FOTO – Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică. „Astăzi puteți face imposibilul posibil” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 279 Vizualizări

FOTO – Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică. „Astăzi puteți face imposibilul posibil”

Etapa Națională a Olimpiadei de Matematică va avea loc anul acesta, 2024, la Târgu Mureș, în perioada 2-7 aprilie. Festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică a avut loc marți, 2 aprilie, începând cu ora 19:00 la Palatul Culturii din Municipiul Târgu Mureș. Probele competiție au început încă de la primele ore ale dimineții zilei de miercuri, 3 aprilie, în sălile de clasă ale Colegiului Pedagogic „Mihai Eminescu” Târgu Mureș și se vor desfășura până în data de 7 aprilie.

Marți, 2 aprilie, olimpicii din întreaga țară s-au reunit la Palatul Culturii din municipiu Târgu Mureș pentru a celebra împreună festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică, acompaniați de profesorii și mentorii lor. Invitați speciali la eveniment au fost, printre alții, președintele Comisiei Centrale, profesor universitar dr. Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică a Universității din București și profesorul universitar dr. Dorel Duca, Președinte de Onoare a celei de-a 74-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică.

Gazdele festivității au fost inspectorul pentru Matematică și Astronomie, profesor Elisabeta Ana Naghi, și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, profesor Paula-Maria Dărăban.

David Andrei Anghel, olimpicul internațional din 2023, prezent la festivitate

Maria Dărăban. „Ediția a 74-a a Olimpiadei Naționale de Matematică se desfășoară astăzi la Huși, în județul Vaslui pentru clasele VII-VIII și la Târgu Mureș, județul Mureș, la clasele de liceu. Astăzi este momentul potrivit de a aminti de prima medalie de aur obținută de România 1959 la Brașov, în contextul în care, țara noastră a fost prima gazdă a competiției la nivel internațional. Basarab Nicolescu, elev ploieștean, și-a construit un nume în domeniul fizicii, însă în strânsă legătură cu prima lui pasiune, matematica. Onorându-l pe Basarab Nicolescu îi onorăm pe foștii și actualii elevi care văd în matematică oportunitatea de a da minții precizie și de a deschide orizonturi nebănuite pentru adevăr, realitate, fairplay, atât în ceea ce privesc științele cât și dincolo de acestea”, au fost cuvintele cu care inspectorul pentru Matematică și Astronomie, profesor Elisabeta Ana Naghi, a deschis festivitatea de inaugurare a Olimpiadei Naționale de Matematică, ediția 74, care se va ține la Colegiul Pedagogic „Mihai Eminescu” din Târgu Mureș.

Inspectorul pentru Matematică și Astronomie, profesor Elisabeta Ana Naghi

Performanța se obține doar cu muncă în echipă, de aceea, meritul copiilor care se află astăzi aici este atât al elevilor cât și al mentorilor lor. Este demn de amintit rezultatul istoric al României din 2023 la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia, un rezultat obținut de echipa olimpică de matematică a României, cinci medalii de aur și o medalie de argint, clasându-se pe locul patru în lume. David Andrei Anghel a fost cel care a obținut medalia de aur cu cele mai multe puncte, elev briliant, prezent cu noi astăzi aici”, a mai completat aceasta.

Un invitat important al festivității a fost secretarul de stat în Ministerul Educației, profesor dr. Florian Lixandru, care din păcate nu a putut să fie fizic prezent la eveniment, însă nu a întârziat să îi felicite pe olimpicii prin mediul online prin video-conferință.

Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în această seară, chiar și așa, în mediul online. Olimpiada Națională de Matematică unește în această săptămână două județe, Mureș și Vaslui, sub semnul iubirii pentru matematică. În calitate de secretar de stat sunt mândru să văd angajamentul elevilor noștrii din întreaga țară față de matematică. Acum, este momentul ideal în care talentul și dedicarea voastră sunt recunoscute la cel mai înalt nivel. Suntem mândri să vedem evoluția voastră și sperăm să vă putem oferi un mediu propice pentru a vă dezvolta potențialul în acest domeniu. Le mulțumesc personal tuturor profesorilor, părinților și celor implicați în pregătirea acestei competiții. Fără sprijinul dumneavoastră, succesul acestor copii nu ar fi fost posibil. Această ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică va fi un catalizator pentru visele fiecărui participant! Mult succes și să trăiască spiritul matematicii!”, a fost intervenția online a secretarului de stat în Ministerul Educațiai, profesor dr. Florian Lixandru.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, profesor dr. Florian Lixandru

Dumitrița Gliga: „Competiția este o axiomă a vieții”

Pe scena evenimentului a urcat și Președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, deputatul Dumitrița Gliga, care le-a transmis gânduri de bine în special profesorilor prezenți în sală, îndemnându-i pe aceștia să își continue munca cu dragoste față de materie și elevi.

În primul rând vreau să mă adresez domnilor profesori. Am văzut în ultimii ani un nou accent puternic pe educație în România. Avem nevoie de a crește performanța, nu doar la scris și la cititi, ci și la matematică și științe exacte. Dumneavoastră, dragi profesori, reușiți să generați învățare la nivel de performanță și excelență. Vă îndemn să continuați această muncă minunată! Dragi elevi, faptul că voi ați reușit să vă calificați la această etapă națională, demonstrează o dorință constantă de a vă depăși limitele. În termeni mai apropiați de științele exacte, competiția este o axiomă a vieții. Aparent, ideea de competiție înseamnă să ne luăm la întrecere cu alții, în realitate, însă, competiția înseamnă o întrecere constantă cu noi înșine în speranța de a deveni din ce în ce mai buni. Fiți mândri de cunoștințele dobândite, de curajul de a vă pune pe voi înșivă la încercare”, li s-a adresat celor prezenți deputatul Socialist Democrat, Dumitrița Gliga, Președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților.

Deputatul Socialist Democrat, Dumitrița Gliga, Președinte al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților

Inspectorul general Paula Maria Dărăban a intervenit pe parcursul evenimentului pentru a le aminti celor prezenți importanța pe care o are matematică și concursurile de acest gen pentru comunitatea din învățământul mureșean.  

Faptul că anul acesta Olimpiada Națională de Matematică se desfășoară la Târgu Mureș, e un semn că ni s-a acordat încredere și că ceea ce am făcut până acum în materie de competiții matematice a avut valoare. Între științe, matematica este cea care îți oferă posibilități infinite, mai ales atunci când ai senzația că nu mai există nicio soluție, în jurul tău se întinde o infinitate de posibilități. Fie că participarea voastră, dragi elevi, la această competiție națională să confirme încă odată că matematica are și la Târgu Mureș privilegiul de a scrie lecțiile viitoare ale faptelor voastre. Succes deplin tuturor și bine ați venit, elevi ai României, la Târgu Mureș!”, a completat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, profesor Paula-Maria Dărăban.

Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș, profesor Paula-Maria Dărăban

Festivitatea de primire a olimpicilor din România a continuat apoi cu un moment artistic de dans al elevilor cercului de dans de la Palatul Copiilor din Târgu Mureș, pregătiți de Mihaela Codrean, le-au oferit celor prezenți un moment de „dinamism și tinerețe”, potrivit spuselor Paulei Dărăban.

Cătălin Gherghe: „Nu renunțați niciodată, căci în locul acesta, unii au făcut imposibilul posibil”

Cuvintele profesorului universitar dr. Cătălin Gherghe au răsunat în întreaga sală, ajungând în sufletul fiecărui participant. Președintele Comisiei Centrale le-a propus olimpicilor un mic exercițiu matematic cu ajutorul căruia a putut să își exprime mai ușor și mai „la subiect” gândurile.

Vorbele pe care le voi spune la acest pupitru nu ar avea sens în alt oraș, decât aici, în Târgu Mureș. Vreau, în principal, să mă adresez elevilor căci ei sunt, de fapt, personajele principale ale acestui eveniment. Imaginațivă că avem o paralelă și un punct exterior acesteia. Vă rog să îmi spuneți, câte drepte paralele cu dreapta noastră, pot să treacă prin punctul extern? Dacă stăm să ne gândim, logic, doar una singură. Însă, foarte aproape de noi, acum aproximativ 200 de ani, cineva a demonstrat că există o lume în care pot să duc cel puțin două drepte paralele prin acel punct extern. Acest cineva este matematicianul János Bolyai, iar el a descoperit o lume în care se întâmplă acest „imposibil”, iar această lume se numește geometrie hiperbolică. Iar acum revin la ideea de la care am plecat prin acest exemplu, și anume, ideea de a face imposibilul posibil. Acum, aici, în acest moment, toți cei aflați aici aveți dreptul de a crede că veți putea face imposibilul posibil și să câștigați cea mai importantă competiție matematică din România. Iar cu siguranță unii dintre voi vor reuși să câștige medalii  și să atingă apogeul pregătirii lor. Orice ar fi, nu renunțați niciodată, căci în locul acesta, unii au făcut imposibilul porsibil”, le-a transmis președintele Comisiei Centrale, profesor universitar dr. Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică a Universității din București.

Președintele Comisiei Centrale, profesor universitar dr. Cătălin Gherghe, de la Facultatea de Matematică a Universității din București

Dorel Duca: „Concursurile răspund și unei necesități a omului, de a se compara”

Nu în ultimul rând, pe scena festivă a urcat și profesorul universitar dr. Dorel Duca, care a fost numit Președinte de Onoare a celei de-a 74-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică. Profesorul, vizibil emoționat, și-a deschis sufletul față de elevii care au umplut sala și s-a bucurat, prietenește, alături de ei și de reușitele lor.

În urmă cu exact 60 de ani eram tot în Târgu Mureș, ca elev de liceu, la olimpiadă. E nevoie de concursuri? Mult discutata problemă… Concursurile au în primul rând rolul de socializare. Pe de altă parte, concursurile răspund și unei necesități a omului, de a se compara. Potrivit lui Albert Camus, un om este mai mult om prin ceea ce tace, nu prin ceea ce spune. Astfel, concursurile vă dau oportunitatea de a tăcea, dar să gândiți profund, logic să scrieți și în felul acesta că faceți, prin tăcere, un lucru minunat. Să știți că pentru cei de vârsta mea, în voi ne e nădejdea, căci noi credem cu adevărat în puterea voastră. Îmi doresc ca în viitor, pe oricare dintre voi, să vă văd aici, în locul meu ținând discursuri de inaugurare a Olimpiadei fiind o mare personalitate a matematicii”, au fost cuvintele de încurajare transmise de profesorul universitar dr. Dorel Duca, Președinte de Onoare a celei de-a 74-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică.

Profesorul universitar dr. Dorel Duca, Președinte de Onoare a celei de-a 74-a ediție a Olimpiadei Naționale de Matematică

La finalul evenimentului echipa de dans a copiilor de la Palatul Copiilor din Târgu Mureș a mai prezentat un moment artistic, festivitatea de deschidere a Olimpiadei Naționale de Matematică încheindu-se cu urări de bine din partea inspectorului general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

Text și foto: Lorena PINTILIE  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE