VIDEO. Au început lucrările de toaletare a copacilor în cartierul Budai Nagy Antal. Care este reacția cetățenilor? Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 798 Vizualizări

VIDEO. Au început lucrările de toaletare a copacilor în cartierul Budai Nagy Antal. Care este reacția cetățenilor?

Lucrările de toaletare a copacilor din Municipiul Târgu Mureș, prin intermediul cărora se urmărește îndepărtarea elementelor vegetale uscate care pot periclita siguranța cetățenilor sau care, crescând inconfortabil, deranjează locatarii, continuă săptămâna aceasta în cartierul Budai Nagy Antal.  “Am început lucrările de toaletare, regenerare și de coronament care se face în fiecare an în diferite cartiere ale municipiului. Anul acesta, lucrările au fost efectuate în cartierul Aleea Carpați, Budai Nagy Antal și urmează cartierul Cornișa. Copacii sunt plantați cam de 60 de ani de locatari, iar ramurile uscate prezintă un pericol pentru siguranța cetățenilor, căci se pot răsturna numaidecât. Totodată, sunt ramuri care îi deranjează pe vecini la geamuri. La fiecare echipă este un inginer care coordonează lucrările”, ne spune Szilagyi Zoltan, inginer horticol prezent la fața locului.

Reacție negativă din partea locatarilor

Locuitorii cartierului Budai Nagy Antal s-au arătat îngrijorați de acest proces și de potențialele amputări ce se doresc a fi înfăptuite. „Toți copacii sunt măcelăriți până la etajul trei. Dacă vă uitați pe internet, din 375 de orașe care au fost luate în vizor, Târgu Mureșul este pe locul 339 în ceea ce privește concentrația de praf care s-a adunat în oraș. Se taie toate crengile copacilor, mai bine să îi taie de tot! Niciun copac din acest oraș nu are crengi sub etajul trei și nici reprezentanții de la Mediu nu spun nimic, spun că așa trebuie. Crengile sunt noi, nu sunt crengi uscate, urmarea va fi că pomii nu vor mai rezista după măcelăritul acesta. Anul trecut s-au uscat foarte mulți copaci tineri, sau sunt îmbolnăviți din cauza acestui măcelărit. Dacă vă duceți pe strada Moldovei, o să vedeți ce au făcut copacilor anul trecut, deja li se dă jos scoarța. Totul se întâmplă din cauza unor babe care trebuie să se uite pe geam, chiar dacă copacul este la 10-12 metri de bloc, dar ele trebuie să verifice ce se întâmplă în blocul vecinului iar copacul îi opturează priveliștea. Ei mai spun că nu este lumină în bloc, dar majoritatea blocurilor așa sunt construite, chiar dacă se taie toți copacii, problema nu se va rezolva. Orașul dă bani pe niște mașini ultramoderne cu macara, pe aparatura de tăiere, oferă muncitorilor totul la îndemână ca să distrugă copacii noștri care ne dau sănătate și mai sunt și plătiți pentru asta.  Dacă cade o creangă, înseamnă că trebuie să nenorocim sănătatea noastră, a tuturor?!”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi Fazakas Csaba, cetățean al Municipiului Târgu Mureș.

Cu toate acestea, inginerul horticol Szilagiy Istvan a precizat că nu se vor efectua tăieri de copaci, ci doar operețiuni ce țin de toaletarea acestora, doar din considerentul siguranței cetățenești. Tot acesta, a explicat care sunt etapele care trebuie parcurse de un cetățean pentru a se recurge la amputarea completă a unui copac: “Dacă un locatar dorește îndepărtarea unui copac, trebuie să depună o cerere de tăiere care intră la noi las ere. Un inspector vine la fața locului pentru a verifica dacă copacul respectiv chiar prezintă un pericols au un deranj vizibil pentru locatar. Apoi, cazul intră într-o comisie de spații verzi la primărie, acolo se descide prin vot dacă copacul se poate tăia. După ce comisia a dat acordul de tăiere, cazul intră la Mediu pentru n alt acord de tăiere. Mai apoi, cazul trebuie ștampilat de Ocolul Silvic, abia apoi se obține aprobarea pentru ca acel copac să fie amputat”.    

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE