Zi de Zi 20 de ani / Două decade Zi de Zi Editorial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 491 Vizualizări

Zi de Zi 20 de ani / Două decade Zi de Zi

Onorată de invitația cordială a colegilor de la Zi de Zi de a scrie la ceas aniversar, mă regăsesc oarecum intimidată de cei douăzeci de ani de la fondarea cotidianului pe care îl celebrăm. Zi de zi. O parte din viața ta. Și a mea. Și a noastră.

Să fi fost anul 2002 când ideea acestui ziar s-a născut în capul unui temerar plin de idei și de proiecte, într-un drum Cluj – Târgu Mureș, dovedit a fi un provizorat definitiv, fermecător în echilibrul său instabil.

În acest răstimp de decenii, viața ziarului se împletește cu istorii personale și comunitare, cu marea și mica istorie. Între ancorele noastre existențiale, îmi amintesc cu bucurie începutul și sfârșitul doctoratului meu la alma mater clujeană, titularizarea universitară îndelung așteptată și, mai presus de toate, apariția acum 14 ani a celei de-a doua moștenitoare, după cel dintâi, al imperiului nostru de vise, încercări, împliniri, dezamăgiri și nădăjduite înțelepțiri.

Istoria Zi de Zi se întrepătrunde și cu marea istorie a destinului european al țării, acel memorabil ianuarie 2007 al intergrării UE, și cu două decade din viața orașului Târgu Mureș. Acest frumos oraș transilvan care nu contenește să ne contrarieze.Un oraș cu comunități puternice, excelând în anumite domenii, dar cu o politică edilitară sub potențialul său de dezvoltare, sub așteptările locuitorilor săi și sub excelența fondatorilor săi maghiari și români. Suferind cronic de un aparent blocaj, de o anume lipsă de curaj, de solidaritate și de viziune, Târgu Mureș merită să reînvețe să respire, să-și regăsească visurile și ritmurile vibrante.

Cele două decade măsoară și răstimpul unor schimbări tehnologice și mediatice alerte, cărora echipa ziarului încearcă să le facă față, reinventându-se creativ în print, în online, în transmisiuni live pe facebook, încercînd să fie aproape omniprezenți, omnipotenti, omniscienți. Omnivori.

Și ce mai înseamnă azi un ziar local într-o lume globală?

Numele Zi de Zi poartă în sine un mesaj simplu și profund. Nu banalitatea cotidianului o celebrează el, ci miracolul fiecărei zile, al fiecărui nou început. Odată cu răsăritul soarelui. Cu pupilele intense și fiebinți ale primei cafele cu care asociem aroma de cerneală a ziarului tipărit sau tactilitatea fină a ecranului ori a tastaturii, prelungiri ale simțurilor noastre și ale legăturii cu realitățile mediate ale vieții de zi cu zi.

Într-o lume schimbătoare și fluidă, continuitatea lui timp de două decenii e în sine spectaculoasă. Dincolo de efemer, ziarul este o oglindă a societății, o clepsidră a comunității, un custode al memoriei și al istoriei fugitive a prezentului. El măsoară, între altele, cu (im)precizia unui vechi și nou ceasornic târgumureșan, timpul zilnic, de Grație, ce ni s-a dat.

La mulți ani buni împreună Zi de Zi!

Sidonia GRAMA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE