Ultima întâlnire literară cu elevi și „scriitori la școală” Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 167 Vizualizări

Ultima întâlnire literară cu elevi și „scriitori la școală”

Asociația „Podium” a încheiat seria de întâlniri dintre elevi și scriitori contemporani, proiect derulat sub forma unor sesiuni de discuții organizate cu sprijinul profesorilor de la Liceul Vocațional de Artă, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” unde elevi ai acestor instituții au avut prilejul să îi cunoască pe contemporanii Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean.
Trei ore de literatură, trei ore de aur
Potrivit informațiilor transmise de echipa „Scriitori la școală”, ultima întâlnire literară a fost moderată de Dan Coman care a susținut trei ore de literatură la Colegiul Național „Unirea”. Întâlnirile dintre scriitor și elevi au avut loc în 25 noiembrie, începând de la ora 9.00, la clasa a XI-a E, au continuat de la ora 10.00 la clasa a X-a B, apoi de la ora 11.00, în sala festivă a liceului, au dialogat cu Dan Coman elevi din clasele a XII-a B și a IX-a D. Gazdele invitatului au fost doamnele profesoare Melania Bândilă, Consuela Pop și Maria Motorga.
Potrivit sursei citate, Dan Coman a încercat și a reușit să îmbine conversațiile despre literatură în general și despre poezie în mod special cu exerciții creative, la primele două ore. Elevii clasei a X-a chiar urmând să primească, prin intermediul doamnei profesoare, poemul colectiv pe care l-au scris împreună cu scriitorul. Apoi, la a treia oră, după câteva minute de încălzire și tatonare, Dan Coman a făcut față cu brio tirului de întrebări din partea elevilor, încercând să le răspundă curiozităților despre scris, despre profesia de scriitor, dar și despre industria cărții în general, spunându-le că plăcerea de a scrie este cea care îl motivează cel mult.
Despre orele petrecute cu elevi ai Colegiului național „Unirea”, Dan Coman a transmis următoarele: „Pentru mine a fost o experiență foarte-foarte faină. E un lucru de care ar avea enormă de multă nevoie și literatura contemporană, dar și elevii de liceu. (…) Cred că dacă măcar într-un liceu dintr-un județ s-ar întâmpla astfel de evenimente, ar fi un câștig extraordinar și pentru literatura română contemporană și pentru eleviii de liceu, pentru tinerii de azi. E un contact extrem de important de ambele părți – câștigul e de ambele părți”.
„Tinerii sunt extraordinari”
Feedbackul invtatului a fost unul pozitiv și plin de cuvinte de laudă pentru generația de elevi cărora le-a fost mentor pentru scurt timp:„Mi s-a reconfirmat că tinerii sunt extraordinari. Povestea aceasta că nu mai citesc și că nu sunt interesați de nimic e o vorbă goală. Sigur că nu toți sunt interesați de fenomenul acesta al literaturii contemporane, dar cei care sunt, sunt extraordinari. Mie îmi plac în mod deosebit aceste întâlniri, pentru că pe o parte poți să iei pulsul, să afli despre ce sunt interesați, cum văd lucrurile, ce citesc și pe de altă parte, dinspre scriitori pot să vină foarte multe informații care să-i atragă pe tineri către literatura contemporană”, a adăugat invitatul Asociației Podium.
Proiectul Scriitori la școală este cofinanțat de Primăria Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale, iar sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.
Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE