Investiții istorice în sistemul public de sănătate! Am promis, am făcut! Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 645 Vizualizări

Investiții istorice în sistemul public de sănătate! Am promis, am făcut!

Luni, 11 martie 2024 la ora 11.00, la sediul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș se desfășoară o conferință de presă susținută de excelența sa ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, care marchează începerea lucrărilor pentru noua “Clădire complexa a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș”, ce va include Centrul de Arși Grav, blocul operator, ATI și conexiunea cu clădirea existentă a spitalului.

Dupa ce, la sfârșitul lunii decembrie 2022 anunțam finalizarea “Proiectului tehnic și detaliilor de execuție (PTh+DDE)” pentru noua clădire complexă a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, care a constituit obiectul altei achiziții publice, după ce anul trecut anunțam finalizarea licitațiilor și încheierea contractului de execuție, iată că acum, în sfârșit, după aprobarea bugetului pentru anul 2024 se semnează contractul și vor începe lucrările de execuție.

În urma licitației internaționale, organizată de Unitatea de Management Programe a Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății la care au participat patru asocieri de companii, câștigătorul este Asocierea “YDA Inssat Sanayi ve Ticaret A.S (leader) și Synergy Construct SRL”.

“Istoria” destul de veche a acestui proiect a cunoscut perioade în care lucrurile au evoluat normal și natural, dar și perioade în care proiectul a fost “blocat” de interesele celor care nu doreau dezvoltarea sistemului de sănătate mureșean și românesc.

“Deblocarea” executării proiectului și ducerea la bun sfârșit aparține echipei ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, care a finalizat atât componenta de proiectare cât și licitația pentru execuție. De asemenea, Guvernul Ciolacu a asigurat prin actele normative necesare, cadrul normativ necesar finalizării proiectului.

Este prima clădire nouă de spital public construită în județul Mureș, o construcție complexă ce va consta într-o clădire nouă – Centru de Mari Arși – legată de spital printr-o pasarelă, clădire care va avea subsol, parter, patru etaje plus etaj tehnic

Proiectul include: centrul cu  paturi pentru mari arși, blocul operator cu 25 de săli de operație, secția clinică Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), spatii conexe, precum stație de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, centru de formare, spații tehnice, spații administrative și logistice, relocare heliport. 

Pasarela ce va lega clădirea noua de actuala clădire pentru conectarea principalelor departamente din spital (UPU, bloc operator, ATI) va permite ca unitatea spitalicească să se încadreze în categoria de Spital Regional de nivel IA. 

Aria construită – desfăşurată va fi de 24.577 de metri pătrați. Valoarea contractului de execuție este de 322,229,750 de lei, fără TVA.

Această investiție este prima dintr-o serie de investiții guvernamentale istorice, din bani europeni, în sistemul public de sănătate din judetul Mures, care sunt în desfășurare în etape diferite: 

– Noua clădire pentru Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, cu valoare de peste 100 de milioane de euro, 

– Investiții în Ambulatoriile de specialitate ale spitalelor din Târgu Mureș dar și din județ, în spitalele din Sighișoara și Târnăveni,

– Investiții în prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, 

– Creșterea rețelei de neonatologie, 

– Digitalizarea instituțiilor din subordinea Ministerului Sănătății: Direcția de Sănătate Publică, Serviciul Județean de Ambulanță, Institutul de Medicină Legală, dar și spitale din Târgu Mureș și din județ, 

– Investițiile în cabinetele medicilor de familie, 83 din județul Mureș, pentru reabilitare și dotare,

– Investiții în rețeaua de planificare familială la spitalele din Târgu Mureș, dar și din Reghin și Sângeorgiu de Pădure,

– Investiții în înființarea, construcția și dotarea de centre medicale integrate în Sărmașu, Râciu, Eremitu, Sânpetru de Câmpie, Band, Miercurea Nirajului.

Aceste investiții din bani europeni, însumate depășesc 200 de milioane de euro, vor îmbunătăți în următorii trei ani, atât infrastructura cât și, sper, calitatea serviciilor medicale din întreg județul Mureș, din orașe, având în vedere că Târgu Mureș, Sighișoara, Târnăveni, Reghin, dar și alte comune, vor fi beneficiare.

Fondurile europene nu sunt singurele resurse financiare care sunt investite în sistemul public de sănătate din județul Mureș.

Finanțarea provenită din partea Băncii Mondiale pentru Centrul de Arși Grav se alătură investiției din aceeași sursă pentru echipamentul de radioterapie de la Spitalul Clinic Judetean Mureș din noua construcție din spatele Clinicii de Oncologie.

Toate aceste proiecte nu se puteau face singure, și, chiar dacă ele acum încep să prindă contur și o să le vedem în perioada următoare cum se dezvoltă, vreau să “Mulțumesc” tuturor celor care și-au adus aportul pentru acestea.

Mulțumesc premierului României, președintele PSD, Marcel Ciolacu, pentru toată deschiderea arătată nevoii de investiții în sistemul de sănătate, pentru toate regeementările necesare care au fost promovate astfel încât să fie creat cadrul necesar ca aceste investiții să fie posibile!

Mulțumesc ministrului sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, și echipei domniei sale, secretarului de stat Dr. Alexandru Rogobete care s-au implicat personal în urgentarea procedurilor necesare pentru a fi posibilă execuția investiției. Mulțumesc pentru răbdarea, pentru deschiderea de a înțelege nevoile, pentru preocuparea ca aceste investiții să fie executate, și să nu rămână, cum s-a mai  întâmplat, la stadiul de proiect.

Aceleași felicitări și mulțumiri vreau sa le adresez Băncii Mondiale, doamnei Ana Manto, responsabilă de țară, și Unității de Management a Proiectelor și consultanților care au făcut posibili acești pași. Aici Mihai Monoranu, Răzvan Vieru au avut un rol foarte important, dar și mureșeanul Mihai Negrea, care a ocupat o perioadă poziția de la Unitatea Băncii Mondiale.  

Mulțumesc, de asemenea, echipei profesioniștilor de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș care a muncit în a defini nevoile în toată perioada de la concept, derularea studiului de fezabilitate sau a proiectării: Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei, Prof. Univ. Dr. Szederjesi Janos, Dr. Dorin Dorobanțu, Dr. Claudiu Puiac, Ec. Florin Crăciun.

Mulțumesc Primăriei, Consiliului Județean Mures, instituțiilor care au fost implicate în emiterea avizelor, aprobărilor, inclusiv instituțiilor sau persoanelor care au încercat să “blocheze” aceste proiecte, și acestea sunt “mulțumiri” pentru că, de fapt, nu au reușit!

Și nu în ultimul rând  mulțumesc personalului medical și mureșenilor care au avut încredere și răbdare. Cred ca încrederea și răbdarea, dublate de muncă sunt elementele care pot duce la bun sfârșit obiectivele stabilite.

Urmează o perioadă în care lucrările care se vor desfășura la Spitalul Clinic Judetean de Urgență din Târgu Mureș vor “încurca” într-un fel accesul, și așa destul de aglomerat, pentru care trebuie să îmi cer scuze celor care vor fi afectați, dar, după ce trece această perioadă neplăcută, condițiile din blocul operator, saloanele ATI, etc., vor merita toate acestea.

Și pentru ca ne dorim transparență, voi propune ministrului Sănătății, prof. Alexandru Rafila, și managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, Ec. Florin Crăciun, în calitate de beneficiar, să monteze o cameră de supraveghere a șantierului Centrului de Arși Grav, imaginile putând fi vizualizate în direct pe site-ul spitalului, de orice mureșean, de orice român!

Sănătate pentru fiecare!

Corneliu Florin Buicu,

Deputat PSD de Mureș,

Vicepreședinte al Comisiei de sănătate și familie din Camera Deputaților

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE