Veritabilă lecţie de istorie pe simeze a elevilor de la Papiu Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 229 Vizualizări

Veritabilă lecţie de istorie pe simeze a elevilor de la Papiu

2Impresionantă defilare a zeci de tineri, fete şi băieţi, purtând cu mândrie cele mai frumoase costume populare şi o bine documentată expoziţie de fotografii şi documente despre istoricul eveniment al Marii Uniri. Acestea au fost modalităţile prin care elevii Colegiului Naţional „Al. Papiu Ilarian” au ales să sărbătorească 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Defilare tradiţională

Defilarea în costume populare este deja o adevărată tradiţie în rândul liceenilor de la „Papiu”, cărora li s-au alăturat şi în acest an elevi de la mai multe licee mureşene precum şi membri ai organizaţiei „Dacii Liberi”. O tradiţie împrospătată în acest an de realizarea unui panou de mari dimensiuni pe care tinerii au pictat harta României Mari. Aceasta a fost primită cu căldură şi entuziasm de public, încântat să vadă că şi tinerii sunt o speranţă şi că îşi doresc să marcheze astfel de momente şi să insufle pe mai departe mândria de a fi români. Expoziţia însă, în special venită ca o iniţiativă a tinerilor, organizată în cadrul primitor oferit de foaierul Hotelului „Grand” şi însoţită de cea mai curată muzică populară, este o adevărată lecţie de istorie pe simeze. „Am selectat imagini reprezentative despre această perioadă astfel încât târgumureşenii să poată  înţelege mult mai bine momentul şi însemnătatea evenimentului, să aibă o percepţie clară a perioadei şi a timpurilor, a contextului în care la vremea respectivă românii au avut curajul şi puterea de a se ridica şi a realiza fapte măreţe”, a explicat din partea organizatorilor elevul colegiului, Dragoş Burghelia.

1Explicaţii şi informaţii despre însemnătatea momentului

Expoziţia este împărţită pe secţiuni dedicate Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei, respectiv regiunilor istorice care s-au unit la 1918. „Realizarea ei a presupus o susţinută căutare în toate sursele de documentare posibile dar am găsit surse de informaţie interesante şi în arhivele personale ale unor profesori de istorie şi altor împătimiţi de istoria naţională”, a precizat Burghelia. Realizatorii au dorit însă ca vizitatorii să înţeleagă pe deplin însemnătatea evenimentului, motiv pentru care imaginile şi documentele sunt însoţite de explicaţii şi informaţii menite să închege totul într-o veritabilă lecţie de istorie pe simeze. Expoziţia va putea fi vizitată în primele zile ale lunii decembrie în spaţiul oferit cu generozitate de către Hotelul „Grand” după care va fi mutată pe holurile Colegiului „Papiu”.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE