Romanciera Lucreția Alexandru primită de conducerea Primăriei Luduș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 131 Vizualizări

Romanciera Lucreția Alexandru primită de conducerea Primăriei Luduș

Una dintre personalitățile orașului Luduș care s-a realizat în străinătate în domeniul cultural este romanciera Lucreția Alexandru, născută Giurgea. Cu studii economice făcute la Academia de Studii Economice București a devenit cercetător științific la un Institut de Prognoză Economică, drumul său în viață pornind din orașul Luduș, acolo unde a absolvit liceul, adică Școala Medie Mixtă, promoția 1961-1962.

După anul 1969 a emigrat în Statele Unite ale Americii, la Yonkers New York, acolo unde era stabilită fiica și familia sa. Școala economică românească a fost apreciată în mod pozitiv de partea americană care i-a oferit un loc de muncă specializat conform studiilor făcute. În paralel cu activitatea profesională, Lucreția Alexandru a activat într-un prestigios cor „The Hudson Valley Singers” Westchester New York. După încheierea activității profesionale și după ce s-a stabilit în statul Florida a început o nouă viață, aceea de romancieră.

Opt romane publicate

Născută în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Lucreția Alexandru spune: „Am venit pe lume în timpul războiului și am trăit toate greutățile de după război: sărăcie, foamete, nesiguranță, teamă. Am deschis ochii spre lume și am urmat școala din Luduș. Tot aici, am devenit om”. 

Luduș, București, New York, Lake Worth au fost borne importante pe interesantul traseu al vieții pe care l-a urmat și acum, se oglindesc în romanele sale în care decantează realitățile existente în România și în SUA. Romanele sale apărute în cele mai bune condiții la Editura Călăuza v.b. din Deva sunt realmente de folos românilor care sunt interesați de viața din Statele Unite, dar și pentru americanii care află amănunte inedite despre români și România. Romanele Lucreției Alexandru sunt semnate cu pseudonimul Ioana Giurgiu în memoria lui Marcu Giurgiu cunoscut sub porecla de Crișan, unul dintre conducătorii răscoalei țărănești de la 1874.

Primul roman, „Viața ca un vis” în două volume, a apărut în anul 2013, atunci când primarul Cristian Moldovan i-a înmânat titlul de „Excelență al orașului Luduș” în cadrul unei ceremonii emoționante. În anii următori au urmat romanele „Proasta” (2016), „A doua viață – Experimentul Phoenix” (2016), „Spovedania” (2017), „Drumul spre fericire” (2018), „Chemarea” (2019), „Am fost profesoară” (2021), iar în acest an a apărut romanul „Între două vieți”.

La mijlocul lunii octombrie, Lucreția A lexandru a revenit în orașul copilăriei și tinereții sale pentru întâlnirea anuală cu foștii săi colegi de clasă din promoția anului 1962. Cu acestă ocazie a răspuns favorabil invitației de a face o vizită la Primăria orașului unde a fost întâmpinată de primarul Cristian Moldovan și consilierii Liviu Botezan și Sebastian Căpușan. Bună povestitoare, cu informații concrete și de ultimă oră, bună cunoscătoare a realităților din țara sa de adopție, Lucreția Alexandru a răspuns cu competență la toate întrebările care i-au fost adresate.

Despre imaginea orașului, Lucreția Alexandru a relatat reporterului: „Chiar dacă am plecat de multă vreme din Luduș și într-o anumită perioadă am vizitat mai rar orașul, nu pot să uit imaginea Ludușului din vremea copilăriei mele. Despre această perioadă am scris în primul volum al primei mele cărți, „Viața ca un vis”. Desigur, multe s-au schimbat de atunci, dar sunt uimită că în ultimii ani, la fiecare vizită, am descoperit doar schimbări în bine”.

Primarului i-a mulțumit „În numele ludușenilor pentru strădania dumneavoastră, mergeți în continuare pe același drum, cu toate că îmi dau seama că nu este foarte ușor”.

Așa cum am menționat, la data de 20 august 2013, Consiliul Local Luduș a acordat Lucreției Alexandru „Titlul de Excelență” pentru meritele sale în promovarea culturii în România și SUA, eveniment consemnat la pagina 410 din Monografia orașului Luduș – ediția 2019, volumul 2.

Primind această lucrare, Lucreția Alexandru ne-a mărturisit că apreciază „în mod deosebit acest cadou pentru sufletul meu. Cele două volume ale Monografiei își vor găsi un loc de onoare în biblioteca mea de acasă, alături de volumele semnate de mari oameni de cultură ai neamului nostru. Sunt foarte impresionată de gestul de mare noblețe făcut de ludușeni, prin întâiul edil al orașului, le mulțumesc tuturor!”.

La Primăria orașului Luduș a fost o întâlnire a trecutului cu prezentul în speranța că viitorul orașului și al ludușenilor va fi tot mai bun. Lucreția Alexandru a plecat acasă, în America, dar avem promisiunea că anul viitor, la următoarea întâlnire va aduce un nou roman, acasă, în Luduș.

Ioan A. BORGOVAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE