Fenomenul misterios al prafului saharian: Ce este și cât va mai dura în Mureș? Mediu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3415 Vizualizări

Fenomenul misterios al prafului saharian: Ce este și cât va mai dura în Mureș?

În ultima perioadă de timp, foarte mulți dintre noi ne-am întrebat de ce mașinile noastre sunt tot mai prăfuite, de ce picurii de ploaie sunt ușor gălbui sau de ce pare mereu că este ceață în depărtare, deși afară este senin și cald.

Ei bine, este vorba despre o masă de aer cu praf saharian care a acoperit România în ultimele zile, inclusiv zona Transilvaniei. Potrivit informațiilor transmise de meteorologi, acest praf este mult mai vizibil pe mașini, pe obiectele lăsate afară, dar în special în zonele și intervalele cu ploaie, fiind adus de vânt.

Praful saharian este un termen folosit pentru a descrie praful sau nisipul transportat din regiunea Saharei, acesta fiind ca o ceață formată din microparticule.

Cristina Pui, director executiv la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a oferit mai multe informații cotidianului Zi de Zi cu privire la ce presupune de fapt acest fenomen.

„Acest praf saharian apare atunci când vânturile suflă din Sahara către alte regiuni, ridicând particulele fine de nisip din solurile aride, transportându-le pe distanțe mari. Praful saharian poate cauza probleme de sănătate pentru cei care sunt expuși la el, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii. Este recomandat să se evite expunerea la aer liber, iar persoanele care au probleme respiratorii este indicat să poarte mască dacă sunt nevoiți să stea mai multe ore afară”, a declarat aceasta.

Cât va mai dura și care este situața în Mureș

„Masa de aer încărcată cu particule de praf saharian poate persista câteva zile, fenomenul fiind favorizat de circulația intensă a aerului. La stația de Monitorizare Calitate Aer din Târgu Mureș (MS2) s-au înregistrat valori mai ridicate la indicatorul Particule în Suspensie (PM 10) în 1 și 2 aprilie, până la ora 11, când condițiile meteorologice au devenit favorabile dispersiei prafului”, a mai adăugat aceasta.

Praful saharian în Cluj/ Sursa foto: cluj24.ro

Praful saharian în Sibiu/ Sursa foto: turnulsfatului.ro

Diana CĂRBUREAN

Sursa foto: cluj24.ro și turnulsfatului.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE