VIDEO-FOTO: Ministrul Sănătății, piatră de temelie pentru Centrul de Arși Grav din Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 325 Vizualizări

VIDEO-FOTO: Ministrul Sănătății, piatră de temelie pentru Centrul de Arși Grav din Târgu Mureș

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a găzduit luni, 11 martie, o conferință de presă prilejuită de vizita ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu ocazia demarării lucrărilor efective de construcție a Centrului de Arși Grav din municipiul Târgu Mureș, care au debutat în data de 20 februarie.

Din delegația care a vizitat principalul spital de stat din județul Mureș au făcut parte și Alexandru Rogobete – secretar de stat la Ministerul Sănătății Mihai Monoraru – șeful Unității de Management al proiectului Băncii Mondiale, Răzvan Vieru – consultant în cadrul Unității de Management al proiectului Băncii Mondiale și Ana Manto – responsabilă de țară a Băncii Mondiale.

La eveniment au participat și: ec. Florin Crăciun – managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, deputatul social-democrat Corneliu Florin Buicu – vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din cadrul Camerei Deputaților, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei – senator PSD și rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, deputatul Dumitrița Gliga – președintele PSD Mureș, dr. Iuliu Moldovan – directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Mariana Ciorba – managerul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureș și prof. univ. dr. Horațiu Suciu – șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Investiție de amploare

Centrul de Arși Grav de la Târgu Mureș este o investiție de amploare pentru medicina mureșeană și întrunește o valoare totală de 322.625.700,15 de lei, fără TVA, pentru construirea integrală a unei unități medicale care să deservească pacienților suferinzi de arsuri corporale. Clădirea va fi construită pe șapte nivele și va încorpora un total de 25 de săli de operație distribuite pe două etaje, dotate cu 10 paturi pentru terapie intermediară și pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă și alte cinci paturi pentru pacienți critici, alături de o secție ATI cu 57 de paturi, spații conexe, spații de sterilizare, unitate de transfuzii sanguine, centru de formare, spații tehnice, spații administrative, spații logistice și relocarea heliportului. De asemenea, centru va fi conectat, printr-o pasarelă, la clădirea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, pentru a asigura fluidizarea accesului la cele mai importante departamente din noua și vechea clădire. Durata contractului este de 19 luni, iar câștigătorul licitației este consorțiului format din Asocierea Yda Inșaat Sanayi ve Ticaret AS și Synergy Construct SRL București.

Proiect finanțat de Banca Mondială

Centrul de Arși Grav de la Târgu Mureș este cea de-a treia unitate sanitară inițiată în ultimele 12 luni pentru tratarea pacienților cu arsuri, alte două astfel de spitale regăsindu-se la București și Timișoara.

“Este cel de-al treilea centru care se realizează în cadrul unui program ambițios finanțat de către Banca Mondială, un proiect care în anul 2021 era încheiat, blocat, nefuncțional și la care am reușit să găsim înțelegere din partea Băncii Mondiale din România. Peste un miliard de lei pentru trei centre dedicate marilor arși din România. O să vedeți în perioada imediat următoare că și aici, la Târgu Mureș, la fel ca la Timișoara, la fel ca la București, se va lucra susținut, asftel încât aceste trei proiecte să se finalizeze în cursul anului viitor. Avem nevoie de aceste centre care în mod paradoxal au fost blocate chiar de cei care menționau că avem nevoie de tratament pentru pacienții cu arsuri grave în România, dar au făcut doar o declarație și nu au dus lucrurile în continuare”, a arătat dr. Alexandru Rafila în cadrul conferinței de presă.

Personal medical pregătit

Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Sănătății, personalul medical selectat pentru a-și desfășura activitatea în cadrul noii unități va fi format din medici de elită, pregătiți temeinic de către un centru academic de renume național și internațional, autohton mureșenilor, anume Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș: “În altă ordine de idei, având în vedere că aici la Târgu Mureș este o Universitate de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie prestigioasă, dezvoltăm servicii medicale integrate la nivelul județului Mureș. Una dintre cele mai importante investiții din Sănătate, din PNRR sau din alte programe, se desfășoară în județul Mureș.  Trebuie să menționăm și lucrurile pe care le facem pentru bunăstarea comunității, aceste lucruri înseamnă un nou Institut de Boli Cardiovasculare, o investiție de peste 100 de milioane de euro aici în curtea spitalului, alături de Centrul de Mari Arși, ceea ce înseamnă ambulatorii de specialitate noi în majoritatea spitalelor din județul Mureș, înseamnă peste 80 de cabinete de medicină de familie reabilitate, opt sau nouă centre comunitare integrate, secție de Neonatologie dotată, toate aceste investiții au nevoie de o resursă umană calificată, iar universitatea de aici poate face acest lucru. Acest parteneriat este benfic deoarece răspunde nevoii de servicii de sănătate ale comunității sau ale județelor învecinate”.

Vizită la Spitalul Oncologic Medex

În cadrul scurtei sale vizite în județul Mureș, ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, a vizitat cele mai recente investiții medicale efectuate în județ, printre care se numără și Spitalul Oncologic Medex, inițiată din solidaritate pentru oamenii suferinzi de această cumplită afecțiune. “Dimineață am avut ocazia să vizitez și un nou spital de oncologie, construit de o fundație caritabilă, mă bucur să văd că există astfel de preocupări pentru o patologie care reprezintă o prioritate la nivel național, care dublează eforturile pe care noi le-am făcut cu sprijinul Băncii Naționale. Știți bine că un Centru modern de Radioterapie este aici la Târgu Mureș și e bine să putem să extindem capacitatea aceasta, nu numai de diagnostic, dar și de tratament specific, de înaltă performanță pentru pacienții oncologici. Județul dumneavoastră va avea o infastructură medicală de cel mai înalt nivel care răspunde unei nevoi de servicii medicale la nivel european”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.

Lucrări în desfășurare

Conferința de presă s-a finalizat cu vizitarea șantierului Centrului de Arși Grav, întins pe o suprafață de 24.577 de metri pătrați, din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Conform declarațiilor reprezentantului consorțiului desemnat să construiască viitorul Centru, urmează să se implementeze faza de relocare a heliportului, iar muncitorii se arată încrezători în ceea ce privește finalizarea la timp a proiectului.

„Este un proiect important pentru Târgu Mureș. Am înțeles că o să apară încă două proiecte care o să se dezvolte în incinta spitalului. Pentru noi este o mare onoare să construim acest Centru de Mari Arși, așteptăm sprijinul Ministerului și al echipei pentru dezvoltare. Sper să ne ridicăm la nivelul așteptărilor și să terminăm proiectul în termenul-limită. O să începem lucrările pentru relocarea heliportului și, în cel mai scurt timp, o să începem și lucrările de dezafectare a construcțiilor existente”, a precizat Mircea Popescu, inginer de instalații în cadrul consorțiului format din Asocierea Yda Inșaat Sanayi ve Ticaret AS și Synergy Construct SRL București.

Investiții ample în Sănătatea mureșeană

Din delegația care l-a însoțit pe ministrul Sănătății în vizita sa la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a făcut parte și deputatul Dumitrița Gliga, președintele PSD Mureș.

”Ministrul PSD al Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a acordat, în toți acești ani, o atenție deosebită medicinii mureșene, susținând și realizarea celor mai mari investiții în infrastructura spitalicească publică din județul nostru. Târgu Mureș beneficiază de una cele mai importante finanțări din țară pentru proiecte, alocate prin Ministerul Sănătății: aproximativ 180 de milioane lei prin PNRR – ambulatorii de specialitate, dotarea secției de neonatologie, investitii pentru reducerea riscului infecțiilor nosocomiale; aproximativ 500 de milioane lei – Institutul Inimii; aproximativ 350 de milioane lei – construcție Centrul de Arși. Total, peste 1.000 de milioane de lei, adică dublul mediei bugetului municipiului Târgu Mureș, în ultimii ani”, a scris, pe pagina sa de Facebook, deputatul social-democrat Dumitrița Gliga.

Text: Mădălina ROHAN, Alex TOTH

Foto: Paul VASIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE