FOTO: Mesaje emoționante la cea de-a XIII-a ediție a „Marșului pentru Viață” de la Târgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 874 Vizualizări

FOTO: Mesaje emoționante la cea de-a XIII-a ediție a „Marșului pentru Viață” de la Târgu Mureș

Cea de-a XIII-a ediție a „Marșului pentru Viață”, organizat de Protopopiatul Greco-Catolic Târgu Mureș, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Târgu Mureș, Fundația Buckner – Centrul de Zi- Târnăveni și Primăria Municipiului Târgu Mureș, a reunit sâmbătă, 30 martie, zeci de mureșeni preocupați de soarta semenilor lor, într-un eveniment de conștientizare colectivă, organizat sub forma unui marș al tăcerii îndreptat împotriva fenomenului avortului. „Avortul nu te face neînsărcinată, avortul te face mama a unui copil mort”, au fost cuvintele pline de însemnătate emoțională ale dr. Iulia Rădeanu, fondator al Asociației „Gio”, prin care s-a încercat sensibilizarea auditoriului cu privire la consecințele nefaste ale acestei așa-numite „decizii personale” a avortului.

 „Este o bucurie foarte mare de a fi astăzi aici în reședința de județ, în Municipiul Târgu Mureș, la un eveniment care ne sensibilizează pe toți deopotrivă, pentru că, în comuniune fiind, noi, creștinii din acest municipiu ne mărturisim crezul credinței noastre și aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru cel mai mare dar pe care noi l-am primit- viața și, în același timp, noi, prin prezența noastră suntem solidari cu toți cei care sprijină viața, fiind alături de mamele care aduc pruncii pe lume și, într-un fel sau altul, încecrând să-i sprijinim pe cei care se îndoiesc și nu primesc în viața lor acest mare dar”, au fost cuvintele părintelui lector dr. Ovidiu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, rostite în cadrul alocuțiunii sale.

Importanța solidarității în combaterea avortului

Un alt scop al evenimentului este acela de a sublinia importanța susținerii femeilor însărcinate, care, din diferite motive de ordin financiar, material, moral, nu pot duce la bun sfârșit actul conceperii. Acest scop este foarte bine impregnat în motto-ul din acest an al marșului- „Construim împreună pentru viață”, care sugerează necesitatea   solidarității comunității în acest demers al diminuării fenomenului avortului, responsabilitatea fiind una colectivă, precum însuși Dumnezeu ne-a educat să ne iubim aproapele și să ne preocupăm de soarta lui.

 „Luna martie este luna dedicată vieții, fiindcă în această lună este sărbătoarea Bunei Vestiri, în data de 25 martie, când sărbătorim vestea cea bună adusă de Arhanghelul Gavril Fecioarei Maria din Nazaret că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Iisus parcurge același ciclu vital ca oricare alt prunc și timp de nouă luni este ocrotit și crește în sânul Fecioarei Preacurate. Marșul pentru viață ne oferă tuturor ocazia să înțelegem că viața este sfântă, iar noi dorim ca lumea copiilor noștri să fie bazată pe valorile Evangheliei. Marșul este dedicat prețuirii și ocrotirii vieții copiilor încă din momentul concepției, iar scopul acestuia este creșterea gradului de conștientizare a societății cu privire la umanitatea deplină a copiilor nenăscuți și la necesitatea de a sprijinii femeile car se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii”, a sintetizat preotul Ioan Facaș, protopol al Protopopiatului Greco-Catolic Târgu Mureș-Râciu, în cadrul alocuțiunii sale.

Marșul pentru viață este o inițiativă adoptată de peste 1500 de localități din țară, fiind o activitate pro-viață, în care se amintește faptul că viața însăși este un dar divin și că noi, oamenii, nu avem drept de decizie în privința sorții celor asupra cărora Dumnezeu și-a zămislit harul divin.

„Ne aflăm aici dintr-un motiv foarte simplu- să apărăm viața fiecărui copil nenăscut sau care urmează să se nască. Mișcarea pentru viață este condusă întotdeauna de femei puternici, de lideri religioși cu greutate spirituală și de bărbați cu frică de Dumnezeu, cât și de tineri cu valori creștine. De aceea, astăzi suntem aici un număr important de mare. Noi care suntem prezenți la această manifestație, suntem printre cei care ducem mai departe moștenirea părinților și înaintașilor noștri. Noi luptăm pentru a ridica conștiința națiunii și a susține drepturile copilului nenăscut”, a explicat pastorul Matei Baciu.

La evenimet au fost prezenți și invitați din orizontul artelor: sculptorul Ioan Astăluș care a prezentat pe scurt expoziția de artă realizată de copiii de la Fundația Buckner din Târnăveni, respectiv solista Ionela Moruțan care a bucurat inimile participanților prin interpretarea a două melodii populare dedicate scopului vizat.

Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Irineu

În cadrul cuvântării sale, protopopul Protopopiatului Ortodox din Târgu Mureș, părintele Răzvan Șulea, a redat cuvintele de susținere ale Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei: „În Sfânta Scriptură, unde ne este oferit cuvântul lui Dumnezeu, încă de la primele pagini putem afla ce este viața În cartea Facerea citim: <>. (Facere, capitoul 2, versetul 7). Printre multe alte pasaje din Biblie, în care se vorbește despre viață ca dar sacru al divinității, în Noul Testament însuși Mântuitorul nostru ne spune: <>. (Ioan, 14 cu 6). Așadar, viața creștină este în noi, reproducerea vieții lui Iisus Hristos și înseamnă a ține seama de acesta în toate lucrurile pe care le trăim după cum afirma Sfântul Ioan Gură de Aur. Având în minte și în inimă această înțelegere, în care viața este identificată cu izvorul ei- Domnul Iisus Hristos, putem spune că într-adevăr manifestarea de azi este un mars pentru viață, asemenea ucenicilor și zecilor de persoane care urmau pe domnul Hristos în drumul său, rugându-l să vindece bolile tuturor și să readucă morții la viață, și voi astăzi veți mărșălui pentru bucuria care ni se oferă prin darul sacru al vieții”, care conturează viața ca dar divin neprețuit, ca binecuvântare a omului.

Statistici tulburătoare

În cadrul evenimentului, Rodica Baciu, fondatoarea Asociației Mater din Municipiul Târgu Mureș a scos la iveală realități îngrijorătoare referitoare la statistica copiilor nenăscuți din România: „Dacă ne gândim că în opt ani după revoluție au dispărut fără să se nască cinci milioane de cetățeni care astăzi puteau să fie printre noi sau dacă ne gândim că în 50 de ani, 23 de milioane de români nu s-au mai născut și aceștia sunt semenii noștri, avem obligația să ne luptâm pentru aproapele nostru. Dacă cineva drag nouă se află în pericol de moarte, ne luptăm pentru acea persoană, salvăm un om de la înec sau dintr-o boală grea, dar pe unul care nu s-a născut cine să-l salveze?!”. Conform medicului specialist în Obstetrică-Ginecologie, dr. Caterina Grif, viața începe în momentul conceperii, fapt demonstrat științific, astfel că mamele care aleg alternativa avortului, sunt cele care comit o crimă gravă conform normelor deontologice.

Asociația Gio, de 2 ani în sprijinul mamelor

Pentru că dincolo de a contura problema, este nevoie și de identificarea de soluții, Asociația Gio din Târgu Mureș s-a autosesizat în ceea ce privește intervenția pentru sprijinul mamelor însărcinate a căror situație personală ar putea periclita nașterea fătului. „Ne-am gândit să luăm atitudine în anul 2022 și de atunci până astăzi noi am consiliat 70 de femei aflate în criză de sarcină și s-au născut 70 de copilași. Asociația GIO vine de la Generații Iubite și Ocrotite și am acordat această distinsă denumire gândindu-ne că aceste generații trebuie să fie iubite încă din pântecul mamelor lor. Soluția este consilierea femeilor care sună pentru a se programa pentru o întrerupere de viață și conștientizarea acestor femei că avortul nu te face neînsărcinată, avortul te face mama a unui copil mort. Pur și simplu, tu nu ai dat șansă copilului tău să se nască”, a declarat dr. Iulia Rădeanu, fondator al Asociației GIO.

Marșul tăcerii

După derularea alocuțiunilor prezidiului și după scurtul moment artistic susținut de solista Ionela Moruțan, a urmat mărșăluirea propriu-zisă care a constat în parcurgerea traseului dintre Piața Teatrului și Instituția Prefectului din Județul Mureș. Prticipanții au procurat diferite afișe cu mesaje emoționante, postere, imagini și bannere, pe care le-au deplasat cu ei în timpul marșului, vestind oamenilor scopul acestui eveniment- combaterea fenomenului avortului și șansa la viață a tuturor, chiar și a celor care încă nu au voce pentru a-și cere drepturile.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE