Managementul academic, prioritate a UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

Managementul academic, prioritate a UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș

În anul 2023 managementul academic al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a concretizat în îmbunătățirea și diversificarea interrelației dintre predare, învățare și cercetare în vederea dezvoltării unei culturi de calitate a procesului educațional cu accent pe extinderea competențelor de specialitate și transversale în raport cu specificul programelor de studii și cu standardele naționale și europene și coroborarea acestora la mediul socio-economic și la dinamica pieței muncii.
Inovație, integrare și internaționalizare
Potrivit Raportului Anual al Rectorului privind starea UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș pe anul 2023, modernizarea și creșterea calității procesului de predare – învățare și de cercetare reprezintă obiectivele prioritare ale procesului de management academic din cadrul principalei universități mureșene.
”UMFST se particularizează în arealul academic românesc print-o organizare unică a activității didactice care a facilitat extinderea potențialităților educaționale și acționale ale: cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților. Managementul academic al UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș a avut ca obiectiv îndeplinirea măsurilor asumate în Planul operațional pe anul 2023, ca parte a strategiei instituționale 2020-2024, orientate pe trei componente: inovație, integrare și internaționalizare. Centrarea novativă pe student a procesului didactic, în integralitatea și complexitatea lui, a vizat identificarea de noi modalități de eficientizare a carierelor lor academice începând cu procesul de preadmitere și admitere și continuând cu evoluția pe parcursul studiilor până la finalizarea și certificarea acestora. Combinarea aspectelor tradiționaliste cu cele progresiste educaționale a facilitat în 2023 consolidarea locului și rolului UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș în mediul academic național și european”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Proces educațional centrat pe student
În anul 2023, procesul educațional în UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș a continuat centrat pe student prin diversificarea și creșterea gradului de accesibilitate și implementarea unor trasee flexibile de învățare, prin creșterea opționalității formative, prin diversificarea metodologiei instructive-formative, prin stimularea participării active și creative în procesul de învățare, promovarea unui climat de respect și profesionalism.
”Prin abordările moderne și creative specifice managementului academic, în 2023 în cadrul UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș s-a continuat promovarea și asigurarea unui climat profesionist și constructiv de activitate bazat pe: respect, deontologie, autonomie și implicare motivațională. O preocupare permanentă în 2023 a vizat asigurarea calității și adecvarea formării profesionale la nevoile reale ale societății la nivel regional și internațional, și compatibilizarea pregătiri universitare cu cele similare, prestigioase la nivel internațional, precum și concordanța cu cadrul actual al standardelor ocupaționale sau cu a celor ce vor satisface dinamica pieței muncii pe termen mediu și lung. Asigurarea unui management concurențial dinamic ancorat la tendințele și standardele actuale la nivel național și internațional trebuie să aibă în vedere cerințele și particularitățile specifice academice. Educația academică în UMFST este dinamizată prin creșterea competitivității și concurenței la nivel național și internațional ceea ce impune actualizarea și diversificarea periodică a ofertei educaționale în vederea creșterii atractivității programelor noastre de studiu în raport cu tendințele în sfera ocupațională”, a mai menționat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Activitatea de cercetare, diversificată
În ceea ce privește cercetarea, rectorul principalei universități mureșene a subliniat că aceasta este strâns legată de nivelul de competență și excelență a resursei umane specializate și a studenților vizând creșterea competitivității și dezvoltarea potențialităților cognitive, acționale, inovative și sociale umane.
”Pe parcursul anului 2023 UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș a urmărit eficientizarea și diversificarea activității de cercetare prin impulsionarea unei culturi științifice academice și inovative de cercetare. Cercetarea științifică se află la congruența dintre procesul didactic, activitatea de cercetare și dinamica specializării diferitelor activități profesionale în raport cu piața muncii. Cercetarea științifică se bazează pe excelența academică ceea ce impune actualizarea permanentă la tendințele actuale și viitoare de dezvoltare a societății și prin experimentarea tehnologiilor informaționale inovative. Cercetarea științifică trebuie să aibă în vedere transformarea durabilă, sustenabilă și performanțială a societății, a tehnologiilor și a conținutului domeniilor științifice”, a precizat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.
Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE