VIDEO: Povestea tânărului care cântă în stradă să-și adune bani de chitară Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 577 Vizualizări

VIDEO: Povestea tânărului care cântă în stradă să-și adune bani de chitară

DSC_7251

Părinții l-au părăsit de mic, prietena lui l-a părăsit și ea, nu mai are pe nimeni pe care să strângă în brațe, dar cântă dumnezeiește în stradă, la Târgu-Mureş, și primește bani de trecători.

Am să vă spun cu bună credință o poveste, povestea unui tânăr de 16 ani pe care mulți mureșeni îl cunosc din vedere și ”din auzite”, dar puțini au aflat ce zace, cu adevărat, în el. Născut la Reghin, Claudiu Fodor este găzduit la Vidrasău, de mătușa lui. Cunoscuții l-au poreclit Nane de România. Are 16 ani și puține oportunități în viață, dar pasiunea este cea care îl face să se exteriorizeze. Convins că viaţa este frumoasă, că merită trăită din plin și împărtăşită cu cei din jurul lui, Nane a decis să învețe să cânte singur la chitară. Cu timpul, prinzând mai mult curaj, a început să și compună.

”Am fost părăsit de o fată și mi-a trecut, așa, prin cap, să compun o piesă. Am stat doi ani cu ea, iar când părinții ei s-au despărțit, ea a plecat cu maică-sa, dincolo, în Spania”.

Ca orice adolescent, trecerea la maturitate o face prin multă suferință, suferință care survine tocmai din întâmplările pe care el le consideră mari eșecuri de neuitat și de netrecut. Nimeni nu l-a pregătit pentru înfrângere și este nevoit să treacă prin toate fazele până va ajunge la deplina coacere emoțională.

DSC_7250

Indiferent de grija pe care i-o poartă mătușa, lui Nane îi lipsește afecțiunea, simțindu-se părăsit, supărat, abandonat, trecând prin drama de a fi părăsit de mamă pe când avea doar şase ani. Cinci ani mai târziu, l-a părăsit și tatăl. Amândoi, pe rând, au plecat din țară și, de atunci, nu mai știe nimic de ei. La vârsta de opt ani, victimă a unui accident, Nane a suferit arsuri de la piept până la genunchi și, de atunci, nici la școală nu mai umblă, are doar o clasă. Probabil, cei mai mulți oameni, în astfel de situații, ar cădea în patima consumului de droguri, a fumatului sau chiar săvârșirea unor infracțiuni. Dar, tânărul a vrut să învețe să cânte la chitară și a reușit singur. Pe stradă cântă de un an de zile, iar interpretarea lui îți creează o ciudată emoție care te recheamă spre miezul viu al vieții. ”Poliția mi-a confiscat chitara, iar acum cânt la una dată cu împrumut, de un prieten de-al meu. Sper ca, din banii adunați, să îmi cumpăr alta, dar tot ce vreau eu…este să nu-mi mai confiște polițiștii chitara, știu că și ei își fac datoria, dar să mă oprească, să mă trimită acasă, să-mi facă ce vor, numai să nu-mi mai ia chitara, pentru că asta e viața mea. Ei spun că nu am autorizație, dar nu știu ce să fac pentru asta, pentru că aș face. Vreau să cânt liber”, ne spune Nane, cu ochii măriți de slăbiciune.

Zilnic, în față la Auchan sau Kaufland, lumea îl vede, îl ascultă. Tot el ne confirmă că ar putea scrie piese cum nu scriu mulți compozitori, nu neapărat pentru că are studiile necesare sau instrumentul performant, ci pentru că are încredere în calitățile lui și, mai ales, are dorința de a cânta. În schimb, nu are nici posibilități de acces la internet pe youtube unde să și le promoveze, nici cunoștințe nu are pentru a-și face un cont pe rețelele de socializare.

Formațiile lui preferate sunt Iris și Cargo, îi place street dance, popping skateboard-ul. ”Doar cinci minute dacă aș mai vedea-o pe fata asta, pentru mine ar fi o mare dorință împlinită. În rest, tot cea mai vreau, este să îmi fac buletin. Niciodată nu am avut buletin de identitate”, mai spune Nane.

Chiar dacă nu are multă școală, Nane ne învață o lecție despre viață. Da, e frumoasă viața. Frumoasă e și atunci când ieși cu partenerul la un film și vrei să vânezi primele două scaune din margine la cinema, ca să vă fugiți primii afară. E frumoasă și atunci când intri într-un magazin și dai jos ceva de pe raft, iar vânzătorul se uită urât la tine. E frumoasă și atunci când îl ascuți pe Nane și felul în care potrivește sunetele la chitară. Indiferent că îi dai bani sa nu, el vrea să potrivească cât mai bine sunetele.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE