatea Medievală, în sala Multimedia a clădirii Muzeului Județean de Mureș. La dezbaterea organizată cu prilejul lansării, vor participa doi dintre autorii volumului: Dorin Dobrincu și George Țurcănașu. Acestora li se vor adăuga Alexandru Cistelecan, Cornel Sigmirean, Elek Szokoly, Mihai Chiper și Alexandru Cohal.

„Istoricii Alexandru Cohal, Dorin Dobrincu, George Țurcănașu și Mihai Chiper ne provoacă la un exercițiu istoric captivant prin intermediul cărții lor „𝑹𝒆𝒈𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂. 𝑪𝒂̆𝒕𝒓𝒆 𝒖𝒏 𝒎𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒈𝒖𝒗𝒆𝒓𝒏𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊”. Această temă de actualitate abordează procesul complex al regionalizării și explorează implicațiile sale profunde, precum și efectele pe care le poate avea sub diverse aspecte. Cartea oferă o analiză clară, logică și bine fundamentată a realităților trecute și prezente, evidențiind consecințele acestora și conturând perspective pentru viitor.

Participarea la lansarea cărții la Tîrgu Mureș reprezintă o oportunitate excelentă de a afla mai multe despre această temă și de a interacționa cu autorii și alți pasionați de istorie și politologie”, transmit organizatorii evenimentului.

Pentru actualizări și mai multe informații puteți urmări și pe Facebook evenimentul, link AICI.

Despre volumul „𝑹𝒆𝒈𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆𝒂. 𝑪𝒂̆𝒕𝒓𝒆 𝒖𝒏 𝒎𝒐𝒅𝒆𝒍 𝒅𝒆 𝒃𝒖𝒏𝒂̆ 𝒈𝒖𝒗𝒆𝒓𝒏𝒂𝒏𝒕̦𝒂̆ 𝒂 𝑹𝒐𝒎𝒂̂𝒏𝒊𝒆𝒊”

„Dezbaterile din ultimele decenii asupra înțelesului regionalizării au condus la un sentiment de neliniște în rândul cetățenilor, în majoritatea lor captivi modelului de gestiune centralizată a teritoriului, ca și cum apariția și (re)teritorializarea regiunilor istorice ar netezi calea unei centrifuge ce ar culmina cu un eșec al națiunii. Regionalizarea n-ar trebui să poarte o asemenea încărcătură negativă, căci apariția nivelului administrativ regional ar introduce două dimensiuni noi ale guvernanței teritoriale – una ce ține de echitate și o alta de etica teritorială. Din perspectiva echității, regionalizarea va crea suportul necesar evoluției într-o structură supranațională, precum UE, către o Europă a regiunilor. Din unghiul eticii societale, regionalizarea va permite o mai bună guvernanță a României, bazată pe principiul subsidiarității și al unei responsabilizări sporite a actului de guvernare.

Cartea de față este despre Moldova (regiunea), despre România și despre români, așa cum cei ce au scris în ea i-au putut vedea. Cercetători din domenii științifice diferite au răspuns, fiecare din unghiul său, la mai multe întrebări: de ce suntem organizați într-un fel, și nu în altul? Corespunde împărțirea administrativ-teritorială a țării, așa cum o vedem astăzi, nevoilor de ieri și de azi ale Moldovei, ale României și ale locuitorilor ei? Dar care sunt aceste nevoi? Și cum funcționează, în fond, statul?” (Coordonatorii)

Despre autori

Alexandru L. COHAL, lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română – Filiala Iași. A urmat studii de filologie la Iași și de sociologie la Roma și la Pavia. Domeniile de interes: socioantropologia migrației și sociolingvistica migrației. Este vicepreședinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

Dorin DOBRINCU, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași. Domeniile principale de interes: istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane, istoria regională. Este membru fondator și președinte al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

George ȚURCĂNAȘU, lector doctor la Departamentul de Geografie al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, fost cercetător la ENS LSH Lyon. Este specializat în geografia teritoriilor, cartografie și modele cantitative utilizate în geografie. Este membru fondator al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei.

 

De asemenea, verificati

Lupte: CSS Târgu Mureș pe locul IV în clasamentul pe cluburi

Distribuie În weekend-ul tocmai ĂŽncheiat (13-14 aprilie), Călărașiul a fost gazda unei competiții sportive foarte …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.