Rector nou la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Invatamant
  • redactia
  • 1 comentarii
  • 3660 Vizualizări

Rector nou la Universitatea „Dimitrie Cantemir”

1La 25 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş, prof. univ. dr. Mircea Simionescu a fost ales, cu unanimitate de voturi, de către electori în funcţia de rector al acestei instituţii care a debutat în peisajul educaţional românesc în anul 1991, ca prima universitate particulară din Transilvania şi a doua din România, iar din anul 2005 a devenit instituţie acreditată prin Legea nr. 136/2005. Fondatorul instituţiei şi preşedintele Consiliului de Administraţie este conf. univ. dr. Bogdan Alexandru Murgu.

Noul rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş începând cu luna iunie 2016 are vârsta de 57 de ani, este licenţiat în Finanţe-Contabilitate, profesia de economist, la Institutul de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (promoţia 1990), în Finanţe-Bănci-Contabilitate la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş (promoţia 1996) şi în Teologie pastorală, la Institutul Teologic Baptist Bucureşti (promoţia 2011). De asemenea, prof. univ. dr. Mircea Simionescu este doctor în Finanţe, titlu obţinut la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca (2002), şi are în CV calificări precum Formator în auditul financiar-contabil – Contabilitate şi audit financiar (Ministerul Finanţelor Publice împreună cu „Guerard Viala” Franţa, 1995), Cenzor extern independent – Audit financiar, contabilitate, piaţă de capital (Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, 1996), Auditor financiar – Audit financiar şi contabilitate (Camera Auditorilor Financiari din România, 2001), Formator în domeniul Standardelor Internaţionale de Contabilitate şi Audit Financiar – Standarde Internaţionale de Contabilitate şi Audit Financiar (Camera Auditorilor Financiari din România împreuna cu Institutul Experţilor Contabili din Scoţia, 2002), Consultant fiscal – Fiscalitate (Camera Consultanţilor Fiscali din Romania, 2007) şi Evaluator al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – înscris în Registrul Naţional al Evaluatorilor la poziţia C7: Ştiinţe economice II – Finanţe (poziţia 30).

2

 

Reporter: Ce ne puteţi spune despre colectivul de cadre didactice care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş?

Prof. univ. dr. Mircea Simionescu: Personalul didactic al Universităţii a fost reprezentat la un moment dat prin peste 130 cadre didactice – profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi – numărul acestora oscilând în funcţie de situaţiile conjuncturale economice şi implicit de oferta educaţională. În termeni mai tehnici, a fi cadru didactic universitar înseamnă a presta un serviciu, acela de-a transmite informaţii studenţilor, de a-i face prin aceasta mai bogaţi în cunoştinţe, uimiri, curiozităţi, interese, a le explica, a-i învăţa, a le deschide ochii asupra frumuseţii lumii, a Celui care a creat-o, iar acest lucru poţi să îl faci indiferent dacă eşti profesor de psihologie, geografie, drept sau economie. A fi însă profesor nu înseamnă doar a informa, ci mai ales a forma. Aceasta înseamnă nu doar a prezenta inteligibil nişte cunoştinţe, ci şi a lucra cu intelectul, sufletul şi conştiinţa studenţilor, a lăsa în final amprenta asupra devenirii, fiinţei lor, iar asta înseamnă responsabilitate. Munca cadrelor didactice puţin preţuită de multe ori, are o răsplată imensă, aceea de-a trăi bucuria întâlnirii cu oameni frumoşi, oameni dornici să înveţe, colegi, până la urmă, pentru că asta sunt studenţii şi profesorii, colegi. Şi profesorii au învăţat şi învaţă de la studenţi. Ca în olimpism, educaţia are scopul de-a transfera flacăra.

Rep.: Ne puteţi oferi exemple concrete în ceea ce priveşte activitatea ştiinţifică?

M.S.: Legat de activitatea științifică, exemplificativ, amintim exemplificativ cadre didactice cu rezultate deosebite şi preocupări circumscrise activităţii ştiinţifice, precum prof. univ. dr. Teodor Bodoașcă – preşedintele Senatului, conducător de doctorate, care este recunoscut drept unul din cei mai prolifici cercetători la nivel național în domeniile „Dreptul familiei” și „Dreptul proprietății intelectuale”, cu 39 de cărți publicate din care 19 ca unic autor şi 155 de studii şi articole. Conf. univ. dr. Oliviu Puie, autor a peste 100 de cărţi, articole, studii, a realizat primul „Tratat teoretic şi practic de contencios administrative” în două volume, publicat la Editura Universul Juridic Bucureşti în 2015 – volumul 1 şi în 2016 – volumul 2. Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş împreună cu alte trei mari centre universitare din ţară a realizat pentru Autoritatea Națională pentru Cercetare Ştiinţifică „Raportul global de evaluare al primului Plan Naţional pentru Cercetare – Dezvoltare şi Inovare”, coordonat de subsemnatul, un reper memorabil pentru reforma sistemului de cercetare din România. Decanul Facultăţii de Drept, doamna conf. univ. dr. Brînduşa Gorea, a organizat în cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir” pentru prima dată în România un seminar ştiinţific internaţional cu tema „Teorie şi practică internaţională în medierea conflictelor”. Conf. univ. dr. Adriana Tomuleţiu, din cadrul Facultății de Psihologie, director al Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic, are peste 30 de articole publicate în reviste indexate ISI, 10 proiecte internaționale.

În cadrul Universităţii există o preocupare pentru o continuă pregătire universitară, respectiv cadre didactice cu două doctorate, cu recunoaştere internaţională și exemplific pe colegul din cadrul Facultății de Geografia Turismului, conf. dr. Mihai Vodă, care a obţinut în 2015 abilitarea de a conduce doctorate, în Franţa, la Universitatea „Lorraine”. De asemenea, conf. univ. dr. David Doina, prorector, coordonează începând cu anul 2014 „Clasa de limbă, cultură și civilizație chineză”, cu peste 80 de cursanţi, studenți, intelectuali. În perspectivă se va crea clasa „Confucius”, structură superioară clasei de limba chineză aprobată de institutul Hanban din China sub patronajul Ambasadei Chinei din România. Universitatea „Dimitrie Cantemir” este singura universitate din zonă cu un Proiet KA107 Erasmus +, parteneriat încheiat cu ţările din afara Uniunii Europene precum SUA, ţări din America Latină, Noua Zeelandă, China, India, Uganda, Kenia, Kosovo, Bosnia Herţegovina,  etc., axat pe colaborări cu cadre didactice şi studenţi. Universitatea editează, începând cu anul 2012, revista „Academica Science Journal”  – director, conf. univ. dr. Valentin Ciotea şi redactor şef conf. univ. dr. Maria Oroian, cu serii pe patru domenii în limba engleză şi o serie în limba română, publicaţia fiind indexată BDI. Apreciem efortul cadrelor didactice pentru a accede prin activitatea lor ştiinţifică la ierarhii didactice cu atât mai mult cu cât universităţile particulare nu au acces la granturi, finanţări nerambursabile, acestea reprezentând una din condiţiile sine-qua-non ale obţinerii de funcţii didactice.

Rep.: Sunteţi mulţumit de nivelul studenţilor de la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş?

M.S.: Privind realist, nu toți studenții sunt dornici să învețe şi nu întotdeauna cadrul didactic este disponibil, cu răbdare „să-l înveţe pe Ionică ce n-a învăţat Ion”. Transmitem mereu garanţii studenţilor chiar de la debutul lor, că nimeni nu s-a îmbolnăvit şi nimeni n-a murit pentru expunerea timp îndelungat la studiu, la educaţie, cu convingerea că zadarnic vei vrea să-l înveţi pe cel ce nu e dornic să fie învăţat, dacă nu-l vei fi făcut mai întâi dornic de a învăţa. Dorinţa de a învăţa a existat însă pentru o bună parte dintre foştii studenţi ai Universităţii „Dimitrie Cantemir” care, în timp, au dobândit poziţii de conducere în bănci, instituţii publice, sau au devenit profesionişti apreciaţi în domeniul lor de activitate.

Rep.: În privinţa dificultăţilor întâmpinate până acum la nivel de universitate, ce ne puteţi spune?

M.S.: Ne-am confruntat de-a lungul timpului cu modul rigid de abordare a evaluării programelor de studii şi cu mult subiectivism din partea evaluatorului naţional al calităţii în învăţământul superior. A fost motivul pentru care la un moment dat s-a apelat la un evaluator din afara ţării şi s-a ales, pe principii de rigoare, o agenţie recunoscută la nivel european din Germania. Astfel, am devenit prima universitate din ţară care a apelat la o altă agenţie de evaluare decât cea națională, iar rezultatul a fost pozitiv, aspect care ne-a îndemnat să continuăm colaborarea şi în evaluarea instituţională, rezultatul fiind, de asemenea, cel pe care îl aşteptam cu toţii, adică favorabil. Ulterior, Universitatea a fost solicitată de către alte universităţi din ţară să acorde sprijin în pregătirea documentaţiei pentru realizarea evaluării de programe de către agenţii din afara ţării.

Rep.: Ce proiecte v-aţi propus să realizaţi în mandatul dumneavoastră de rector al Universităţii „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureş?

M.S.: La acest moment, Consiliul de Administraţie a aprobat un plan de iniţiere a unor noi programe de studii de licenţă adresat în special studenţilor din afara ţării, unul din acestea fiind cel de „Medicină dentară”. În sarcina executivului stă acest demers dificil şi altele existente în fază de proiect.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE