Ajutor de la stat pentru crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 132 Vizualizări

Ajutor de la stat pentru crescătorii de porci din rasele Mangalița și Bazna

Crescătorii de porci pentru reproducție din rasele Mangalița și Bazna vor beneficia de un sprijin din partea statului de 2.000 de lei/scroafă/an, în acest an, printr-o schemă de ajutor de minimis în valoare de 1 milion de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

MADR a postat în transparenţă decizională un proiect de Hotărâre privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024. Proiectul de act normativ vizează susţinerea crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2024, în vederea creşterii numărului de animale de reproducţie deţinute şi sporirea numărului de produşi valorificaţi de la acestea. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de minimis este de 1.000.000 lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024, iar suma alocată schemei de ajutor de minimis este de 2.000 lei/scroafă/an”, se arată într-un comunicat al MADR transmis joi, 29 februarie, potrivit Agerpres.

Potrivit Hotărârii de proiect, suma totală a scemelor de ajutor de minimis care se acordă unei întreprinderi (unice) nu poate depăși 20.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii şi în cele două exerciţii financiare precedente. Cererile de înscriere în Program se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene începând cu ziua următoare intrării în vigoare a hotărârii, adică din data de 1 martie 20024, până la data de 30 iunie 2024, inclusiv.

Beneficiarii schemei de ajutor de minimis pot fi crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, respectiv: producătorii agricoli PFA, II şi IF, producătorii agricoli societăţi agricole, producătorii agricoli persoane juridice.

Condițiile de aplicare pentru sprijinul financiar

MADR precizează că pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar;
  • să deţină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în BND;
  • să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile art. 1 pct. 39 din Norma sanitar-veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022.

De asemenea, beneficiarii trebuie să:

  • facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap;
  • să identifice şi să înregistreze produşii, potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor şi renilor aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.208/2022;
  • să menţină numărul de scroafe cu care s-a înscris în Program până la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

Cererile de plată şi documentele justificative se depun la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene până cel târziu la data de 29 noiembrie 2024, inclusiv.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE