„Cale spre Brâncuși” la „Joia muzeală” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 146 Vizualizări

„Cale spre Brâncuși” la „Joia muzeală”

Conferința specială „Cale spre Brâncuși” va avea loc joi, 2 iunie, de la ora 17.00, în Sala Multimedia din clădirea muzeului din Cetatea Medievală Târgu Mureș, sediul Secției de Istorie și Arheologie, în cadrul programului „Joia muzeală”. Evenimentul dedicat marelui artist român va fi susținut de sculptorul Dorel David Morar, muzeograf la Secția de Artă a muzeului.

„În cadrul acestei conferințe se urmărește o prezentare a limbajului brâncușian, a alfabetului acestui limbaj, cu referire la opera artistului Constantin Brâncuși. Sculptorul Dorel David Morar propune o privire dintr-o altă perspectivă, cea din interiorul culturii române, de unde, date devenite clișeu se schimbă radical. Chiar de la început, pot stârni, cel puțin curiozitatea, două afirmații: Brâncuși nu a adus noutăți în sculptura românească, ci a făcut saltul de la cultura minoră la cultura majoră, în cadrul aceleiași identități culturale. Și țăranul român, înainte de poluare și de mutilare a mătcii sale stilistice, avea acces la limbajul lui Brâncuși; îl pricepea, și, în mod esențial, avea acces la opera lui. Îi era familiară. Acest lucru derivă din faptul că opera lui Brâncuși, ca și spiritualitatea țărănească, aparțin aceluiași fond de duh oriental”, este precizat în descrierea evenimentului.

Mai multe detalii care vor contura aceste afirmații pot fi aflate pe parcursul desfășurării prelegerii. Intrarea este liberă.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE