VIDEO-FOTOREPORTAJ: Școala Primară Montessori din Târgu Mureș, o abordare educațională inovatoare Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2304 Vizualizări

VIDEO-FOTOREPORTAJ: Școala Primară Montessori din Târgu Mureș, o abordare educațională inovatoare

Montessori este un concept educațional care a luat naștere la începutul secolului XX, în anul 1907, la inițiativa Mariei Montessori, prin deschiderea primei ”Casa dei bambini” în San Lorenzo – prima Casă a Copiilor. Dr. Maria Montessori a înțeles că educația pentru viață începe din fragedă pruncie, atunci când abilitatea copiilor de asimilare prin puterea minții absorbante (0-6 ani) este la apogeu, ceea ce face din copilărie cea mai importantă perioadă din viața fiecărei ființe umane. Iar pentru a-și putea releva adevăratul potențial, este necesar să căpătăm o nouă înțelegere asupra dezvoltării optime a copiilor, prin lucrurile pe care le permitem și le facilităm totodată ca aceștia să le întreprindă.
Alternativa educațională Montessori s-a materializat în instituții private de învățământ care prioritizează componenta transdisciplinară și spiritul independent al copiilor, în sprijinirea dezvoltării complete a ființei umane. Astăzi, sunt peste 20.000 de astfel de școli în lume, peste 18 în România, iar numărul acestora se află în creștere, dintre care una în Târgu Mureș, localizată pe strada Plutelor, numărul 2, în incinta Complexului de Agrement și Sport ”Weekend”.


Didactică axată pe transdiciplinaritate
Școala Primară Montessori din Târgu Mureș este organizată pe trei medii de învățare subsumate unor cicluri diferite de învățământ, anume: creșă (1,5 – 3 ani), grădiniță (3 – 6 ani), respectiv ciclul primar (6 – 12 ani). Învățăceii acestei școli sunt îndrumați de pedagogi specializați care au parte de cursuri de pregătire pentru Pedagogia Montessori avizate internațional de către AMI (Asociația Montessori Internațional), deoarece instituția funcționează pe baza unei curricule proprii.
Cele trei medii de învățare sunt dotate cu materiale didactice specifice vârstei copiilor, aferente tuturor disciplinelor de învățământ. Concret, de la obiecte reale și materiale cu sens, care îi stimulează pe cei mici, și până la materiale auxiliare, enciclopedii, dicționare, instrumente muzicale, hărți, ustensile de laborator și multe altele.
Universul Montessori este un mediu academic integrat și integral deopotrivă. Aici, activitățile se desfășoară individual (0 – 6 ani) și pe grupe de vârstă (6 – 12 ani), în timp ce copiii sunt încurajați să acționeze singuri, să gândească și să voiască singuri, urmându-și interesele.
„La Școala Primară Montessori Târgu Mureș vorbim despre bun simț, despre independență, despre cum să creștem indivizi încrezători, care să gândească singuri, prin cultivarea independenței acestora la nivel fizic psihic și emoțional, inspirând și modelând totodată viitorul adult al locului și timpului său. Montessori în Târgu Mureș a început în 2016 cu o clasă de 3 – 6 ani, după care a venit și creșa și, pe măsură ce copiii au crescut, s-a înființat și școala care cuprinde și clasa a V-a, deci grupa de vârstă 6 – 12 ani. La noi în țară nu există momentan curriculă avizată până la clasa a VIII-a, deși foarte mulți își doresc acest lucru, însă se fac demersuri în privința aceasta. Montessori are curriculă proprie. Abordarea, modul de predare, materialele mediilor atent pregătite și implicit formarea adulților de la clasă face diferența între sistemul de învățământ tradițional și alternativa educațională Montessori, precizând că achizițiile și competențele copiilor trebuie să fie aceleași la final de ciclu. La noi se pune accentul pe transdisciplinaritate”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Pedagog Montessori 0-3 ani și coordonator educațional al Șolii Primare Montessori din Târgu Mureș, Katalin Maier.
”Ziua Porților Deschise”
Sâmbătă, 6 aprilie, Școala Primară Montessori din Târgu Mureș a organizat „Ziua Porților Deschise”, prin care a oferit posibilitatea părinților să viziteze instituția, să intre în contact cu tehnicile inovative de predare, să discute cu pedagogii de la clasă și nu în ultimul rând să cunoască ofertele educaționale. Evenimentul a avut loc în intervalul orar 10.00 – 14.00.
„Ziua Porților Deschise” este o oportunitate bună ca cei interesați să poată vizita mediile noastre, să cunoască adulții care ghidează copiii, să afle răspunsuri la întrebări despre diferite lucruri care îi interesează în funcție de vârtsa pe care o au copilașii, despre mediu, despre acomodare, despre tranziție și despre viață, despre cum Montessori înseamnă educație pentru viață, și desigur, scopul este și de a atrage părinți noi în comunitate”, a adăugat Katalin Maier.
Text, foto, video: Mădălina ROHAN, Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE