Ilés Ildikó, ISJ Mureș, despre concursul pentru ocuparea funcțiilor de director Invatamant
  • vali.covaciu
  • 0 comentarii
  • 1744 Vizualizări

Ilés Ildikó, ISJ Mureș, despre concursul pentru ocuparea funcțiilor de director

La nivelul județului Mureș au fost anunțate 269 de posturi disponibile la concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și derictor adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar. Au fost depuse, în total, 261 de cereri de candidatură, dintre care au fost admise 237. În condițiile în care pentru o mică parte dintre posturi există câte doi candidați și, de asemenea, unii dintre candidați au depus cereri pentru ambele funcții de conducere – director și director adjunct, pentru mai mult de 50 de funcții de conducere a școlilor nu concurează nimeni.

Înainte de validarea dosarelor, deja existau peste 40 de unități școlare, în general din mediul rural, pentru care nu s-a depus nicio cerere de candidatură pentru funcția de director. Ilés Ildikó, inspector școlar general adjunct, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, ne-a oferit, joi 6 octombrie, un interviu legat de dezinteresul pentru concurs. „Problema este că înscrierea este condiționată de vechimea în învățământ, de grad didactic, să fie membru în Corpul Naţional de Experţi în Management Educaţional, să aibă calificativul foarte bine pentru ultimii patru ani, deci sunt multe condiții. Sunt foarte mulți care nu au acest titlu (membru în Corpul Național de Experți n.r.) sau nu au vechimea necesară și nu au putut să se înscrie. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în cazul școlilor mici de la țară”, a declarat Ilés Ildikó.

„Nu există dorința și concurența aceea sănătoasă”

Reporter: Ce se va întâmpla la școlile unde nu concurează nimeni?
Ilés Ildikó: Și eu îmi pun problema, pentru că, momentan, conform metodologiei, cei care nu se prezintă la concurs sau nu iau concursul vor fi eliberați din funcție și nu vor mai putea fi numiți nici prin delegație. Dacă nu se va modifica acest aspect, atunci, nu știu ce o să facem. Pentru că în școlile mici abia avem cadre didactice, profesori care să predea. Deja a trecut valul acela, când foarte mulți își doreau această funcție. În majoritatea școlilor nu este concurență.

Rep.: Una dintre cauze nu este și timpul scurt în care a fost organizat concursul?
II.: Nu, nu cred. Bine, înainte de concurs fiecare are emoții și este normal. Într-adevăr, directorii au un program foarte încărcat, dar nu cred că acesta ar fi motivul adevărat. Cine și-a dorit a făcut pe dracu în patru și s-a înscris și vine la concurs. Nu este atât de atractivă această funcție.

Rep.: Cei de la Minister, când au stabilit condițiile, nu cunoșteau aceste lucruri?
I.I.: Ba da. Tocmai de aceea în această vară am organizat trei sesiuni de concurs pentru Corpul de Experți în Management Educațional. Chiar și în august. Acum, la începutul lui septembrie, am terminat ultimul concurs. Dar meseria de dascăl nu mai este chiar atât de atractivă ca acum câțiva ani. Și noi, în județul Mureș, până acum ne-am confruntat cu aceste probleme, dar încep să se facă simțite și la noi. Nu avem profesori de fizică-chimie, lucrăm cu pensionari în veselie, nici la matematică nu prea avem profesori, chiar și la limba și literatura română, nici învățători – secția română. O altă problem foarte mare este faptul că a scăzut mult numărul elevilor în mediul rural. Până nu se va găsi o soluție să regrupăm unitățile de învățământ, să avem centre cu școli populate, ne vom confrunta cu aceste probleme.

Rep.: Care este situația în cazul liceelor din Tîrgu-Mureș?
I.I.: Nu este înghesuială mare. De exemplu, la „Traian Vuia” nu s-a depus cerere pentru funcția de director adjunct. Nu există dorința și concurența aceea sănătoasă care era acum câțiva ani. Aceasta e părerea mea, cu cât concurența este mai mare, cu atât și calitatea o să fie mai bună, că am avea de unde alege.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE