Ultima Eră Glaciară la Muzeul de Științele Naturii Cultură
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 496 Vizualizări

Ultima Eră Glaciară la Muzeul de Științele Naturii

Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș ne propune o incursiune în Epoca de Gheață. Expoziția temporară Era Glaciară a fost oganizată cu sprijinul Muzeului de Științele Naturii din Budapesta și poate fi vizitată în Târgu Mureș până în luna octombrie. Animale reconstruite în mărime naturală și fosile, schelete complete sau parțiale, împreună cu planșe clasice sau cu suporturi media interactive ne așteaptă în sala de parter. Așadar, puteți admira un pui de mamut, o hienă de peșteră, un tigru cu colți de pumnal sau un gliptodont uriaș, a cărui armură osoasă a fost refăcută. Vernisajul expoziției a avut loc vineri, 7 iulie, de la ora 17.00.

Soós Zoltán, directorul Muzeului Județean Mureș a început prin a le mulțumi celor de la Muzeul de Științele Naturii din Budapesta. „Ne-au pus la dispoziție și ne-a împrumutat să avem la Târgu Mureș această colecție superbă despre Era Glaciară. O să puteți admira la Târgu Mureș până în 7 octombrie”.
„Expoziția Era Glaciară urmează să fie prezentată în 5 locații, aceasta este a 4-a, de aici urmând să ajungă la Sfântu Gheorghe. Tematica ne interesează pe toți. Și astăzi suntem martori ai unor schimbări climatice. De data aceasta, nu este vorba despre o răcire, ci despre o încălzire a vremii. Desigur, putem deschide o discuție despre factorul uman în această încălzire – cât de multă este influențată de activitatea umană și cât de mult de activitatea sorală. Având în vedere că Era Glaciară a fost mai degrabă influențată de relația între soare și pământ (…) puteți să vedeți niște grafice care prezintă evoluția diferențelor de temperatură în diferite ere glaciare”, a spus Korsós Zoltán, directorul Muzeului de Științe ale Naturii din Budapesta.

Ultima eră glaciară

„Această expoziție ne vorbește despre ultima eră glaciară care se situează undeva în urmă cu 25000 sau 10000 de ani. Ne prezintă fauna și flora care a trăit în acea perioadă. Evident, anumite tipuri de animale se regăsesc și astăzi, nu toate animalele au dispărut. De exemplu, la intrare, puteți vedea renul îndrăgit de copii, fiind unul dintre animalele care a supraviețuit și trăiește și azi. Puteți vedea și alte animale, care nu mai există, cum este tirgul cu colți de pumnal. Desigur, sunt replici, pentru că nu s-au păstrat animalele, sunt doar reconstituiri teoretice. Scheletele s-au păstrat și sunt reconstituiri reale. Avem șiu puiul de mamut, care este un exponat specific. Poate vă amintiți, acum câțiva ani, în Siberia s-a găsit un pui de mamut păstrat în gheață, era păstrat intact. Lyuba a fost primul exemplar găsit complet conservat”, ne-a mai spus Korsós Zoltán.

În cadrul evenimentului dedicat deschiderii expoziției Era Glaciară au mai vorbit Daniela Botoș, șeful secției de Științele Naturii a Muzeului Județean Mureș, și Medzihradszky Zsófia, curatorul expoziției.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE