Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației din Târgu Mureș: Inserție profesională de 100% pe piața muncii Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1666 Vizualizări

Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației din Târgu Mureș: Inserție profesională de 100% pe piața muncii

O tradiție de aproape o jumătate de secol de învățământ superior tehnic, cadru educațional inovator, bază modernă de învățământ cu echipamente didactice și de cercetare complet tehnologizate, în acord cu progresul tehnologic ce caracterizează secolul XXI, mobilități de studii Erasmus în alte țări, stagii de intership în întreprinderi din Europa sunt câteva dintre atuuriile pe care viitorii studenți le au în cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” Târgu Mureș.

La finalizarea anilor de studiu inserția profesională pe piața muncii este 100%, fiind facilitată de mecanismele existente în cadrul universității.

Învățământul superior tehnic la Târgu Mureș a fost înființat în anul 1976, iar acum viziunea de dezvoltare a Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației este de a ocupa o poziție de vârf la nivel național în ierarhia facultăților tehnice.

Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației școlarizează într-o mare diversitate de programe de licență de trei, patru sau șase ani: Tehnologia construcțiilor de mașini; Sisteme de producție digitale; Inginerie economică industrială; Energetică și tehnologii informatice; Automatică și informatică aplicată; Informatică în limbile română și maghiară; Inginerie medicală; Arhitectură în limba engleză. Toate programele de studii sunt acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și sunt incluse în „European Engineering Education Database”, fiind cotate în clasamentul european cu specific ingineresc Engirank.

La absolvirea programului de licență studenții au posibilitatea de a continua în cadrul facultății studiile de masterat, în domeniile Inginerie industrială, Inginerie și management, Inginerie energetică, Ingineria sistemelor, Informatică, iar cei pasionați de cercetarea științifică sunt îndrumați spre doctorat în domeniile Inginerie și management sau Informatică. Cadru educațional inovator Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației a aderat la INIȚIATIVA CDIO ™ (Conceiving – Designing – Implementing – Operating) fiind prima facultate tehnică din România care a aderat la inițiativa lansată de Massachusetts Institute of Technology. Acest cadru educațional inovator pentru formarea inovativă a următoarei generații de ingineri, reproiectează pregătirea în domeniul tehnic. Aceasta implică acumularea atât a unui set de cunoștințe teoretice cât și abilități practice, interdisciplinare din domeniul științelor fundamentale, al disciplinelor de domeniu și de specialitate, în cadrul unor proiecte ample desfășurate pe întreaga durată a studiilor. Astfel, studenții pot să înțeleagă mai bine finalitatea fiecărei discipline de studiu prin aplicarea în echipă a cunoștințelor dobândite la un proiect mecatronic complex, de exemplu construcția unui automobil.

În procesul educațional sunt folosite resurse digitale de informare și metode inovative de predare, cum sunt: Project-Based Learning, Problem-Based-Learning.

 Studenții pot aplica pentru mobilități de studii Erasmus+ de tip outgoing, finanțate de universitate, cu durata de un semestru, în universități partenere din Europa: Italia, Spania, Franța, Germania, Ungaria etc. De asemenea, pot participa la stagii de internship cu durata de 1-3 luni în întreprinderi din Europa.

Un adevărat „Smart campus” pentru pregătirea studenților

Un element ce diferențiază Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației din Târgu Mureș îl constituie dotările moderne de laboratoare de ultimă generație, specifice conceptului de Industrie 4.0, precum și relația apropiată cu mediul economic, în beneficiul studenților care pot desfășura stagii de practică, internship în companiile din regiune și care sunt angajați în profesia de inginer încă din timpul studenției. Laboratoarele didactice și de cercetare sunt dotate cu echipamente didactice și de cercetare complet digitalizate, în acord cu progresul tehnologic ce caracterizează secolul XXI. Un rol de avangardă în pregătirea studenților îl au laboratoarele cu caracter de unicat „Industria 4.0” și „Fabricare inteligentă (Smart manufacturing) – Sisteme de producție digitale” care au menirea să ilustreze conceptele de combinare a sistemelor cyber-fizice, internetul lucrurilor şi internetul sistemelor. Laboratorul Industrie 4.0 este un laborator nou și modern, dotat cu echipamente industriale de ultimă generație, cuprinse în cadrul unor structure didactice care includ: simulatoare de procese, sisteme de control de tip automat programabil, interfețe avansate om-mașină, roboți industriali, diferite tipuri de acționări moderne și senzori inteligenți, software specific pentru dezvoltarea aplicațiilor, diverse posibilități de comunicații și multe altele.

Noul laborator de Inginerie medicală aplicată este dotat cu echipamente și standuri, unice la nivel național, ce permit dezvoltarea de experimente și studii în prelucrarea semnalelor biologice, precum și tehnici, proceduri și măsurători în imagistica medicală.

Centrul de microproducție, dotat cu utilaje industriale și imprimante 3D îi pregătește pe studenți pentru activitatea industrială.

Inserție profesională de 100% pe piața muncii

Facultatea are un nivelul crescut de relaționare cu angajatorii din regiune, materializat întrun număr mare de acorduri încheiate pentru stagiile de practică și internship, îmbunătățirea curriculei, dezvoltarea de laboratoare aplicate. Există acorduri încheiate cu partenerii economici pentru stagii de practică și internship în toate domeniile de studii. Sunt organizate evenimente de tip „Săptămâna angajatorilor în universitate” și întâlniri săptămânale „Company hours” în care agenții economici le prezintă studenților teme de actualitate din industrie și facilitează integrarea lor directă în economie.

Inserția profesională este 100%, facilitată de mecanismele existente în cadrul universității, în special de platforma u2b care publicitează oportunitățile de angajare transmise de întreprinderile partenere către compartimentul de relații cu piața muncii. O mare parte dintre studenții de la licență din anii terminali lucrează, cu program redus de 4-6 ore, încă din timpul studenției, la diferite întreprinderi. Companii precum Bosch Rexroth, Azomureș, Hirschmann, Siemens și-au construit laboratoare aplicate în facultate, care pregătesc studenții pentru angajare.

”Gradul ridicat de integrare în câmpul muncii al absolvenților constituie un prim indiciu al concordanței dintre pregătirea studenților și cererea de piață. Însă există o condiție pentru a deveni buni specialiști: preocuparea continuă. Aceasta contribuie la realizarea de legături între cunoștințele vechi și noi, legături a căror apariție reprezintă saltul calitativ caracteristic creației inginerești. A cerceta înseamnă a vedea ce au văzut toți, dar a gândi așa cum nu a gândit nimeni. Dragi candidați, Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației vă oferă oportunitatea să urmați studii de licență, de masterat și de doctorat într-o paletă largă de specializări inginerești, într-o viziune complet modernizată caracterizată de conceptul inovator Ingineria +”, a precizat Prof. Dr. Abil. Ing. Liviu Moldovan, Decan, Facultatea de Inginerie și Tehnologia Informației, UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș.

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE