Conferința cu tema Viața – un DAR infinit Religie
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 612 Vizualizări

Conferința cu tema Viața – un DAR infinit

Sala Mică a Palatului Culturii a găzduit marți, 2 aprilie, de la ora 18.00, a patra conferință “Cultura Vieții” organizată de Asociația Generații Iubite și Ocrotite (GIO), împreună cu Biblioteca Județeană Mureș și Parohia Sfânta Ana. Tema conferinței Viața – un DAR infinit, a fost un dialog interdisciplinar de excepție facilitat de doi invitați distinși, pr. dr. Cătălin Maier și dr. Lucian Mărginean.
Asociația GIO este o echipă de oameni care aduc bucurie în sufletele celor aflați în nevoi prin suportul moral, educațional și material. Activitățile susținute vin în principal în sprijinul mamelor aflate în criză de sarcină, însă susțin și copiii nevoiași și sunt alături de bătrânii lipsiți de ajutor. Situația în care pe parcursul vieții unei femei apare o sarcină neprevăzută, care îi schimbă felul în care ea se raporta până atunci la propria existență și o bulversează, se numește criză de sarcină. Aceasta apare în momentul în care o femeie ia în considerare întreruperea cursului firesc al sarcinii, adică nașterea copilului și se gândește la posibilitatea de a face avort.


Cum ajuți o femeie în criză de sarcină?


Daniela Pelaghie este psihologul Asociației, omul care ajută gravidele să fie conștiente că nu există minune mai mare decât aceea de a aduce pe lume un suflet de om, de a deveni mamă în adevăratul sens al cuvântului.
”În momentul în care mergem la întâlnirea cu femeile aflate în criză de sarcină, nu ne facem nici un scenariu, pe fiecare le luăm așa cum este, cu cazul ei, cu familia ei și de regulă ne place să mergem la ele acasă, deoarece orice om la casa lui se deschide mult mai bine. Devenim foarte apropiate, le suntem alături necondiționat fără să le judecăm, fără sa le etichetăm. Până în a 15 a săptămână de sarcină, perioadă în care femeia se poate răzgândi și face avort, noi vorbim aproape zilnic cu ele, nu așteptăm să ne sune, noi le sunăm, mergem tot a doua sau a treia zi în vizită. Am avut în cadrul Asociației și reusite, dar și eșecuri. Majoritatea femeilor care recurgeau la avort mă sunau ulterior pentru consiliere, deoarece le părea foarte rău pentru gestul facut. Avem o vorbă cu Iulia, și anume, că ne asemănăm unor pompieri. Când suntem chemate la cazuri fugim indiferent ce aveam în plan în acel moment. Dacă nu intervii în acel moment, poți pierde o viață de om. Satisfacțiile sunt mari, în momentul în care mama naște, este foarte fericită că ține în brațe copilul. Legătura cu ele nu se termină în momentul nașterii copilului, ci continuă până ce acesta împlinește vârsta de 2 ani prin susținerea cu lapte praf, scutece, hăinuțe, pătuțuri, cărucioare etc. tot ceea ce este nevoie pentru a ușura creșterea copilașului,”, a povestit Daniela Pelaghie.
Dr. Rădeanu Iulia-Maria, președintele Asociației GIO, este născută în inima Ardealului, la Sibiu. Și-a petrecut copilăria la Cisnădie, unde visa încă de mică să fac ceva important în viață. Anii au trecut și a terminat Facultatea de Medicină la Sibiu, iar în prezent este rezidentă în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș, în specialitatea medicină de familie.
”Am ales această temă Viața – un DAR infinit pentru a pune și mai mult în evidență prețiozitatea vieții. Încet-încet, ne apropiem de 70 de copilași salvați de la întreruperea de sarcină, salvați prin consilierea femeilor aflate în criză de sarcină și încercăm să fim cât mai prezenți la creșterea acestora”, ne spune dr. Iulia Rădeanu.


Cine au fost invitații


Dr. Lucian Mărginean este medic primar – Radiologie și Imagistică Radiologie intervențională. Fondator al primului Centru de Excelență în Stroke din România, autor a numeroase intervenții de radiologie și neuroradiologie intervențională, efectuate de-a lungul timpului, unele chiar în premieră în România, Dr. Lucian Mărginean, coordonator al Compartimentului Radiologie Intervențională din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, a oferit o nouă șansă la viață pentru mii de pacienți, în aproape două decenii de când practică radiologia și neuroradiologia intervențională în cadrul Spitalului, și nu numai. Medicul este și cel care a venit cu ideea afișului pentru cea de-a patra conferință Cultura Vieții, respectiv Coloana Infinitului, prin care promovează un simbol, dar și patriotismul. Mulți oameni din colțuri îndepărtate ale lumii au aflat despre România numai după ce l-au cunoscut pe Constantin Brâncuși, sculptor român și pionier al sculpturii moderniste, creațiile sale excepționale care au marcat o epocă. Mai mult, coloana infinutului seamănă cu un stent, unul din dispozitivele revoluționare care tratează AVC-ul.
”Colaborarea cu Asociația GIO vine în contextul relaților profesionale cu unul dintre fondatorii ei, vorbesc de Iulia și chiar și pe linie spirituală, biserica pe care pe care o frecventez unde ma întâlnesc cu părintele Cătălin. Această asociație promovează cultura vieții și implicit viața, poate că emoția va fi povestită de părintele Cătălin, corelată cu partea științifică, creierul, substratul care generează asta, pe care îl îmbrățișez în profesia mea medicală. Atât partea științifică, cât și partea spirituală, sunt condiționate una de cealaltă”.
Pr. Dr. Căt ălin Maier este preot paroh la Biserica Sfânta Ana din Târgu Mureș. Pe lângă implicarea activă în viața parohiei părintele desfășoară Școlii de Vară, Tabere pentru câteva zeci de copii unde aceștia își petrec timpul în diferite activități interactive, educative și recreative alături de mai mulți voluntari. De asemenea părintele organizează acțiuni cartitabile pentru copilașii aflați în comunități defavorizate.
”Am răspuns cu bucurie invitației de a participa la aceste eveniment, întâlnirile pe care le organizează periodic Asociația GIO sunt binevenite, pentru că de multe ori trăim zilele vieții noastre, dar uităm să ne mai întrebăm ce înseamnă, oare viața?!care este rostul?! Înpre ce ne îndreptăm? Viața are două dimensiuni, dimensiunea aceasta biologică cuprinsă de la momentul nașterii și momentul în care părăsim lumea aceasta, dar pentru un creștin viața are și această dimensiune spirituală, o invitație la a ne depăși biologia și a trăi ca ființe create de Dumnezeu, dorite de Dumnezeu nu numai cu un trup, ci cu suflet”, a menționat pr.dr. Cătălin Maier.
Atunci când relația dintre medic și pacient include competență și comunicare, de obicei există un răspuns mai bun la tratament. De asemenea, atunci când rezultatele așteptate sunt combinate cu un răspuns bun la tratament, cu satisfacția pacientului, acesta va avea starea de sănătate îmbunătățită și o calitate mai bună a vieții. Succesul tratamentului poate fi puternic afectat de relația dintre medic și pacient. În spatele fiecărui medic se află latura umană, cu emoțiile, bucuriile, pasiunile și preferințele sale. Este o inițiativă extraordinară, să aduci sufletul aproape de trup în contextul unor conferințe de acest gen, dincolo de faptul că suntem în perioada postului sărbătorilor pascale. Organizarea acestor conferințe, sper să devină o tradiție. Să cunoști medici, dincolo de stetoscop, dincolo de halatul alb, de diagnostic și tratament, cunoscând omul, crește încrederea în puterea lui de vindecare, a menționat dr. Monica Avram, director BJ Mureș.
Putem vorbi despre știință fără credință sau despre credință fără știință? Poate știința să aducă vindecare dacă nu așezăm la rădăcina sa credința? Răspunsul a fost regăsit în cadrul conferinței. Nu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE