Home / Business / Marca Gliga, înregistrată la Geneva – a cucerit întreaga lume

Marca Gliga, înregistrată la Geneva – a cucerit întreaga lume

Distribuie

SONY DSC

De aproape un sfert de veac, firmele Gliga trasează lemnului cea mai nobilă soartă: aceea de a transforma întreaga energie a pământului şi a pădurii în muzică şi, prin ea, în bucurie, linişte, zbucium, simţiri.

În atelierele lutierului reghinean, lemnul este tăiat, crăpat, ars, îndoit, modelat de mâini aspre, iar apoi, din ce în ce mai fine, pentru ca, în final, să devină lumina ochilor celui care îi va stăpâni puterea.

La firmele Gliga din Reghin în fiecare zi se nasc zeci de viori, viole, violoncele şi contrabaşi, pe patru categorii valorice, ca nişte copii neastâmpăraţi dornici să cucerească lumea. Şi reuşesc.

Cel mai mare producător de instrumente muzicale cu coarde şi arcuş din Europa – peste 30.000 de instrumente produse anual

După prima vioară şi primul angajat au urmat altele… Afacerea a prosperat încet, încet, mai greu la început, dar în câţiva ani s-a ajuns la prima fabrică dezvoltată din ceea ce a fost la începuturi. “O fabrică construită din mers de către cei care au venit la noi să facă viori. Oameni care şi-au dat probele de lucru pe şantier întâi şi-abia apoi în atelierul de lucru pe care şi l-au construit ei înşişi… Piaţa ne-a ales pe noi, pentru că am fost întotdeauna promţi în onorarea comenzilor şi am îmbunătăţit continuu calitatea”, a subliniat Vasile Gliga.

Pentru că de aici pleacă instrumente muzicale în toate colţurile lumii, din China în Statele Unite ale Americii, din Australia în Rusia, din Japonia până în Canada. Se aud pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor internaţionale, răsună în mâinile muzicienilor de renume, ducând cu ele renumele Reghinului şi al României. De altfel, instrumentele reghinene sunt şi un centru al românismului în Statele Unite ale Americii, prin firma “Gliga USA”, fondată şi iniţiată de fiul lui Vasile și al Elenei Gliga, Cristian.

Poate că acesta este şi rolul lor cel mai important, acela de a arăta că românii pot meşteri bijuterii nemaivăzute, prin sudoarea frunţii, prin nopţi nedormite, prin zile de trudă şi, în final, prin zâmbetul cu care le dau drumul în vâltoarea lumii.

SONY DSC

“Produs în Reghin” – pomicultură, viticultură, zootehnie, produse de carmangerie marca Gliga

Dar instrumentele reghinene se simt bine și la ele acasă, în ţara lor. Aici se simt datoare să răsplătească sacrificiul copacului şi munca celor care le-au dat viaţă. Au răsplătit şi eforturile lutierului, dându-i inspiraţie şi putere pentru a duce mai departe misiunea începută acum 24 de ani. Astfel, familia Gliga a decis să transmită mai departe din sufletul ei către reghineni, către mureşeni, prin produsele care se plămădesc cu aceeaşi pasiune şi dedicaţie ca şi instrumentele musicale.

Colina Transylvania – un vin deja recunoscut

În fermele Gliga se coc la lumina soarelui binecunoscutele mere reghinene, alături de ele se îngraşă boabe aurii de strugure, în viile care împodobesc dealurile Reghinului și care sunt singurele care au avut norocul să fie salvate de la tăiere.

Mâinile care le îngrijesc şi le culeg cu grijă le duc mai departe, valorificându-le în sucul natural, fără zahăr sau îndulcitor, fără conservanţi şi coloranţi, iar strugurii prind vigoare în cramele Gliga. Aşa ia naştere vinul Colina Transylvania, un vin tânăr, răcoritor, care se deschide cu arome de flori de câmp şi cârcei de viţă de vie, cu un gust cu tente de citrice şi arome de grapefruit.

Şi cu ce merge mai bine vinul dacă nu cu o pastramă bine afumată la cetină de brad, preparată după o reţetă de pe Valea Gurghiului, transmisă din generaţie în generaţie, dar numai de meşteri ştiută. Feliată subţire, pe un platou cu salam de casă, cârnaţi afumaţi, tobă, caltaboş, cabanos şi jumeri, telemea de vacă şi de capră, mozarella şi un pahar cu lapte. Carnea… ei bine, carnea are şi ea povestea ei, strâns legată de tot ce se întâmplă la firmele Gliga. Ea provine din fermele Gliga, unde animalele sunt crescute în spaţii largi şi hrănite doar cu hrană ca pe vremea bunicilor, cu cereale cultivate cu atenţie pe terenurile proprii din Reghin şi împrejurimi. Iar laptele adună tot verdele şi aerul curat de pe dealurile Reghinului, departe de poluarea maşinilor şi a coşurilor de fum.

Sunt produse fabricate cu grijă de angajaţii firmelor Gliga, o mare familie care a înţeles că doar împreună pot face lucruri măreţe. Se găsesc toate la magazinul „Produs în Reghin” de pe strada Pandurilor nr. 120, unde povestea Gliga vă aşteaptă să o trăiţi şi să vă inspire în drumul şi destinul dumneavoastră.

Implicarea socială a marii familii Gliga – Balul Însuraţilor, competiţii naţionale şi internaţionale de dans sportiv

Şi, cum marea familie Gliga ştie să muncească împreună, ştie să se şi bucure împreună. În fiecare an, la Balul Însuraţilor, ei îmbracă cu mândrie portul popular, alături de alţi 1.000 de iubitori de tradiţie din toată ţara, iar în fiecare toamnă îşi strâng mâinile la Ziua Recoltei.

Gimnaziul Mirona – Centru de Execelență al Dansului Sportiv Românesc

Implicarea socială s-a întins dincolo de poarta fabricii, prin înfiinţarea Gimnaziului „Mirona”, singurul gimnaziu cu program integrat de dans sportiv şi limba engleză. Iar rezultatele au apărut an de an, prin rezultatele excepţionale la învățătură şi dans sportiv şi prin campionii ţării care, de cinsprezece ani, se pregătesc la Centrul de Excelenţă de Dans Sportiv de la Reghin. Încununarea tuturor eforturilor a venit de la mezina familiei, Mirona, care a reuşit să obţină, la categoria Adulţi, show-latin, primul titlu de campion mondial la Adulţi, pentru România, la dans sportiv.

Nimic nu e cu neputinţă, sunt căi care duc la toate lucrurile. Cu o singură condiţie: să ai mijloacele şi susţinerea din partea celor din jurul tău, a familiei, a celor cu care lucrezi zi de zi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Lucrările de la Colegiul „Petru Maior” din Reghin se apropie de final

Distribuie Lucrările de reabilitare a Colegiului „Petru Maior” din Reghin se apropie de finalizare. Primarul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.