A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe Religie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

A început Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post al Bisericii Ortodoxe

Luni, 18 martie, a început Postul Paștelui pentru creștinii ortodocși din România și nu numai. Anul acesta, credincioșii vor avea de ținut 48 de zile de post, acesta sfârșindu-se duminică, 5 mai, prima zi a sărbătoririi Învierii lui Hristos. Postul Paştilor, Păresimile sau Patruzecimea, adică postul dinaintea Învierii Domnului,  este cel mai lung şi mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. În această perioadă, enoriașii trebuie să se roage pentru curățarea sufletului și este interzis consumul de carne, brânză, ouă și lapte, cu mici excepții în zilele în care credincioșii au  dezlegare la pește.

Postul Paștelui reprezintă o perioadă de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului, sărbătorit anul acesta în data de 5 mai. În teologia ortodoxă, postul nu este înțeles numai ca abstinență alimentară, ci ca practică ascetică pentru îndepărtarea de patimi. Aspectele vindecătoare ale postului sunt concentrate în jurul mai multor perspective.

Ce este postul și de ce postim

Din punct de vedere biologic, schimbarea regimului alimentar poate contribui la eliminarea toxinelor din organism și la îmbunătățirea sănătății fizice. De asemenea, postul presupune renunțarea la vicii, care pot contribui negativ la starea de sănătate. Prin întărirea vieții spirituale și intensificarea rugăciunii, postul aduce vindecare sufletească și introspecție, apropiindu-l pe om de Dumnezeu și facilitează lucrarea Harului, potrivit basilica.ro.  Încurajarea faptelor bune și ajutorarea aproapelui transformă postul într-o practică colectivă, care poate avea efecte asupra celor din jur, precum afirmă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „în vindecarea bolnavilor, contează foarte mult și credința comunității, a obștii, a celor din jur”.

Cum trebuie să postească enoriașii ortodocși

Conform tradiției actuale a Bisericii, în cursul acestuia se postește astfel: în primele două zile ale postului (luni și marți) se recomandă un post complet, adică privarea totală de orice aliment până la lăsarea serii, la fel ar trebui să se procedeze și în ultimele două zile din Săptămâna Patimilor. În miercurea Săptămânii Patimilor, adică ultima săptămână de post, se ajunează până seara, după oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului se mănâncă hrană uscată doar o dată pe zi, seara, iar sâmbăta și duminica de două ori pe zi. La praznicul Bunei Vestiri și în Duminica Floriilor creștinii au dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că pot să consume pește la una dintre mesele din zi.

Comparativ cu celelalte posturi de peste an, Postul Paștelui poate fi considerat mai aspru, existând numai două sărbători cu dezlegare la pește. Este vorba de Buna Vestire (25 martie) și Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (28 aprilie).

Paștele în 2024. Sărbătoarea pentru ortodocși

În 2024, Paștele Ortodox este sărbătorit în 5 mai. Vinerea Mare este în 3 mai și este zi liberă de la statîmpreună cui a doua zi de Paște, 6 mai. Cu o săptămână înainte de Duminica Învierii sunt Floriile ortodoxe, sărbătoare ce pică în 2024 pe data de 28 aprilie.

Paștele în 2024. Sărbătoarea pentru catolici

În 2024, Paștele Catolic este sărbătorit în 31 martie. Vinerea Mare este în 29 martie, iar a doua zi de Paște Catolic în 1 aprilie. Floriile catolice sunt sărbătorite în 24 martie.

(L.P.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE