Luna precedentă – cea mai călduroasă lună februarie înregistrată vreodată Mediu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 111 Vizualizări

Luna precedentă – cea mai călduroasă lună februarie înregistrată vreodată

Luna precedentă a fost cea mai călduroasă lună februarie înregistrată vreodată, cu o temperatură cu 1,7 grade Celsius mai ridicată decât nivelurile preindustriale. Aceasta a fost a noua lună consecutivă cu recorduri de temperaturi. De asemenea, serviciul european Copernicus a raportat că temperatura medie a apelor oceanice a depășit, pentru prima dată, 21 de grade Celsius.

Potrivit Serviciului European pentru Schimbări Climatice, Copernicus, în luna februarie 2024, temperatura medie a fost cu 0,81 de grade Celsius peste media înregistrată în ultimii 30 de ani și cu 1,77 grade Celsius peste cea din perioada dintre 1850 și 1900, adică înainte de Revoluția Industrială. În plus, temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni, cuprinse între martie 2023 și februarie 2024, a fost cea mai ridicată înregistrată vreodată, cu o creștere de 1,56 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.

Potrivit biziday.ro, specialiștii au confirmat că iarna care tocmai s-a încheiat a fost a doua cea mai caldă din istoria Europei. De asemenea, conform datelor transmise de Copernicus, temperatura medie a suprafeței apelor oceanice în luna precedentă a atins 21,06 grade Celsius, depășind recordul anterior înregistrat în august 2023, de 20,98 grade Celsius.

Având în vedere aceste aspecte, oamenii de știință au atras atenția că este posibil să avem parte de un nou val de albire în masă a coralilor în emisfera sudică a Pământului.

Fenomenul este determinat de stresul termic care afectează algele calcaroase ce furnizează culoare și energie coralilor, aceștia rămânând palizi în consecință. Această tendință ar putea conduce la prăbușirea ecosistemelor recifelor, iar absența acestora ar expune zonele de coastă la riscul crescut de eroziune și furtuni, pierzând astfel o „barieră de protecție” naturală.

Conform Copernicus, fenomenul meteorologic El Nino, care provoacă încălzirea apelor oceanice din Pacificul de Est, nu este singura cauză a noilor recorduri de temperatură. Impactul acestuia este amplificat de schimbările climatice, generate de activitățile umane, deoarece temperaturi record au fost înregistrate și în regiunile mai îndepărtate de centrul de acțiune al El Nino.

Potrivit biziday.ro, în luna ianuarie 2024, temperatura medie globală a fost cu +1,52 grade Celsius peste mediile specifice din perioada preindustrială.

(D.C.)

Sursa foto: antena3.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE