Cum au evoluat jocurile de noroc în diverse colțuri ale lumii Altele
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Cum au evoluat jocurile de noroc în diverse colțuri ale lumii

Jocurile de noroc există de când lumea. Există dovezi în acest sens, dar probabil că ele nu acoperă decât o mică parte din ce a fost cu adevărat, din China până pe continentele pe care acum le cunoaștem sub numele de America. Fiecare civilizație a dezvoltat propriile tradiții și practici unice în jurul cultului norocului.

În prezent, gamblingul reprezintă o industrie de zeci de miliarde de euro, care progresează de la an la an. Granițele au dispărut, întrucât site-uri dedicate precum Magnum Bet sunt la dispoziția pasionaților din mai multe țări.

Este interesant de văzut cum au evoluat jocurile de noroc de-a lungul timpului și ce anume din psihologia umană a reprezentat solul fertil pentru creșterea lor.

Grecia Antică și Imperiul Roman

Cele mai importante civilizații istorice europene, cea greacă și cea romană, sunt asociate cu practicarea timpurie a pariurilor sportive. În Grecia antică, pariurile erau asociate în special cu evenimente atletice precum Jocurile Olimpice. Sportivii mizau adesea pe propriile performanțe, iar publicul paria pe rezultatele evenimentelor.

În Roma antică, pariurile erau legate în mod obișnuit cu jocurile cu gladiatori și cursele de care trase de cai. Aceste evenimente erau organizate de persoane bogate, care ofereau sume mari de bani drept premii pentru câștigători. Spectatorii mizau pe rezultatele acestor evenimente. În același timp, locuitorii Imperiului Roman erau mari fani ai jocurilor de zaruri. Unii împărați chiar aveau amenajate mese speciale în trăsurile lor, pentru a nu se plictisi în timpul călătoriilor lungi.

Nu întâmplător, pe teritoriul actualei Italii a fost deschis primul cazinou din lume, Casino di Venezia, în anul 1638.

China Antică

Jocurile de noroc au o istorie lungă în China, unii istorici descoperind primele dovezi ale practicării lor încă din dinastia Xia (2070–1600 î.Hr.). De-a lungul timpului, ele au devenit din ce în ce mai populare în societatea chineză, cele mai cunoscute fiind mahjong și pai gow.

Este cunoscut faptul că Marele Zid Chinezesc a fost construit și din fonduri strânse în urma organizării unei loterii de tip keno.

În secolele al XIX-lea și al XX-lea, jocurile de noroc erau reglementate în China, guvernul pedepsindu-i pe toți cei care le practicau în cadru ilegal. În prezent, teoretic, gamblingul este interzis în această țară, dar cele mai mari cazinouri din lume se află în Macao, teritoriul administrat de autoritățile de la Beijing.

India

În India, pariurile fac parte de secole din cultura populară. Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri de noroc este cunoscut sub denumirea de satta, un joc ilegal de loterie practicat astăzi pe scară largă. Alte forme populare de jocuri de noroc în India includ jocurile de cărți, cum ar fi teen patti și remi. În prezent, indienii pariază în număr mare pe rezultatele meciurilor de cricket, cel mai popular sport din patria lui Salman Khan.

Europa

Gamblingul a luat amploare cu adevărat în Europa în Evul Mediu, odată cu dezvoltarea ruletei și a jocurilor de cărți. Se poate spune că Franța a fost „motorul” dezvoltării, multe dintre jocurile de noroc de astăzi avându-și originea acolo. Un exemplu este Blackjack-ul, al cărui părinte este „Vingt et un” (21). De asemenea, unii spun că Blaise Pascal ar fi inventat o formă de ruletă încercând să găsească un perpetuum mobile.

Auzind că la Venezia s-a deschis un cazinou, belgienii, olandezii, germanii și francezii au preluat ideea. Astfel, a apărut faimosul cazino din Monte Carlo. Englezii au excelat în domeniul betting-ului în era modernă, acolo fiind deschise primele case de pariuri cunoscute în toată lumea.

America

„Lumea nouă”, așa cum era denumită America, a beneficiat de „Know-how-ul” imigranților veniți din toate zonele globului și a dus jocurile de noroc la un alt nivel. Când spunem „gambling”, ne gândim automat la Las Vegas. Este primul oraș dedicat în totalitate jocurilor de noroc. Cazinourile de acolo au devenit obiective turistice în sine, fiind vizitate anual de sute de milioane de oameni. Dintre ei, unii nici măcar nu pariază.

În prezent, trăim o nouă eră a jocurilor de noroc. Una în care cazinourile terestre dispar treptat, lăsând locul celor de pe internet, care sunt mult mai accesibile, din toate punctele de vedere.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE